bezár
 

irodalom

2020. 12. 08.
Nyomdában a Prae krimiszáma
13 kortárs kriminovellát kínál a lap az olvasóknak
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Nemsokára kézbe vehetik az olvasók a Prae folyóirat legújabb számát, benne tizenhárom kortárs magyar kriminovellával, amelyek a Prae Kiadó idei tematikus pályázatára érkeztek. 

Tavasszal hirdette meg krimipályázatát a Prae Kiadó regény és novella kategóriában, amelyre összesen csaknem kétszáz pályamű érkezett. A novellák legjobbjait öttagú zsűri választotta ki: Benyovszky Krisztián, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója, Kálai Sándor, a Debreceni Egyetem oktatója, a krimiirodalom kutatója, valamint Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter és Pintér Tibor, a kiadó Krimi Ma sorozatának szerzői. 

A Prae Kiadó néhány évvel ezelőtt indította útjára Krimi Ma elnevezésű könyvsorozatát azzal a céllal, hogy a kortárs magyar krimiirodalom legjobb, legérdekesebb darabjait bemutassa az olvasóközönség számára. A célkitűzés az volt, hogy a detektív- és bűnregények jelenkori társadalmunkat és régiónkat érintő dilemmákat, trendeket és kurrens problémákat fogalmazzanak meg, érzékeny kérdéseket tegyenek föl, továbbá közelebb hozzák a közösségek mindennapi életét jelentékeny mértékben meghatározó elveket és ellentéteket – s mindemellett persze izgalmas történettel örvendeztessék meg az olvasót. A sorozatban eleddig öt regény látott napvilágot: elsőként Molnár T. Eszter Szabadesés című műve, majd ezt követte Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra, Cserháti Éva A Sellő titka, Pintér Tibor A harmónia tébolya, végül az idei Ünnepi Könyvhétre Kertész Erzsi Az átutazó című könyve.

 

Prae kriminovellák

 

A Prae folyóirat különleges kiadványa a jelen antológia, amely a tizenhárom legjobbnak ítélt kriminovellát tartalmazza. Az elbeszélések rendkívül széles spektrumon szólalnak meg: akad közöttük a magyarországi vidéken játszódó gyilkossági történet, budapesti külvárosi életkép, bizarr leszámolási sztori, de fantasztikus elemekben bővelkedő vagy épp irodalmi szereplőket felvonultató írás is. Egyes novellák a klasszikus noir vagy hard-boiled krimik hagyományait követik, erős figurák feszülnek egymásnak, más szövegek egy-egy rejtély köré szerveződnek, miközben egészen különös kalandok bonatkoznak ki. Féltékenység, paranoia, társadalmi feszültségek, gengszterek, örömlányok, hullaházak, zsaruk és önjelölt nyomozók népesítik be a világot, a hétköznapi élet bejáratott útvonalai közt a valóság eltérő arcai villannak föl.

A lapszám szerzői: Bodor Emese Réka, Forrai Márton, Gődény Balázs, Háromszéki Nándor, Hilgert István, Imre Eszter, Jassó Judit, Jules Winkler, Kövesi Péter, Rizsányi Sándor, Szlavicsek Judit, Vad Sebestyén és Vistë Sándor. 

A Prae folyóirat kriminovellákat tartalmazó számát hamarosan beszerezhetik az Inmedio lapkereskedés standjain.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét
irodalom

Zártkörű és nyitott Zártkörű és nyitott
FISZ-tábor, 2021

Más művészeti ágakról

gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
art&design

Eszképizmus a digitális természetbe Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés