bezár
 

irodalom

2019. 03. 27.
OGM fotónapló - 2019. március
Az öreg falász
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Úgy vagyok a Dunával, hogy haragszom is rá, meg nem is. Túl széles, így nagyon elvágja Budát Pesttől, ennek csak a hídjai örülnek, akik így sosem lesznek munka nélkül. Nézd meg a Szajnát vagy a Moldvát: még pont át lehet kacsintani a túloldalra úgy, hogy látsszon. A Duna tőlünk ellopja ezt, mégis könnyen megbocsátok neki. 

Ennek oka lehet, hogy gyerekkoromban Pakson, ahol a nagyszülőknél nyaraltam, a folyóra menet már alig vártam, hogy a békavárosi aluljáróban nagy kiáltással üdvözöljem, ott bent már éreztem az illatát, hozzá közeledve lassan, de biztosan elnyomta az alagútba vezető lépcső húgyszagát. Lent a hullámtörő kövekről lestem a parttal párhuzamosan kikötött ladikokat, amik mögé néha be is úsztam, hogy elbújjak mögéjük – és én hülye, így hozzam a frászt a nagymamámra. Sok volt a horgász is, figyeltem őket, mikor mozdulnak és miért, akkor még több türelmem volt ehhez, manapság már elég az is, hogy a rohanó villamosból lepillantok, hogy ott ülnek-e a Petőfi vagy Margit híd alatt, hány bottal dolgoznak egyszerre, mozog-e a szák, vagy még bent sincs a vízben. Néha a Margit híd középső pillére fölött, a szigeten is felbukkannak, de ott főleg csak pergetnek, villantgatják az aranypikkelyes csalihalakat a naplementében. 

De ez a fószer. Ül a fal előtt. Elárulom, ez is a Margit híd. Komolyan. Emberünk balján és jobbján rohan a víz a Fekete-tenger felé, az ő két csalija pedig bent a térdig érő vízben a híd középső pillére fölött. Talán hetente többször kiszabadul a négy fal közül, és leül ide, hogy nézhessen egy ötödiket. Vagy mindenkinél jobban ismeri ezt a pillért, vagy teljesen hülye. Gyanítom, hogy az előbbi. Akkor viszont azt is tudja, hogy vele szemben keresztben fut egy alagút, amit most átmos a Duna és tele van álmos csukakölykökkel. Tilalmi idejük február 15-március 31.

Az öreg falász

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés