bezár
 

gyerek

2020. 09. 12.
Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely néven megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeumának új, kiskamaszoknak szóló helyszíne, melynek célja a 10–14 éves korosztály szövegértési és -alkotási képességének fejlesztése. Az interaktív térben különleges installációs eszközök – úgy mint animációkészítő pult, hangstúdió vagy betűeső – nyújtanak inspirációt és mintákat a látogatóknak, hogy élményeiket történetté formálják.

Az évente 16000 főnyi látogatót vonzó, pedagóguskörökben is népszerű Mesemúzeum alapvető feladatának tartja, hogy a korai évektől ismeretekkel előkészítse,és érzelmileg megalapozza az irodalom befogadását. Míg a Mesemúzeum foglalkozásaival és rendezvényeivel az 5-10 évesekre fókuszál,addig a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben a következő korosztály, a 10-14 évesek szövegértő és szövegalkotó készségét fejlesztő, magyar gyermek-és ifjúsági irodalmat közvetítő kiállítás létrehozása volt a cél. Az új helyszínt a Budavári Önkormányzat által felajánlott épületrészben, a Döbrentei utca 9. szám alatti Virág Benedek-házban alakították ki. A 78 m2-es helyiségben olyan installációs teret hoztak létre, amely inspirálóan hat, illetve mintát és ötleteket nyújt a történetalkotáshoz. A kiállítótér állomásai egyrészt alkalmasak arra, hogy az alkotás folyamatát különböző módon előrelendítsék – karakterépítés vizuális eszközökkel az „animációs szigeten”, vagy helyszínválasztás a „kukucskafal” segítségével –, másrészt lehetővé teszik, hogy az írásban önmagukat nehezebben kifejező látogatók is sikerrel hozzanak létre történetet, történetrészletet akár hangrögzítés, akár animációkészítés révén. Az inspiratív tér mellett irodalmi művek szövegrészletei mozdítják elő az alkotó munkát. A tér bejárása egy-egy fiktív hős köré szerveződik: a folyamat a főszereplő kidolgozásával kezdődik. Ezt követően fogják a látogatók összegyűjteni és kidolgozni a történetet alkotó további mozzanatokat (helyszínek, cselekmény ideje, bonyodalom, fordulat, tetőpont),és saját kreatív képességeik segítségével helyreállítani a kibillent rendet (megoldás, befejezés). A múzeumi foglalkozás középpontjában álló történetalkotás szerepe, hogy átjárást biztosítson a hétköznapok történetei és az irodalmi alkotások között,és ezen keresztül kínáljon lehetőséget az azonosulásra, az identitás megerősítésére. A tematikáknál magyar szerzőket helyezve a középpontba, a műhely elsődleges pedagógiai célja az odalátogató kiskamaszok történetalkotási képességének fejlesztése: hogy az őket foglalkoztató eseményeket, témákat képesek legyenek formába önteni és ok-okozati összefüggéseket találni közöttük, bővüljön a szókincsük, árnyaltabbá váljon a kifejezésmódjuk. További cél, hogy az itt eltöltött idő során fejlődjön az együttműködési képességük, valamint növekedjen az olvasási kedvük.

A Petőfi Irodalmi Múzeumúj színtere izgalmas, inspiratív környezetben vezeti a látogatóit a bennük kavargó mindennapi élmények, érzések történetté formálásában. A kreatív írás, a drámapedagógia és az irodalomtanítás területeinek módszertani konvencióit ötvöző kulisszák eszközöket, trükköket, ötleteket kínálnak számukra mindehhez.

Nyitvatartás és elérhetőség: http://www.mesemuzeum.hu/haromcsoru-kacsa-tortenetalkoto-muhely-0

A fotót Birtalan Zsolt (PIM) készítette.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Grimm-mesék, fénytanórák és veszélyeztetett állatok utolsó szavai
Helyszíni és online programok októberben a Deák17 Galériában
Interjú Szulyovszky Sarolta illusztrátorral a tervezőgrafikától a gyerekkönyv-illusztrációig vezető útról

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala
www.ksmm.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés