bezár
 

irodalom

2019. 04. 17.
Elhozzák a világot neked!
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtótájékoztatójáról
Tartalom értékelése (115 vélemény alapján):
Elhozzuk a világot neked! – olvasható az idei, 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál plakátján. Nagyon találó ez a mottó, április 25. és 28. között ugyanis közel 850 vendég részvételével 24 ország képviselteti magát. Ez mintegy 400 különféle programot – könyvbemutatót, dedikálást, író-olvasó találkozót, felolvasást, ismeretterjesztő előadást, koncertet – jelent a Millenáris Parkban.

A fesztivál keddi sajtótájékoztatóján Glázer Tamás, a Millenáris Park ügyvezetője hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy az épületkomplexum immáron 12. alkalommal ad otthont a magyar könyvkultúra legrangosabb eseményének. Büszkék arra is, hogy megnyitása óta a fesztivál mellett közel 1500 rendezvénynek szolgált helyszínéül, illetve hogy 2002-ben Europa Nostra-díjat kapott a különleges építészeti kialakításáért.

Gál Katalintól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökétől megtudtuk, idén a frissen átadott Nemzeti Táncszínház aulája változik át Gyermek(b)irodalommá, ahol különféle könyvbemutatók, táncos és zenés előadások, kézműves foglalkozások – azaz sok-sok móka és kacagás várja a fesztiválozók apraját. Ezen kívül a galériában helyet kapó képregényműhely érdekelheti még a gyerekeket, ahol betekintést kapnak a képregénykészítés rejtelmeibe. A felnőtteknek szóló előadások a B épületbe koncentrálódnak, de napos idő esetén az előadók és a kiállítók a standjaikkal az udvarra is kimerészkedhetnek. A fesztivál egyébként üzleti és könyvszakmai fórum is egyben, tehát szó lesz a régió könyvpiaci problémáiról, az emberek olvasási szokásairól, illetve az olvasás népszerűsítésének lehetőségeiről. A kerekasztal-beszélgetésekkel, író-olvasó találkozókkal és az előadásokkal párhuzamosan folyik majd a dedikálás. Ha valaki ki szeretné használni az alkalmat, de nincs nála egy könyv sem az adott írótól, nem kell búsulnia, a kötetek ugyanis helyben is megvásárolhatók lesznek.

Természetesen nem lenne fair, ha csak a már jól ismert, befutott írók mutatkoznának be – ezért jött létre az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amit idén már tizenkilencedik alkalommal rendeznek meg a könyvfesztivál kísérőrendezvényeként. A programegyüttes alkalmával lehetőségünk nyílik megismerni az Európai Unió tagországainak egy-egy fiatal prózaíró tehetségét és kiadott kötetét.

Aki járt már a könyvfesztiválon, tudja, hogy egy-egy ország minden éven díszvendégként mutatkozik be – idén ezt a szerepet Norvégia tölti be. Ebből az alkalomból nyolc norvég szerző látogat el hozzánk, köztük a fesztivál díszvendégével, Karl Ove Knausgårddal, aki napjaink egyik legizgalmasabb kortárs szerzője. A világhírt hatkötetes önéletrajzi (autofikciós) regényével szerezte meg, melyben kíméletlen őszinteséggel ír a saját életéről. A Harcom sorozatot a Magvető Kiadó jelenteti meg, mondta el Dávid Anna, a kiadó igazgatója. Eddig négy könyvet adtak ki Halál, Szerelem, Játék és Élet címmel, s az utolsó két rész (Álmok és Harcok) fordítása az elkövetkezendő két évben készül el.

A sajtótájékoztatón Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete is jelen volt, aki említést tett arról, hogy az irodalmi életen kívül rengeteg fontos kapcsolódási pont van a két ország között. Ezekre különböző programokkal igyekszenek felhívni a figyelmet, amik közül hármat emelt ki. Idén 250 éve, hogy két magyar tudós, Hell Miksa és Sajnovics János Észak-Norvégiában megfigyelte a Vénusz átvonulását a Napkorong előtt. Az expedíció során észrevették a számi és a magyar nyelvek közti hasonlóságokat, és Sajnovics ezen megfigyelésekre támaszkodva alapozta meg a finnugor nyelvrokonság elméletét. A közönség ezzel kapcsolatban láthat majd egy prezentációt – mondta Berstad, majd a második programponttal folytatta, ami Gregersen Gudbrand norvég építőmester alakját mutatja be. Az ácsmester 1847-ben költözött Magyarországra, és kulcsszerepet játszott többek között a szegedi gát megépítésében. A nagykövet által harmadik kiemelt előadás a norvég-magyar Huld együttes koncertje A titokzatos észak ősi hangjai címmel. Közreműködik Kyrre Franck, Christoffer Skauge Eid és Barát István Zsolt.

A fesztivál fő témájához, a könyvekhez visszatérve: a sajtótájékoztatón további két kiadó, a Kolibri és a HVG könyvek képviseltette magát. Budaházy Árpád, a HVG könyvek kiadóvezetője bemutatta a már mintegy negyven éve működő kiadót. Ők a könyvpiac egy másik szegmensét képviselik az ismeretterjesztő könyvek nyomtatásával. Elhozott néhány kötetet is, amik a könyvfesztiválra jelentek meg menedzsment, üzlet, pszichológia, önismeret és tudomány témában. Elmondta, különböző életrajzokat is kiadnak, ügyelve arra, hogy ezek ne száraz, tankönyvszagúak legyenek. Fontos számukra továbbá, hogy a gyerekeket is megszólítsák, kicsit érdekesebbé, „gyerekbaráttá” tegyék az iskolai tananyagot, illetve hogy olyan izgalmas dolgokat is megtudjanak a világról, az élőlényekről, az emberekről, amikről a tanítási órákon nem esik szó. Külön kiemelte a Mit érzel? című könyvet, ami az érzelmek világába enged betekintést, és elmagyarázza, miért jó sírni, ha az ember bánatos, mit kell tenni, ha valaki zaklat, és hogyan hat szervezetünkre a nevetés.

Balázs Eszter Anna, a Kolibri Kiadó főszerkesztője először arról beszélt, mekkora felelősséggel jár a gyerekkönyvek kiadása, mennyire fontos a minőség és a jól választott tematika – hiszen különböző igényeket kell kiszolgálniuk kisgyermekkortól egészen a tinédzserkor végéig. A kicsiknek szóló kötetekbe rengeteg illusztráció kell, a kezdő olvasó korosztály az egyszerű, könnyen olvasható, ugyanakkor izgalmas és kalandos történeteket szereti, az idősebbekkel pedig már a különböző stílusok egyre színesebb palettáját kell megismertetni.

Fontos, hogy már gyermekkorban kialakuljon az olvasás iránti igény – ezzel kapcsolatban szombaton lesz egy beszélgetés Vajon fog olvasni? címmel, ahol a szülők és tanárok tippeket kaphatnak, hogyan segítsék az olvasni tanuló gyerekeket. S hogy az apróságok se unatkozzanak, a négy nap alatt többször megnyitja kapuit az interaktív mesegyártás Bosnyák Viktória íróval és Dudás Győző grafikussal. Remélhetőleg sok gyerek bekapcsolódik majd – meg persze nemcsak gyerek, és nemcsak a mesegyártásba.

 

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kemenczky J. Anikó --


További írások a rovatból

Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
irodalom

Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig
Beszámoló a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4. napjáról
26. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál, Gyerek(b)irodalom
irodalom

Emlékezés, élmény, tapasztalat és psziché Emlékezés, élmény, tapasztalat és psziché
Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, 2019. 04. 27.

Más művészeti ágakról

építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés