bezár
 

zene

2020. 01. 10.
A Nem Közölt Sáv sose farcol be
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2019-es év zárásának egyik legerősebb koncertjét a méltán elismert, nemrég új lemezzel jelentkező NKS adta az Instantban. Habár meglepő módon kevesen voltak az eseményen, a résztvevők ugyanolyan energiákat kaptak a csapattól, mint egy teltházas bulin.

A hallgatóknak és a kiadóknak való kényszeres megfelelés miatt a 2010-es években jó pár tehetséges előadót veszített el az underground rap szakma, és bizony kutyaütő MC a fölhígult földalatti szcénában is szép számmal akad. A Nem Közölt Sáv duója, vagyis Nos’Chez és Zenk viszont sohasem ült fel a pop rap vonalra, holott 95/96 óta biztos, hogy számos lehetőség adódott volna rá, hogy kiadói termékké szelídüljenek. Zenkiék azonban sohasem voltak a kompromisszumkeresés hívei: szívós kitartásuknak köszönhetően lett az NKS az egyik legfifikásabb raptechnikával operáló hazai rapcsapat. Szövegeikkel már a 90-es években felhívták a figyelmet magukra és a rapben rejlő, mindaddig kiaknázatlan lehetőségekre, bizonyítva a magyar hiphopzene gyakorta megkérdőjelezett létjogosultságát, egyúttal alaposan feladva a leckét a vetélytársaknak.

Pályafutásuk mindmáig töretlen, a Kriminal Beats label zászlóshajójaként ma ugyanazt képviselik, mint kezdetben: a szlengtől és a szubkulturális utalásoktól hemzsegő, máskor gúnnyal teli társadalom- és médiakritikus szövegeik olyan szuggesztív előadásmóddal párosulnak, amely a rap mindenkori dobogósai közé emeli a csapatot. Ráadásul Nos’Chez és Zenk nem rekedtek meg a korai munkáik színvonalán, az NKS albumról albumra egyre rafináltabb, kifinomultabb és érettebb.

NKS

A december közepi csekély számú közönség előtt adott koncertjük is csak megrősítette ezt, ugyanis a nemrég megjelent Mélyen a város felett című lemezről is hallható volt már néhány szerzemény, amelyek önmagukban is ezt bizonyítják. NKS-ék külön érdeme, hogy az alacsony látogatószám ellenére is olyan megveszekedett dinamizmussal előadott showt nyomtak, mintha a Papp László Budapest Sportarénában csináltak volna teltházas bulit. Holott csak a FreeDaMic névre keresztelt miniturné egyik eseményén léptek fel az FDM Crew és a StreetROYAL társaságában.

HIRDETÉS

banner

A FreeDaMic szervezői önmeghatározásuk szerint a régi hiphop bulik hangulatát igyekeznek visszahozni, ami ezúttal csak részben sikerült, az esemény nevéből adódó freestyle rap párbaj például egy az egyben kimaradt. Az koncert helyszíne sem bizonyult a legjobb választásnak, mivel egyáltalán nem volt egyszerű a labirintusszerű Instant-Fogas Komplexum egymásból nyíló, kisebb-nagyobb termein átverekedve magunkat időben odaérni a helyszínre. A koncert elején a hangosítás is több sebből vérzett – egy-két trekkből csak a legelkötelezettebb rajongók érthettek valamit –, de maga az esemény végső soron senkinek sem okozhatott csalódást.

Zenkiék a minden résztvevő által jól ismert korábbi albumok klasszikusaival kezdtek. Az ***** (öt csillag) című 2006-os első nagylemezről hallható volt a két hatalmas közönségkedvenc: az Oh-la-la és a Pirománia, de a hazai hiphop történelem kivonatos összefoglalása, a Nagykönyv című opus is előkerült és a Kutyahús is elhangzott, ami nemcsak a debütlemez, de talán az NKS legjobb száma is egyben. Természetesen felcsendült a 2012-es TDI albumról való – a koncertanyagból kihagyhatatlan – Police! is, ami az NKS-rezisztensek vérébe is azonnal beitta magát.

A mások lemezeire készített közreműködésekből és a saját lemezeikre vendégül hívott rapperekkel közösen jegyzett számokból is szép számmal szórtak a sárcok. Ezek kvázi mixtapeszerű blokként követték az önálló dalokat. A Killakikittel közös fiktív bankrablást elsztorizó, címében az ismert bankreklámra utaló Ön Kinél Bankol? és az Angyalpor NKS-verzéi különösen erősek voltak élőben, csupán a Killa-sorok hiányoztak, mint egy falat kenyér. 

A harmadik rész az akkor még szinte ismeretlen új dalokból adott erős válogatást, de Nosi és Zenk számok közti acapellákkal is színesítette a bulit, melyek egyrészt zene nélkül, csupasz valóságában mutatták meg az új szövegek szellemességét és játékosságát, másrészt azonnal a fülekbe ivódtak. A Torrente-bejátszással – „A drog ártalmas? […] megharap, megüt, megkarmol?” – megspékelt Vegyetek jót, ha tudtok rafinált és mosolyt fakasztó sorait is egyöntetű siker koronázta.

Nos’Chez és Zenk ezúttal is a tőlük telhető maximumot adták a közönségüknek, ifjonti hévvel és erővel teli műsorukat csak megsüvegelni lehet.

A cikkben látható fényképek nem a 2019. december 14-ei koncerten készültek, csupán illusztrációk. Forrás: az NKS Facebook-oldala.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tóth Béla István --


További írások a rovatból

Dirty Honey: Dirty Honey EP (2019)
Felsejlenek az emberi gesztusok Krúbi új lemezén
Fejérvári Zoltán Bach estjének visszajátszása

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Maradjon utánam valami Maradjon utánam valami
Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés