bezár
 

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

2019. 03. 06.
Kutatásban a Külföldön Sikeres Magyar Művészek
A prae.hu művészeti portál átfogó kutatási projektje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több éve tervezett kutatási projektünk célja a külföldi magyar művészi sikerek és a külföldön sikeres magyar művészek feltérképezése. Mivel a művészeti folyamatok, akárcsak a tudományos, pénzügyi, vagy a környezetben megfigyelhető változások, nem állnak meg az országhatároknál, elsősorban azt vizsgáljuk, mennyire „csereszabatos” a magyar művészet, valamint min múlik, hogy külföldön érvényesek és láthatóak-e a magyar művészeti produktumok. Nem elhanyagolható szempont a lokális vonatkozásrendszer szerepe, mely az irodalom, a színház területén igen meghatározó, míg a tánc, az újcirkusz, vagy a zene esetében kevésbé limitál.

Egyes külföldön sikeres művészekkel interjút készítünk, melyek a prae.hu művészeti portálon jelennek meg. Jó döntéseik, munkájuk motivációs bázisa, modellje is lehet a kiemelkedő tehetségű fiataloknak. További háttérinterjúkban olyan szakembereket szólaltatunk meg, akik a téma egy-egy szegmensének kiváló ismerői.

A kutatás során célunk együttműködni kulturális, művészeti tevékenységet, illetve gazdag archívumokat és adatbázisokat fenntartó közép- és felsőoktatási művészeti intézményekkel, szakirányú és átfogó tevékenységet folytató intézményekkel.

A kutatás későbbi szakaszaiban, még nagyobb ismeretanyag birtokában megvizsgálnánk, hogy milyen különbségek mutatkoznak a különböző művészeti ágak közt. Fontosnak ígérkező terep lesz a magyar közép-, de főleg a felsőfokú művészeti képzés egyes intézményeinek vizsgálata (az intézmények bevonásával).

Megvizsgáljuk azt is, milyen kritériumok mentén lehet valamit sikernek nevezni, mi az, ami miatt egyáltalán külföldinek nevezhető egy siker, az egyéni és a teammunkában létrehozott produkciók közti különbségek is érdekesek lehetnek. A díjak vajon mindent elmondanak? Úgy gondoljuk most, hogy bizonyos művészeti ágakban jó iránymutatók, azonban a rendszeres jelenlét például a top koncerttermekben, lapokban, színházakban is az elismerés jele lehet.

Nem elhanyagolható kérdés, hogy az általunk vizsgált művészek külföldön élnek-e, amennyiben igen, a külföldi tartózkodás megelőzte vagy folyománya a küldöldi művészi sikernek, illetve hogy a műalkotások jellege, vagy teammunka esetén a technológiai fejlődés lehetővé teszi-e számukra a magyarországi munkavégzést is.

Mennyire lehet látni a külföldi sikereket Magyarországról, beszámol-e ezekről a média? Van-e ezen a téren kommunikációs feladat, s ha igen, összehangolható-e ez a folyamat a különböző szereplők közt?

A kutatási feladatokat a különböző területeken dolgozó fiatal, de szakmájukban már elismert fiatal kutatók végzik, együttműködve a prae.hu művészeti portál egyes művészeti ágait behatóan ismerő rovatvezetőivel. A részeredményeket és az elkészült interjúkat folyamatosan publikáljuk a prae.hu művészeti portálon, az egyes kutatási szakaszok összefoglalásait és konklúzióit később kiadványokban, illetve egy ingyenesen hozzáférhető és kereshető informatikai rendszerben tesszük publikussá.

Fotó: Pixabay

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Interjú Gáspár Ildikó rendezővel külföldi tapasztalatokról, az érvényesülés különböző lehetőségeiről dramaturgként és rendezőként
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Interjú Spányi Miklóssal a régizenei mozgalomról, külföldi tanulmányokról, zenei interpretációról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Interjú Totth Benedekkel írásról, fordításokról és a magyar irodalom lehetőségeiről külföldön
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés