bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Otten Marina --

felhasználói adatlapja

Otten Marina által feltöltött cikkek:

Itt vagyunk, és minden rendben van
Itt vagyunk, és minden rendben van
Interjú Fekete-Kovács Kornéllal kezdetekről, jazzről, külföldi lehetőségekről, a Modern Art Orchestra vezetéséről
Fekete-Kovács Kornél trombitás, zeneszerző, zenekarvezető. Több díj, köztük Liszt Ferenc-, Fonogram- és Artisjus-díj tulajdonosa, számos hazai és nemzetközi formációval játszott már együtt, rendszeresen lép fel külföldön külföldi előadókkal. 2005-ben, hazánkban úttörőként, megalapította a Modern Art Orchestrát, az artisztikus felfogású jazz big bandet, amivel azóta bejárták a világot: koncerteztek Amerika keleti és nyugati partján, turnéztak Ennio Morriconéval, számos koncertet adtak országhatáron belül és kívül is.
Misztikum és hétköznapok
Misztikum és hétköznapok
Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról
Pusker Júlia zenész családba született, hegedülni ötévesen kezdett el. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ‒ ahova tizenhárom évesen felvételt nyert a Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe ‒, majd a londoni Royal Academy of Musicon folytatta, 2016 és 2021 között pedig a brüsszeli Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művésze volt. Rendszeresen koncertezik olyan világhírű zenekarokkal, mint a Belga Nemzeti Zenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, vagy a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy egy párat említsünk. Európa-szerte részt vesz fesztiválokon és mesterkurzusokon. Kodály Zoltán-díjat, Junior Prima díjat és a Cziffra Fesztivál Tehetség díját is elnyerte, mégsem a díjak és kitüntetések, hanem belső elégedettség érzése jelenti számára az igazi sikert.
Aki csak végletekben tud gondolkozni
Aki csak végletekben tud gondolkozni
Interjú Tálas Áronnal kezdetekről, művészi inspirációról, zeneszerzésről, a jazz-zenei szcénáról
Tálas Áron jazz-zenei munkássága szerteágazó: saját zenekarai (Tálas Áron trió, Beats From My Heart, Flight Modus) mellett számos más formáció tagja, zenét szerez, illetve a Bartók Béla Konzervatórium és a Zeneakadémia tanára. Még csak 31 éves, de olyan zenészekkel játszott együtt, mint Lionel Loueke, Kurt Rosenwinkel, Mike Moreno vagy Dave Liebman. Junior Prima díjat, Gramofon- és Artisjus-díjakat tudhat magáénak, ám szerinte az ember nem díjakra, hanem zenei pillanatokra emlékszik.
Emlékeztetni az embereket, hogy szabadok
Emlékeztetni az embereket, hogy szabadok
Interjú Tóth Viktorral pályakezdésről, külföldi lehetőségekről, mesterekről, a zene lényegéről
Tóth Viktor az Év jazz-zenésze díjjal többszörösen kitüntetett altszaxofonos. Zenélni csupán tizennégy évesen kezdett, azóta viszont a jazz szféra legnagyobb neveivel játszhatott együtt. Jelenleg négy zenekart vezet, a Tóth Viktor Tercett, a Tóth Viktor Arura Trió, a Road Six Sax és a Bird Food Market mind más zenei felfogással bír, ezért is tartják szakmai körökben az egyik legsokszínűbb karakternek. Rendszeresen koncertezik Európa-szerte és az Egyesült Államokban különböző formációk tagjaként, fiataloknak és a laikus közönségnek szervez workshopokat a jazz népszerűsítése érdekében. Eddig nyolc lemeze jelent meg saját szerzeményekkel, de zenei inspirációja kifogyhatatlan. Papíron jazz szaxofonos, zeneszerző és zenekarvezető, de sokkal több ennél: pozitivitás, nyitottság és alázat.
A zene felemel
A zene felemel
Interjú Snétberger Ferenccel pályakezdésről, külföldi érvényesülésről, a Snétberger Zenei Tehetség Központról
Snétberger Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész és zeneszerző, aki mindig a műfaji sokszínűségre törekszik. Zenéjében ötvözi a jazzt, a komoly és cigányzenét, a bossanovát vagy a flamencot.  Nemcsak itthon, külföldön is ismert és elismert zenész ‒ fellépett Európa legfontosabb koncerttermeiben, turnézott Japánban, Indiában, Koreában vagy az Egyesült Államokban is ‒, azonban hosszú út vezette a nemzetközi sikerekig. Salgótarjánban született, nagyon nehéz körülmények között nevelkedett, és éppen ez a nehéz kezdet alapozta meg számára a már nemzetközi zenei berkekben is népszerű, Snétberger Zenei Tehetség Központ alapötletét: hátrányos helyzetű fiatal tehetségek segítését, hiszen a zene ki- és felemel.
Vizuális zene és zenei vizualitás
Vizuális zene és zenei vizualitás
Fellini, Országútonról
Frederico Fellini és Nino Rota. Két hatalmas, egymástól már-már elválaszthatalan név az olasz filmművészetben. Azt azonban kevesen tudják, hogy Fellinit és Rotát a közös alkotómunkán túl szoros, életre szóló barátság is összefűzte. Az 50-es évek elején egy cinecittài[1] villamosmegállóban találkoztak először, és megismerkedésüktől halálukig Rota mintegy 12 Fellini-film zenéjét komponálta meg. A leghíresebb talán az Országúton (La Strada, 1954) zenéje, ami még azoknak is ismerősen cseng a fülükben, akik sosem látták. Nemhiába: Rota zenéje szinte ugyanolyan híressé vált, mint a film maga.
Zenélni csak kompromisszumok nélkül érdemes
Zenélni csak kompromisszumok nélkül érdemes
Interjú Harcsa Veronikával művészi elköteleződésről, érvényesülésről, önkifejezésről
Harcsa Veronika Fonogram-díjas jazzénekes, neve az európai és az ázsiai jazz körökben is ismerősen cseng. Eddig mintegy harmincöt ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel, gyakran dolgozik együtt világhírű partnerekkel, a Művészetek Völgyében saját udvart vezet, szöveget ír és zenét szerez, emellett proaktivitásával nagyban hozzájárul önmaga menedzseléséhez is. Sikerének egyik titka, hogy soha nem volt hajlandó zenei kompromisszumot kötni: művészete nem a megalkuvásról, hanem az önkifejezésről szól.
Akinek Krysztof Penderecki is komponált
Akinek Krysztof Penderecki is komponált
Interjú Boldoczki Gáborral pályakezdésről, menedzsmentről, a művészi felelősségvállalásról
Boldoczki Gábor Junior Prima díjas, Bartók-Pásztory-díjas és Liszt Ferenc-díjas trombitaművész. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed, mindig a sokszínűségre törekszik. Pályaválasztását nem kapkodta el, már a Zeneakadémia növendéke volt, amikor végleg eldöntötte: szólista szeretne lenni. Azóta neves zenekarok élén rendszeresen lép fel világhírű koncerttermekben, albumokat készít, tanít, a Junior Prima díj zsűrijének tagja. Küldetésének és felelősségének érzi a trombitarepertoár szélesítését, számos kortárs zeneszerző komponált vagy épp komponál neki ‒ de közvetetten a felnövekvő generáció számára is ‒ darabot.
Nem lehet valakiből zeneszerzőt csinálni
Nem lehet valakiből zeneszerzőt csinálni
Interjú Tornyai Péterrel érvényesülésről, külföldi lehetőségekről, a zenei tevékenység sokszínűségéről, célokról
Tornyai Péter Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, hegedű- és brácsaművész, kamarazenész, a Zeneakadémia oktatója. Elmondása szerint zenei tevékenységének sokszínűsége elválaszthatatlan az alkotás folyamatától, ami nála nemcsak szakmai, hanem pszichés szükségszerűség is. 
Magyarországon is: Bach, Perlman előadásában
Magyarországon is: Bach, Perlman előadásában
Bach: szonáták és partiták hegedűre Itzhak Perlman előadásában
A Warner Music International kizárólagos hazai forgalmazója, a Magneoton Music Group közreműködésével került idén forgalomba Bach: Szonáták és partiták hegedűre Itzhak Perlman előadásában. A lemezen elérhető a hat darabból álló együttes: a g-moll szonáta, a d-moll partita, a b-moll partita, az E-Dúr partita, az a-moll szonáta és a C-Dúr szonáta is.
Önmagáért a művészi teljesítményért
Önmagáért a művészi teljesítményért
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
Baráti Kristóf hegedűművész, szülei szintén zenészek, akik a 80-as években Venezuelában vállaltak munkát, így adódott, hogy 2-12 éves kora között Dél-Amerikában élt, tanult, szocializálódott. Számos díj ‒ többek között Bartók-Pásztory-díj, Prima-díj, Liszt- és Kossuth-díj ‒ birtokosa, bár szerinte a sikert nem díjakban mérik. A járványhelyzet hatására átértékelődött benne zenei pályája: másképp szeretné folytatni a koncertezést.
Éjféli napsütés
Éjféli napsütés
A Nemzeti Filharmonikusok Fehér éjszakák koncertjéről
2021. február 3-án rendezték a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Fehér éjszakák estjét. A koncertet online közvetítették a Művészetek Palotája honlapján és Youtube-csatornáján, a Müpa Home-on. Közreműködött Baráti Kristóf, vezényelt Rajna Martin.
Aki nem hódolt be
Aki nem hódolt be
135 éve született Wilhelm Furtwängler
Wilhelm Furtwängler a XX. század és minden idők zenetörténetének egyik legmeghatározóbb karmestere, Beethoven, Wagner, Brahms, Bruckner, Mahler tolmácsolója.
Schumann és Sibelius
Schumann és Sibelius
A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről
2020. november 12-én rendezték meg a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának Schumann-, Sibelius-estjét a stockholmi Berwaldhallenben. Klaus Mäkelä ‒ a mindössze huszonnégy éves finn karmester és csellista ‒ vezénylete alatt Schumann, Versenymű négy kürtre és zenekarra, F-dúr, valamint Sibelius VI. d-moll és VII. C-dúr szimfóniája hangzott el. A vírushelyzetre való tekintettel a koncertet az üres, nézők nélküli Berwaldhallenben rögzítették. A felvétel elérhető a világ vezető klasszikus zenei csatornáján, a medici.tv honlapján és egy gyors regisztráció után egészen január 12-ig visszahallgatható.
Elsötétítéskor egy résnyi ragyogás
Elsötétítéskor egy résnyi ragyogás
Hatvan éve mutatták be az Egy szerelem három éjszakáját
1961. január 12-én új fejezet kezdődött a magyar zenés színház történetében, ekkor mutatták be először az Egy szerelem három éjszakáját, az első magyar musicalt. A Hubay-Vas-Ránki hármashoz köthető darabot ma már a színháztörténet egy klasszikus darabjaként tartják számon.  
Apropó: A kékszakállú herceg vára
Apropó: A kékszakállú herceg vára
Bartók Béla halálának 75. évfordulójára
A kékszakállú herceg vára Bartók egyetlen operája. Az egyfelvonásos darab kezdetben egyáltalán nem volt népszerű, sőt, megalkotásakor előadhatatlansága miatt nem is játszották[1], csak évekkel később, 1936-ban, felújításakor lett átütő siker itthon és a nemzetközi zenei színtéren egyaránt. 2020-ban, Bartók halálának 75. évfordulóján A kékszakállú herceg várával emlékezünk rá.
Mert a dráma élet, az élet dráma
Mert a dráma élet, az élet dráma
Michelle Marly, Maria Callas, a díva regényéről
A berlini Aufbau Verlag és a Kossuth Kiadó együttműködésének eredményeként már a hetedik életrajzi regényt olvashatja a magyar olvasóközönség. Michelle Marly írói álnév alatt Micaela Jary korábban Coco Chanelről, majd Édith Piafról jelentetett meg életrajzot, 2020-ban pedig Maria Callas, a díva címmel adta ki legújabb biográfiai írását az Aufbau Verlag gondozásában, ami már magyar fordításban is elérhető. A fordítás Várnai Péter munkája.
Generációk találkozása a színpadon
Generációk találkozása a színpadon
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara három részes koncertsorozatának zárókoncertjét november 4-én hallgathatta meg a közönség a Zeneakadémia Nagytermében. Az egy nappal korábban hatályba lépő korlátozások miatt - kötelező két üres ülőhely biztosítása két személy között - azonban a Zeneakadémia közleményt adott ki: nem tudtak minden, jeggyel rendelkező nézőt fogadni, de a koncertet élőben ingyen közvetítették, a jegyeket pedig visszaváltották.
Visszatér Bartók a Zeneakadémiára
Visszatér Bartók a Zeneakadémiára
Bartók összes hegedűs kamaraműve/1
A Zeneakadémián megrendezett idei Összkiadás élőben három koncertes sorozat Bartók hegedűre írt kamaraműveit gyűjti össze. A koncertsorozat első epizódját szeptember 30-án rendezték meg a Zeneakadémia Solti termében, a főszereplő Baráti Kristóf (hegedű) mellett Pusker Júlia (hegedű), Fejérvári Zoltán (zongora) és Klenyán Csaba (klarinét) működtek közre. Az eseményt élőben is közvetítették, amit a Zeneakadémia Facebook oldalán lehetett követni. A link most is aktív, úgyhogy továbbra is visszahallgatható.
Műsorra tűzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar az UMFZ különdíjas darabját
Műsorra tűzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar az UMFZ különdíjas darabját
Különdíjjal ismerte el a Liszt Ferenc Kamarazenekar Dargay Marcellt, a művet pedig a következő évadban bemutatják - közölte a Liszt Ferenc Kamarazenekar.
A testbe börtönzött tehetség
A testbe börtönzött tehetség
Ma is az egyik legnagyobb csellista: Jacqueline du Pré
Jacqueline du Pré világhírű brit csellóművész, csodagyerek, már tizenévesen ikon. 1973-ban 28 éves, amikor nem tud többé játszani, a karrierje félbeszakad. Rövid pályája ellenére még ma is az egyik legnagyobb csellistaként tartják számon. Idén harminchárom éve, hogy nincs közöttünk. Jacqueline du Prére emlékezünk.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés