bezár
 

gyerek

2018. 12. 02.
Megkezdődött a népmesemondó-versenyek tanulságairól szóló konferencia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a népmesemondó-versenyek tanulságairól szóló konferencia Megkezdődött a Népmesemondó-versenyek tanulságai című konferencia szombaton a budapesti Hagyományok Házában.

A népmese összeköti a családot és az egész nemzetet - hangsúlyozta Rétvári Bence parlamenti államtitkár a tanácskozást megnyitó beszédében.

Az államtitkár kiemelte: a kormányzat számára nagyon fontos, hogy a népmesekincset, a népmesemondás hagyományát és kultúráját megerősítse. Hozzátette, hogy ha bármi is elkopik a magyar népmesekincsből, akkor a magyar kultúra és ezáltal az európai kultúra lesz szegényebb. Ami pedig összeköti az európai kultúrákat, azoknak mind keresztény gyökere van - hangsúlyozta.

Rétvári Bence a népmese előnyeiről elmondta: a mesékben olvasható népi bölcsességek és élettörténetek hozzájárulnak a gyermek érzelemvilágának fejlődéséhez, a képzelőerő fejlesztéséhez, a szókincs bővüléséhez, mintákat ad a különböző élethelyzetek feldolgozásához, bemutatja a jót és a rosszat. Ez olyan módszer és szórakozás, ami az érzelmi intelligencia kifejlesztésében is sokat segíthet, valamint az élőszavas mesemondás és olvasás minőségi időtöltést jelent - mutatott rá. 

Az államtitkár a Családok évéről elmondta: a budapesti Mesemúzeum mintájára 14 mesepontot hoztak létre országszerte, többek között Sopronban, Egerben, Miskolcon és Debrecenben. A Hagyományok Háza 50 millió forint támogatásban részesült az egyedi, népmeséhez kapcsolódó munkájára. A Magyar népmesék rajzfilm-sorozatot pedig 2841 óvoda kapja meg ajándékba Magyarországon.

Agócs Gergely néprajzkutató felidézte: amikor a Hagyományok Házát alapították, azt látták, hogy a táncházmozgalom különböző szakágaiban jól kialakult egyfajta módszertani munka, de a szövegfolklór módszertani rásegítése, az erre való odafigyelés hiányzott. Ezért útjára bocsátották a népmesetár-sorozatot, amelynek keretében tankönyvet, majd hangzó és audiovizuális melléklettel ellátott szövegeket publikáltak, majd népmese-tanfolyamot is indítottak.

Az egész napos tanácskozás témái között található az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny hagyományközvetítő szerepe, a népmese szerepe a magyar folklorizmus új hullámában és a Gyimes-völgyi mesemondóverseny tapasztalatai.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Somfai Annával
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés