bezár
 

gyerek

2019. 04. 06.
Nagy érdeklődés övezte a magyar megjelenést a Bolognai Könyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy érdeklődés övezte a magyar megjelenést a Bolognai Könyvvásáron Hazánk önálló standdal képviseltette magát a gyerekkönyvek legnagyobb nemzetközi seregszemléjén, a Bolognai Könyvvásáron, amelyet az idén 56. alkalommal rendeztek meg. A magyar stand kiállítással és kiadványokkal tisztelgett a 160 éve született Benedek Elek és a magyar népmesehagyomány előtt. A magyar kiállítóhely és a könyvbemutatókhoz kapcsolódó kísérőprogramok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programja és a Római Magyar Akadémia közös szervezésében valósultak meg.

Bolognai KönyvvásárA klasszikus mesehősök modern grafikáit felvonultató magyar stand a könyves seregszemle központi helyszínén, közel száz négyzetméteren várta a magyar gyerekkönyvek és kultúra iránt érdeklődőket. Itt állította ki legfrissebb gyerekkönyveit a BOOKR Kids, Central, Cerkabella, Cicero, Cser, Csimota, Csodaceruza, Guttenberg, Koinónia, Kolibri, Könyvmolyképző, Magvető, Magyar Napló, Manó Könyvek, Móra, Naphegy, Pozsonyi Pagony, Scolar és a Vivandra Könyvkiadó. A magyar stand arculatát Takács Mari grafikusművész tervezte.

A vásár ideje alatt két program is népszerűsítette a magyar népmeseirodalmat. Claudia Tatasciore műfordító, a Bolognai Egyetem oktatója és dr. Puskás István irodalomtörténész, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélgetett a népmesefordítás kihívásairól, valamint a Mesemúzeum szervezésében Lázár Ervin A Hétfejű Tündér című meséjéhez kapcsolódóan tartott interaktív gyerekfoglalkozást Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus.

Magyar könyvekkel találkozhatott az érdeklődő az IBBY (International Board of Books for Young Readers)  Honour Listjének idei kiadásában is: a fordítások között Lackfi János: Az informatikus kutyája (Móra, 2016); a szerzőknél Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről című regénye (Csimota, 2016), az illusztrátorok között Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem  (Pagony, 2017) című könyvei szerepeltek. A Müncheni Nemzetközi Gyerekkönyvtár válogatásán, a White Raven legfrissebb listáján a Szívlapát antológia (Tilos az Á Könyvek, 2017) és Tóth Krisztina: Felhőmesék (Magvető, 2017) című könyvei voltak kézbe vehetőek. 2018 óta a Gianni de Conno illusztrátor tiszteletére megrendezett Silent Book Contest szervezői szintén kiállították az idei döntős pályaműveket. A szöveg nélküli, pusztán képi eszközökkel elbeszélt történetek között egyetlen magyar alkotásként szerepelt Máray Mariann While you are asleep című könyvterve.

A vásár magyar vonatkozású híre még, hogy az IBBY sajtótájékoztatóján ismertette a jövő évben kiosztandó Andersen-díjak zsűritagjait. Az Andersen-díjat szakmai bizottság ítéli oda kétévente egy szerzőnek és egy illusztrátornak, akik a gyermek- és ifjúsági irodalom területén jelentős életművel rendelkeznek. A díj várományosai között szerepel Marék Veronika szerző és Takács Mari illusztrátor, az idei Bolognai Könyvvásár magyar pavilonjának tervezője.

A magyar állam által 2012-ben elindított Publishing Hungary Program a magyar könyvkultúra, szépirodalom nemzetközi láthatóságát segíti elő, közvetít a hazai és nemzetközi könyves szakma képviselői között azzal a céllal, hogy a magyar könyvkiadás számára nemzetközi könyvpiacokat hódítson meg. A programnak köszönhetően Magyarország évente 10-12 könyvvásáron mutatkozik be és 40-50 hazai szerzőnek szervez megjelenési lehetőséget nemzetközi fesztiválokon. 

A Római Magyar Akadémia (RMA) 1923 óta képviseli a magyar kultúrát és tudományt Olaszországban és segíti a két ország közötti kulturális cserekapcsolatokat. A Római Magyar akadémia a magyar külképviseletek égisze alatt működő kulturális intézeti hálózat része.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés