bezár
 

építészet

2019. 05. 20.
Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban A West Side fejlesztés keretein belül egyéb nyilvános terekkel együtt látogathatóvá vált Thomas Heatherwick - átmenetileg Vessel (hajó) néven emlegetett - hatalmas méhkaptárra emlékeztető építménye New Yorkban. Az első érdeklődök 2019. március 15-én 12 órától ingyenes jegyeket váltva mászhatták meg az épület 154 lépcsőfokát, írta a dezeen.com.

„Még nem alkottunk semmi ehhez foghatót, és talán soha többé nem is fogunk” - mondta Stuart Wood Heatherwick Studio csapat vezetője és Stuart Wood partnere. „Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy mi is ez? Ha kilátó, mit kell pontosan nézni belőle? Ez nem épület, nem szobor, és nem is műalkotás. Inkább úgy gondolunk rá, mint egy bútorra, amiről használat közben fog kiderülni az igazi funkciója” - árulta el egy újságírónak.

Vessel

Mikor a Heatwick stúdió ötleteket gyűjtött olyan háromdimenziós nyilvános terekre hivatkozott, mint a Spanyol lépcső Rómában. A kész szerkezet 150 láb magas, és a felső részen 150 láb széles (46 méter), míg lefelé egyre jobban szűkül.

„Nem akartunk olyat építeni aminek nagy lábnyoma van, ezért is kicsi az alsó rész” - mondta Wood. „Viszont ha felfelé tekintünk, láthatjuk, hogy nő a szélesség.” Az építményben megtalálható egy felvonó is, ami az érdeklődőket egyenes a legfelső szintre szállítja.

Wood azt nyilatkozta a látogatók elé a legjobb kilátás akkor tárul ha befelé tekintenek. Rézszínű fém borítja a mennyezetet, tükrözve a plázában lévő embereket. Eközben a belül lévő anyagok, mint, például a beton, sokkal sötétebbek, így hasonlítanak a városi környezethez. „Olyan, mintha járdadarabkák emelkednének a magasba”- mondta Wood.

A kreáció a Hudson Yards szívében helyezkedik el, egy Nelson Byrd Woltz által tervezett parkosított pláza közepén, kész és félkész felhőkarcolókkal körülvéve.

Vessel felhőkarcolókkal körülvéve

A 28 hold (11,3 hektár) nagyságú aktív pályaudvar tetején épült Hudson Yards jelenleg az Egyesült Államok a legnagyobb magánfejlesztése. A fejlesztés második részében egyebek mellett 8 további torony és egy iskola építése is tervben van.

nyomtat

Szerzők

-- Árpási Sára --


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés