bezár
 

irodalom

2020. 09. 26.
Egy rejtély, ami átalakította a világot
H. Nagy Péter Karanténkultúra és járványilág című esszékötetének bemutatójáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
H. Nagy Péter Karanténkultúra és járványvilág című könyve érdekes és innovatív kötet. A könyv a jövőben, 2025-ben megírt esszékötet, ami retrospektív módon elemzi a 2020 tavaszán történt hirtelen változásokat és annak a kultúrára gyakorolt hatásait. A Prae Kiadó Ünnepi Könyvhétre kiadott kötetéről Molnár T. Eszter író, immunológus és Balogh Endre kiadóvezető beszélgetett a szerzővel.

Kellemes környezetben gyűlhettek össze az érdeklődők a Kis Présházban szeptember 18-án, egy péntek estén, amikor sor került a bemutatóra. Azonban már az elején szembesülhettek a beszélgetés rendhagyó mivoltával, ugyanis a szerző nem tudott részt venni teljes személyében, hanem telefonon keresztül, Szlovákiából csatlakozott a jelenlévőkhöz. Az első feltett kérdés is erre irányult, hiszen H. Nagy Péter a külföldre utazást érintő törvények végett a kötetben tárgyalt járványvilágnak esett áldozatául. Maga az alaphelyzet is szervesen kapcsolódik a könyv témájához, hiszen a COVID-19 kulturális következménye pont ez a bemutató is lehet többek között.

A beszélgetésből kiderül, hogy a kötet első felében 40 apró szövegnek (melyeket a szerző bekezdésnek titulált) lehetünk olvasói, amelyek valós időben is elérhetőek voltak a publikum számára a szerző Facebook felületén. A második rész a kulturális járványtant járja körül, tárgyalva a már létező kulturális médiumokból ismert vírusokat, és az azokkal vívott harcokat. H. Nagy Péter rengeteg kulturális aspektusra kitér, úgymint a filmek, graffitik, de még a szóbeszéd (fake news) témája is fontos szerepet kap. Ahogy témájukban, ugyanúgy stílusukban is különbözőnek tűnhetnek az esszék, hiszen egyrészt tudományos, de a hírekhez hasonló tőmondatokkal vagy a tárgyilagos, de köznapi nyelvvel is eljátszik a szerző. A cezúrát pedig igen nehéz meghúzni. Az írások egyszerre szeretnék bemutatni a popkultúra kutatásának érdekességét és a tudományos szakszövegek népszerűsítésére is aspirálnak. Félreértés ne essék, nem pozitivista adathalmozó munkáról beszélünk, hanem sokkal inkább egy gondolkodási lehetőséget adó, a jelenséget jól körüljáró hibrid kötetről.

Felvetődik az a jogos kérdés, hogy miként fogunk gondolkodni a COVID-19-ről, vagy a karanténba vonulásról 2025-ben. Ahogyan Molnár T. Eszter is kifejti, már szinte múltnak tekintjük az izolációt, újra kijárunk az utcára és elmehettünk erre a könyvbemutatóra is. Valószínűleg ez nem pusztán egy komor emlékként fog megmaradni az emberek életében. Kulturális jelentőségűvé nőnek a „sufni-filmek”, vagy a karanténnaplók, Facebookon megtalálható performanszok, amiktől egyelőre örülhet mindenki, hogy elbúcsúzhatott.

Az esszékhez néhol illusztrációk is párosulnak, közöttük a 43. oldalon található, még nem létező karantén monográfia, az Omnis-20 borítója is ide tartozik, amely sejteti a kérdéskör egy nagyobb és terjengősebb kifejtését a jövőben. Nem mellesleg a jelen ismertetett mű borítójának is külön története van. Aki követi a Karantén képek nevű Facebook oldalt talán már találkozott a rácsos ablakon keresztül a természetbe tekintő lánnyal.

A Karanténkultúra és járványvilág mellett két Prae szám is megjelent az asztalon Ragály 1-2. címen, amiket munkatársaival közösen szerkesztett H. Nagy Péter. Ez is jól mutatja, hogy milyen releváns művészeti vonatkozásai is lehetnek egy ilyen egyetemes katasztrófának vagy szorongásnak. A deprimált hangulatú kérdéskörrel szemben szerencsére elmondhatjuk, hogy barátságos és kedélyes bemutatónak lehettünk szem- és fültanúi.

Fotó: Bach Máté

Az eseményen készült videófelvétel megtekinthető a Prae Kiadó Facebook-csatornáján

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Varga Bianka --


További írások a rovatból

irodalom

Nőkön átsöprő történelem Nőkön átsöprő történelem
Gurubi Ágnes: Szív utca, Kalligram Kiadó, 2020
irodalom

Közösség az immunitáson túl Közösség az immunitáson túl
Roberto Esposito társadalomfilozófiája és az emberi biztonsági rendszer megnyitása

Más művészeti ágakról

gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
Interjú Ubrankovics Júlia színésznővel filmes és színházi szerepeiről, amerikai tapasztalatairól
színház

Nőtípusok cirkuszi nyelven Nőtípusok cirkuszi nyelven
A Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc-Nővarázs című előadásáról
gyerek

Frisszen, capkodószan Frisszen, capkodószan
Vadlazac workshop - Ifjú Budapest


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés