bezár
 

építészet

2020. 02. 25.
A többléptékű város nyomában
Smart city és azon túl
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
Okostelefon, okosétel, okosváros. A környezeti, társadalmi és a digitális kultúrában bekövetkező változásokra a városképpel kapcsolatos igények is válaszolnak. Mire lesz szüksége egy városlakónak, milyen környezetben fogunk élni húsz év múlva? Hogyan reagál erre az átalakulásra az építészet? Ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Dr. Reith András, Gábor Dénes-díjas építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem a Belsőépítészet mesterei - mesterképek című előadássorozatának első alkalmával.

Az előadás címe Transzparenciától a körkörösségig – csomóponttól a városig és azon túl, amelyből már kiderül, hogy az előadó igyekezett igen átfogó képet adni a belsőépítészet és a városi látkép viszonyának jövőjéről. Leszögezte, az építészet új hullámát az a fajta egyensúly kell, hogy jelentse, amely az energiatakarékosság és az esztétika között keresendő. Az ezekhez társuló módszerek felvezetéséhez először a közönség (mely egyébként megtöltötte a termet) érzelmeire igyekezett hatni. A klímaváltozás elleni teendőkre helyezte a hangsúlyt, láthattunk vicces, grimaszoló fotót Donald Trumpról (a klímaváltozás nem hit kérdése!), olvadó gleccserekről (amelyeket maga az előadó készített, mikor egyik kedvenc hobbijának, a jégmászásnak hódolt), valamint egy felvételt a Föld bolygóról, mely megmutatta mennyire egyedül van ez a golyóbis a galaxisban azzal, hogy élhető környezetet teremt az egyetlen ismert emberiség számára.

Város – épület – alkotó, láttuk a képernyőn sokáig. De mi hiányzik a felsorolásból? Leginkább az ezt működtető, használó és összefogó: ember. Az ember, mint a társadalom tagja változtatja (rombolja és/vagy fejleszti) a környezetét, amelyre az építészetnek, az ember lakóterét megalkotó művészeti ágnak reflektálnia kell. Ezt többször is nyomatékosította Reith András. A városokat, amelyeket a társadalmi mobilizáció hozott létre a mai napra már az emberiség több mint 50%-a lakja, ezért is ennyire meghatározó, hogyan alakítjuk ki. Az emberi tényezővel való számolással kapcsolatban, szerinte több kérdés is felmerül, hiszen a legtöbb építésztől elvárják, hogy gyors és költséghatékony legyen, de az új hullám szerint már harmadikként számolnunk kell a megrendelő utolsó igényével: zöldnek is kell lenni. Fontos, hogy az építész lássa, milyen anyagokat használ, annak milyen káros kibocsátásai lehetnek. Ezekhez nagy segítséget nyújtanak a mesterséges intelligencia szoftverek, valamint a modern technológia, ahol már mozgó modellezésben is láthatjuk, hogyan változik az épület a különböző kivitelezések sablonjaiban.

Az előadás második részében ízelítőt kaphattunk a smart city fogalmi meghatározásának tudományos problémáiból, és visszatértünk a leglényegibb gondolathoz: a holisztikus, stratégiai szemlélet fontosságához. Reith András szerint az átfogó, integrált kép megközelítéséhez elsősorban azt kell látnunk, hogy a kitűzött cél csak több léptékben valósulhat meg, mégis rendszerként kell értelmeznünk. Az építész ekkor már nemcsak az időtállóság kategóriájában kell, hogy gondolkodjon, hanem a jövő emberének fejébe kell belelátnia. A tervezéskor az épületelemekből egy olyan rendszert kell létrehozni, amely optimalizált és költséghatékony. Ehhez a struktúrához kell tudni hozzákapcsolni azokat a komponenseket, amelyek a zöld gondolat és a megújuló energiaforrások bevonásával a tudatos város alkotórészévé teszik az épületet. 

Végezetül az előadó kiemelte, mennyire meghatározó a város képét alakító intézmények együttműködése, a lakosság és az önkormányzat közös véleménye és közös munkájukból születő metropolisz, mely minden bizonnyal a húsz vagy akár ötven év múlva élő emberek környezetbarátabb otthonává fejlődik. Ez az átgondolt megközelítés és rendszerszemlélet igazi célja csakis egy lehet: a környezeti és társadalmi igény arányos kielégítése. 

Fotó: www.metropolitan.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Poszler Gabriella --


További írások a rovatból

építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok

Más művészeti ágakról

irodalom

Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra
Kertész Erzsi Az átutazó című könyvének bemutatója
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
Háttérinterjú Kukla Krisztián kurátorral a magyar művészet nemzetközi kapcsolatairól, a járványhelyzet művészeti világra gyakorolt hatásairól, a Leopold Bloom díj és az aqb jövőjéről
art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés