bezár
 

irodalom

2020. 12. 08.
Nyomdában a Prae krimiszáma
13 kortárs kriminovellát kínál a lap az olvasóknak
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Nemsokára kézbe vehetik az olvasók a Prae folyóirat legújabb számát, benne tizenhárom kortárs magyar kriminovellával, amelyek a Prae Kiadó idei tematikus pályázatára érkeztek. 

Tavasszal hirdette meg krimipályázatát a Prae Kiadó regény és novella kategóriában, amelyre összesen csaknem kétszáz pályamű érkezett. A novellák legjobbjait öttagú zsűri választotta ki: Benyovszky Krisztián, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója, Kálai Sándor, a Debreceni Egyetem oktatója, a krimiirodalom kutatója, valamint Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter és Pintér Tibor, a kiadó Krimi Ma sorozatának szerzői. 

A Prae Kiadó néhány évvel ezelőtt indította útjára Krimi Ma elnevezésű könyvsorozatát azzal a céllal, hogy a kortárs magyar krimiirodalom legjobb, legérdekesebb darabjait bemutassa az olvasóközönség számára. A célkitűzés az volt, hogy a detektív- és bűnregények jelenkori társadalmunkat és régiónkat érintő dilemmákat, trendeket és kurrens problémákat fogalmazzanak meg, érzékeny kérdéseket tegyenek föl, továbbá közelebb hozzák a közösségek mindennapi életét jelentékeny mértékben meghatározó elveket és ellentéteket – s mindemellett persze izgalmas történettel örvendeztessék meg az olvasót. A sorozatban eleddig öt regény látott napvilágot: elsőként Molnár T. Eszter Szabadesés című műve, majd ezt követte Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra, Cserháti Éva A Sellő titka, Pintér Tibor A harmónia tébolya, végül az idei Ünnepi Könyvhétre Kertész Erzsi Az átutazó című könyve.

 

Prae kriminovellák

 

A Prae folyóirat különleges kiadványa a jelen antológia, amely a tizenhárom legjobbnak ítélt kriminovellát tartalmazza. Az elbeszélések rendkívül széles spektrumon szólalnak meg: akad közöttük a magyarországi vidéken játszódó gyilkossági történet, budapesti külvárosi életkép, bizarr leszámolási sztori, de fantasztikus elemekben bővelkedő vagy épp irodalmi szereplőket felvonultató írás is. Egyes novellák a klasszikus noir vagy hard-boiled krimik hagyományait követik, erős figurák feszülnek egymásnak, más szövegek egy-egy rejtély köré szerveződnek, miközben egészen különös kalandok bonatkoznak ki. Féltékenység, paranoia, társadalmi feszültségek, gengszterek, örömlányok, hullaházak, zsaruk és önjelölt nyomozók népesítik be a világot, a hétköznapi élet bejáratott útvonalai közt a valóság eltérő arcai villannak föl.

A lapszám szerzői: Bodor Emese Réka, Forrai Márton, Gődény Balázs, Háromszéki Nándor, Hilgert István, Imre Eszter, Jassó Judit, Jules Winkler, Kövesi Péter, Rizsányi Sándor, Szlavicsek Judit, Vad Sebestyén és Vistë Sándor. 

A Prae folyóirat kriminovellákat tartalmazó számát hamarosan beszerezhetik az Inmedio lapkereskedés standjain.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A kislányunk arca A kislányunk arca
Mécs Anna novellája a Prae folyóirat spekulatív fikció témájú lapszámából
irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

Kellemetlenségek Kellemetlenségek
Juhász Tibor: Amire telik, Scolar Kiadó, Bp., 2021. 72p.

Más művészeti ágakról

gyerek

Bonyolultak a kamaszok? Bonyolultak a kamaszok?
Négy szerző - négy kamaszregény
Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)
gyerek

Öt budapesti séta egy füzetben
Ingyenes program a Deák17 Galéria jóvoltából az egész családnak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés