bezár
 

gyerek

2019. 11. 26.
Macskákkal a fenntartható táplálkozásért
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Macskákkal a fenntartható táplálkozásért Bíró Zsófia A boldog hentes felesége című regényével robbant be a könyvpiacra 2014-ben. Nagysikerű felnőtt regénye után első, gyerekeknek szóló meseregényében egy olyan társadalmi és egészségégügyi problémára reagál, amely ez elmúlt évtizedben csúcsosodott ki.

Ám A macska mondja meg! nemcsak a fenntartható, tudatos táplálkozásról, ételintoleranciáról szól. A történetben többek között megjelenik a hajléktalanság és a magányosság, valamint az, hogy a kereskedelem és a reklámipar miként manipulálja a fogyasztói társadalmat, és mindez milyen hatással van az egészségre. Éppen csak annyi magyarázó, leíró részt tartalmaz az elbeszélés, amennyi a kötet célkitűzéseit tekintve feltétlenül szükséges, de alapvetően humorral, a gyerekek számára befogadható nyelven, egy kalandos történetbe ágyazva tárgyalja a fenti témákat. Napjainkban rengeteg felnőtt és egyre több gyerek szenved egy vagy többféle allergiától, külön iparág épült az allergiában szenvedők panaszainak enyhítésére. A macska mondja meg! segíthet abban, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal, hogy mi a hasznos tápanyag, a felesleges adalék vagy például hogy miként működik az immunrendszer. A kötetet szójegyzék zárja, így az elbeszélés során megjelenő ismeretlen vagy bővebb kifejtésre szoruló szavakat meg lehet keresni hátul, ahol elmagyarázzák a jelentésüket, de épp csak annyira, amennyire még érdekes lehet a gyerekolvasók számára.

A magyar gyerekkönyves piacon több szerző foglalkozott már a macskák kalandjaival, Harcos Bálint A boszorkánycica című könyvében, Gimesi Dóra A Macskaherceg kilenc élete című kötetében, de kulcsfontosságú szerepet kapott Ballai Margit Bibi és Kifli című könyvében Madame Loulou, a macskahölgy is. A Pagony Kiadónál idén jelent meg T. S. Eliot Macskák című verseskötete Varró Dániel és Havasi Attila újrafordításában.

A macska mondja meg!-ben megjelenő, macskákra jellemző tulajdonságokat (radiátoron alvás, klaviatúrán való heverészés, halimádat stb.) Bíró Zsófia T.S. Eliothoz hasonló pontossággal jelenítette meg, valamint emberi tulajdonságokkal ruházta fel a macskaszereplőket. Olyannyira, hogy egyrészről létrehozott egy macskásított nyelvezetet, másrészről arra is ügyelt, hogy a vidékről származó Gizi néni (aki szintén egy macska) dialektusban beszéljen, és archaizáló szavakat használjon Rumli bá, aki olyan öreg, hogy még Petőfi Sándor is megsimogatta a Pilvaxba menet. Erre tökéletesen reflektál az illusztráció, mivel minden macska az emberi tulajdonságokat szimbolizálva, a társadalmi státuszának megfelelő (kóbor vagy gazdival rendelkező) öltözéket kapott: a főszereplő és a történet kezdetén kóbor Rettegett Ivánka szerényebb ruhát, míg az üzletlánc-tulajdonos Multi Mama cicája, Blanka, gyöngyös nyakörvet és hozzá illő öltözetet.

Szerethető karaktereket ismerhetünk meg az ambiciózus macskák történetében. Az odaadó Rettegett Ivánka macskaéletét általában kudarc jellemzi, mindazonáltal legszívesebben mindenkit megmentene a világon. Radar, a nagy fekete dán dog kedveli és keresi a macskák társaságát, sőt általában a legjobb pletykák birtokában van, amelyeket macskáktól vagy rigóktól szerez. Blanka, a látszólag elkényeztetett macskalány szíve és esze a helyén van, a nyereséghajhász Multi Mama cicájaként látja gazdája rossz, a társadalomra, fogyasztókra káros tevékenységét, és igyekszik jobb belátásra bírni. Rumli bá fanyar humorával és több száz éves tapasztalatával segíti a macskákból és egy Peti nevű biomérnökből álló kollektíva akcióját, amelynek célja, hogy a kisgazdik, azaz a gyerekek egészséges ételekhez jussanak, ne legyenek betegesek.

A fenntartható táplálkozás fontossága mellett, a macska és az emberszereplők közös kalandja során megmutatkozik a gondoskodás és a főzés öröme. A macska mondja meg! nem titkoltan edukációs céllal jött létre, de nyelvezetének és a nagyszerűen megformált karaktereknek, valamint a kötetben található illusztrációknak köszönhetően szórakoztató olvasmány lehet a kisiskolás korosztály számára. A kötetet Rátkai Kornél egész oldalas, részletgazdag illusztrációi díszítik, aki a macska szereplők jellemábrázoló öltözékén kívül ügyelt arra is, hogy sok apró, felfedezni való részlet várjon az olvasóra. Érdemes elidőzni Marci szobájában, a macskák nagygyűlésén, Ilka néni étkezőasztalánál vagy Multi Mama laborjában.

Bíró Zsófia: A macska mondja meg! Rátkai Kornél rajzaival. Boook, Budapest, 2019

nyomtat

Szerzők

-- Sándor Enikő --


Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés