bezár
 

gyerek

2020. 09. 12.
Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely néven megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeumának új, kiskamaszoknak szóló helyszíne, melynek célja a 10–14 éves korosztály szövegértési és -alkotási képességének fejlesztése. Az interaktív térben különleges installációs eszközök – úgy mint animációkészítő pult, hangstúdió vagy betűeső – nyújtanak inspirációt és mintákat a látogatóknak, hogy élményeiket történetté formálják.

Az évente 16000 főnyi látogatót vonzó, pedagóguskörökben is népszerű Mesemúzeum alapvető feladatának tartja, hogy a korai évektől ismeretekkel előkészítse,és érzelmileg megalapozza az irodalom befogadását. Míg a Mesemúzeum foglalkozásaival és rendezvényeivel az 5-10 évesekre fókuszál,addig a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben a következő korosztály, a 10-14 évesek szövegértő és szövegalkotó készségét fejlesztő, magyar gyermek-és ifjúsági irodalmat közvetítő kiállítás létrehozása volt a cél. Az új helyszínt a Budavári Önkormányzat által felajánlott épületrészben, a Döbrentei utca 9. szám alatti Virág Benedek-házban alakították ki. A 78 m2-es helyiségben olyan installációs teret hoztak létre, amely inspirálóan hat, illetve mintát és ötleteket nyújt a történetalkotáshoz. A kiállítótér állomásai egyrészt alkalmasak arra, hogy az alkotás folyamatát különböző módon előrelendítsék – karakterépítés vizuális eszközökkel az „animációs szigeten”, vagy helyszínválasztás a „kukucskafal” segítségével –, másrészt lehetővé teszik, hogy az írásban önmagukat nehezebben kifejező látogatók is sikerrel hozzanak létre történetet, történetrészletet akár hangrögzítés, akár animációkészítés révén. Az inspiratív tér mellett irodalmi művek szövegrészletei mozdítják elő az alkotó munkát. A tér bejárása egy-egy fiktív hős köré szerveződik: a folyamat a főszereplő kidolgozásával kezdődik. Ezt követően fogják a látogatók összegyűjteni és kidolgozni a történetet alkotó további mozzanatokat (helyszínek, cselekmény ideje, bonyodalom, fordulat, tetőpont),és saját kreatív képességeik segítségével helyreállítani a kibillent rendet (megoldás, befejezés). A múzeumi foglalkozás középpontjában álló történetalkotás szerepe, hogy átjárást biztosítson a hétköznapok történetei és az irodalmi alkotások között,és ezen keresztül kínáljon lehetőséget az azonosulásra, az identitás megerősítésére. A tematikáknál magyar szerzőket helyezve a középpontba, a műhely elsődleges pedagógiai célja az odalátogató kiskamaszok történetalkotási képességének fejlesztése: hogy az őket foglalkoztató eseményeket, témákat képesek legyenek formába önteni és ok-okozati összefüggéseket találni közöttük, bővüljön a szókincsük, árnyaltabbá váljon a kifejezésmódjuk. További cél, hogy az itt eltöltött idő során fejlődjön az együttműködési képességük, valamint növekedjen az olvasási kedvük.

A Petőfi Irodalmi Múzeumúj színtere izgalmas, inspiratív környezetben vezeti a látogatóit a bennük kavargó mindennapi élmények, érzések történetté formálásában. A kreatív írás, a drámapedagógia és az irodalomtanítás területeinek módszertani konvencióit ötvöző kulisszák eszközöket, trükköket, ötleteket kínálnak számukra mindehhez.

Nyitvatartás és elérhetőség: http://www.mesemuzeum.hu/haromcsoru-kacsa-tortenetalkoto-muhely-0

A fotót Birtalan Zsolt (PIM) készítette.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Világraszóló mesék a barátságról Világraszóló mesék a barátságról
100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala. Ciceró Könyvstúdió, 2019
gyerek

Hogyan válik „időzónává" a Deák Galéria? Hogyan válik „időzónává" a Deák Galéria?
November 11-én nyílik meg REFLEX címmel a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria új kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról
art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről
A 2021. február 19-i előadások


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés