bezár
 

gyerek

2019. 04. 25.
Amikor a popkultúra találkozik a miskakancsóval
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Megnyílt a Világló Hagyomány kiállítás a Deák17 galériában. 

Sándor Ildikó néprajzkutató április 13-án nyitotta meg a Világló Hagyomány kiállítást a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A megnyitón részt vett a Galéria védnöke, Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. A Vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny – OKTV – legjobb pályaműveit bemutató tárlat idén már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Deák17-ben. A 2019-es verseny témája a Kárpát-medence tájegységeinek, népcsoportjainak hagyománya, tárgyalkotó- és szellemi kultúrája volt. A pályázó középiskolás diákok a téma feldolgozására különböző műfajok közül választhattak, így készültek festmények, grafikák, képregények, társasjátékok, és iparművészeti tárgyak is.

Sándor Ildikó néprajzkutató megnyitóbeszédében elmondta: „A kultúrának a pályázati kiírásban meghatározott szelete - a néphagyomány, népi kultúra, népi műveltség - legfőbb jellemvonásai: szájhagyományozó mivolta, kollektivizmusa, szigorú műfaji szabályok között érvényre jutó variabilitása. Mindezek az egykori alkotók – kézművesek, mesemondók, táncosok, énekesek –számára egyaránt jelentettek támpontot és korlátozást. Vajon kontrasztos lesz vagy összesimul a19-20.század fordulón élt emberek kultúrája és művészeti gyakorlata a 3. évezred fordulójánszületett nemzedék önkifejezési vágyával, alkotói törekvéseivel?”

A május 11-ig látható Világló Hagyomány kiállításon 57 diák munkája tekinthető meg.

Fotó: Deák17 galéria

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kemenár Éva Nóra --


További írások a rovatból

Interjú Szegedi Katalinnal a külföldi gyerekkönyvkiadókról, a svéd nyelvű Palkóról, szerzőségről és hatásokról
gyerek

Az írók élnek Az írók élnek
Kortárs irodalmi beszélgetések a Fazekasban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés