bezár
 

art&design

2019. 06. 05.
Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállítása 2019. június 17-ig látogatható a FUGA-ban.

FESZÍTETT MUNKATERÜLET: A hely, amelyen hevesen ténykednek, megannyi dolgot végeznek: tesznek és vesznek, ülnek és figyelnek, vesznek és eladnak; mérlegelik egymást és másokat.

A malacképű ravasz és halvérű maszkja mögött a másik. Elszántan keverik kártyáikat, számolnak a forgandó szerencsével, a szeszélyes forgalommal. Szővik a szálakat, a folyondáros kapcsolatokat, forgatják a pénzeket, keresik a nyerő kombinációkat.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

TÁRSALGÁS, BESZÉLGETÉS: A társaslét elengedhetetlen része és állandó jellemzője. Ennek során a torokból előtörő hangok többé-kevésbé egyezményes mintázatok szerint kerülnek formálásra. Ez részint közlési szándékot mutat, jelentéseket közvetít, részint az együttlétből adódó feszültségek és felindulások csillapítására szolgál. A beszélők szinte egymás szájából veszik ki a szót, egymás szavába vágnak, egymás szavára hallgatnak. Az üzenetváltás zökkenőmentesnek tűnik, ám attól, hogy az egyik száj kiveszi a másikból a szót, a szólás szándéka kétségkívül kivehetővé válik, a megértése mégsem feltétlenül megy végbe. Amin még a szájbarágás sem segít.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching/Társalgás (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

EMLÉK AZ ŰRBŐL: Kozmikus szelfi a fotó korszakából. Kéz a zsebben, a másik az elsütőbillentyű működtetésébe merült. A tekintet végtelenre fókuszált, a tartás délceg. A háttér kabinablakában az űr sötétjét pettyező csillagfények, a Föld nevű bolygó elmosódott foltja. Majdnem mindentől távol. Ahol már jártunk.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

A HÁBORÚ ELŐHÍRNÖKE: Rémes, bár rútsága kifejezetten szépséges az elképzelhető kifejlethez képest. Lévén a háború az emberi viszonyok alapja, mindennek atyja, mindennek királya. Amihez képest mindig epizodikus a béke. Melyben előszele érzik; készül az élet vagy halál alapja, a megmaradás vagy pusztulás útja.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

FERI, AZ 1954-ES TIBETI BŰVÉSZVERSENY II. HELYEZETTJE: Nem akárki; csinos kis csakráiból akár pamacsokat is tud csiholni. Szeret elbűvölő lenni. Van benne szív és lélek, és ő is szívvel-lélekkel benne van mindenben. Tradicionális anyagból dolgozik, de igazodik a helyhez és időhöz. A Tudást váltja apró pénzekre, ahogy az itt és most illendő.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

PRINCÍPIUM: A kezdet, amiből kezdetét veszi a kibontakozás. Az alapok alapja, az eredők eredete. Minden szabályosság elve és kiindulópontja. Tudások, ténykedések és néha szédelgések alapja; Principia Mathematica, Ethica, Discordia.... Emberi és ember feletti, a női és a férfi princípiumok feszültsége fejleszti; felszikrázik, ívet fog és kirobban.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

RAFINÁLT IVADÉK: A sok sebes ostroros közül a kiválasztott, aki az esetlegesség vagy más erők erejéből átszakította a Survival of the Fittest világversenyének célszövetét.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

A LEGMÉLYEBB ISMERETLEN PRÍMSZÁM: Ahol Laci áll. Mint a gyertyaszál. Lábon. Állhatatosan. Mint a kőszál; mint egy cövek. Talpon. Lábát megvetve, fejét felszegve. Égnek áll, tornyosul, meredezik. A kerekesszék fölött.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

NÉPTÁNC: 1. A nép fogalomkörébe tartozó társadalmi rétegek és csoportok tudatrendszere és esztétikai elvei által meghatározott és a hétköznapitól eltérő mozgásforma. (A magyar Wikipédia szíves közlése) 2. A mű-népi és poszt-népi korszak mozgásformája a Jó ebédhez szól a nóta honában. Népszerű szórakozás és nép-szerű szórakoztatóipari termék, amely a kanásztánctól a csárdai legénytársaságon át a táncházakig terjed, s kétségkívül az Állami Népi Együttesben kulminál. És nemcsak az érző testeket, de még a poharakat is táncba tudja vinni.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching/Néptánc (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

ÜSZKÖSÖDÉS: Az ember függőben van; ki van feszítve a fent a lent között. A súlya lehúzza, az elán felemeli. Életfogytig fel van függesztve. Léthelyzeténél fogva száz és ezer szálon kötődik a környező térhez, a vízhez, a levelekhez, a fényhez, az esőt hozó szélhez, a magvak növekményéhez, a táplálék életadó erejéhez, a rovarok életéhez; egész előtörténetéhez, az egykori és mai események következményeihez. Szintúgy mások szándékainak szövevényéhez, a hozzá közel állók érzéseihez. Akárcsak elméje működéséhez, vetítőjének képeihez.

Takács Máté és Horváth László: Okkult Coaching (részl.), 2019 - Fotó: Adrián Zoltán

TYPOPHONE: Régi gépírószerkezetből reciklált hangszer, melyen szövegszaporítás helyett a gamelán idiofon hangszíneket, szövevényes akusztikus kárpitokat lehet fejleszteni. Az írógép avult médiumának tökéletes megújítása, amellyel bármely szöveg begépelésének gépies műveletét hallatlan aleatorikus hangzásfolyammá lehet átalakítani. A textusok betűinek kötött, esetleges mintázatát így képes átvezetni a zenei végtelenbe.

Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállítása 2019. június 17-ig látogatható a FUGA-ban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Fotók: Adrián Zoltán

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tillmann, J. A. --

Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.


További írások a rovatból

art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde
art&design

A magasugrás veszélyei A magasugrás veszélyei
Kritika a Standby szabadtéri kiállításról
art&design

Életem története Életem története
Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent – Beszélgetések Reigl Judittal – egy festő (ön)életrajza, Corvina Kiadó, 2020.

Más művészeti ágakról

irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
színház

Hamlet, Titus és Célkereszt: mai fiatalok Shakespeare-ütközésekben Hamlet, Titus és Célkereszt: mai fiatalok Shakespeare-ütközésekben
A Webszínház Shakespeare/37 sorozata folytatódik
gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés