bezár
 

irodalom

2020. 09. 20.
Réges-rég, egy messzi messzi galaxis
Mire ez a nap véget ér – könyvbemutató
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Szeptember 19-én mutatták be Nyerges Gábor Ádám Mire ez a nap véget ér című új regényét a Kis Présházban. A magyar iskolaregényekkel is párhuzamba lépő könyv egy osztályközösség négy évét dolgozza fel. A szerzővel a gimnazisták között lévő feszültségekről és erről az éles életfázisról Torma Mária író, szerkesztő beszélgetett. 

A regény egy maroknyi gimnazista életét meséli el, különböző szemszögekből feldolgozva és más-más szűrőkön keresztül megvilágítva ugyanazt: hogy összefogó közösség híján mennyire széttartóvá válhat egy környezet.

A szerző reflektált a saját első regényére (Sziránó, 2013) és arra az abszurditásra is, ami mindannyiunk kollektív élménye, a középiskola takar –: életünk egyik legsérülékenyebb fázisában válunk a véletlentől kiszolgáltatottá, majd ezeket a többé kevésbé sikeres megküzdési módszereket visszük tovább. Nyerges Gábor Ádám izgalmas konfliktusokat említ meg, amelyek fölött gyakran épp közelségük miatt siklunk el.

A kérdező, Torma Mária kíváncsian engedi, hogy ez a láthatatlan tapasztalat kinyíljon, gyakran ugratja is a szerzőt, például az első felolvasott regényrészlet után, amely maga is egy könyvbemutatóval fűszerezett beszélgetésről szól. 

A Kis Présház irodalmi kávéház és mulatóhelyen a felolvasást feszült csönd kíséri, amit feltörő kuncogások és a vállak remegése szakít meg. A szeptemberi hideg és az elhalasztott Ünnepi Könyvhét ellenére egész sokan összegyűltek a bemutatóra.

A jelenlévőkben saját gimis emlékeik pörögnek, vélt vagy valós sérelmeik, miközben a szerző és a kérdező az életkor iróniájára is kitérnek, hiszen a kötet szereplőinek, elbeszélőinek a tapasztalata is véges, ha jogos is. Említésre kerül két főbb szereplő, Sziránó és a széplány Laura, akik ebben az osztályrendszerben kívülállóként jelennek meg, majd Sziránó intellektuális kívülálló is marad. Ám a szerző nem marad kizárólagos, a másik felolvasott részletben, például két sajátosan más karakter drámája tárul elénk. A könyvbemutatót belengi ennek a biztonságos merengésnek a hangulata.

Az eseményt váratlanul feltörő, de lelkes ováció zárja. Szerencsére az író még marad, többen is kérdésekkel fordulnak hozzá.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában

Fotó: Bach Máté

 

Itt megtekinthető az est videóközvetítése

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Király Csenge Katica --


További írások a rovatból

irodalom

Gondosan felépített romok Gondosan felépített romok
Biró Krisztián: Eldorádó ostroma. Jelenkor Kiadó Kft., Budapest, 2020, 49 oldal, 1699 Ft
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
irodalom

Az elkülönböződés folyamata Az elkülönböződés folyamata
A mesterséges intelligencia távlati perspektívái egy fenomenológiai ontológia tükrében
irodalom

Helyzetjel – Torzítás Helyzetjel – Torzítás
Jonas Gardell Így megy el és soha vissza nem tér életünk egy napja című regénye nyomán

Más művészeti ágakról

zene

A Filharmónia Magyarország közel 20 online koncertet kínál márciusban
Kínálatukban a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfónikus Zenekar is szerepel
Visky Ábel: Mesék a zárkából
Katrine W. Kjær: Egy lány hosszú futása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés