bezár
 

zene

2021. 02. 21.
Kurtág Márta és György életéből
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kurtág Márta és György életéből Üzenetek, Játékok Jelenetek Kurtág Márta és György életéből – ezzel a címmel február 20-án a BMC a Kurtág györgy 95. születésnapjára rendezett fesztivál harmadik napján mutatott be vetítéses koncertet.

A mindössze egy órás est Kurtág Judit – a házaspár videóművész unokája – munkái köré épült. A tizenöt rövidfilmben Kurtág Márta és Kurtág György a hétköznapi magánéletük jellegzetes mozzanatait örökíti meg. A filmek között élő stream előadásban Kurtág György közvetlen munkatársainak előadásában Fazekas Gergely érzékeny szerkesztéssel állított össze koncertet Kurtág miniatúráiból. A koncertet két pályatárs komponista Kurtág Márta emlékére írt műve keretezte.

Így elsőként Jeney Zoltán Kurtág Márta vízjele című művét Kemenes András szólaltatta meg zongorán.

Majd következtek a Kurtág-művek, sorrendben a Pilinszky János: Gérard de Nervalt ezúttal fagotton szólaltatta meg az elmaradhatatlan fejkendőben Lakatos György, aztán a Játékok hetedik füzetéből következett a Hommage à Berényi Ferenc 70 (Mikes Kelemen mondja) Csalog Gábor zongoraművész előadásában. Szalai András cimbalmon a Szálkák ciklus IV. Mesto darabját játszotta. Utána megint Kemenes András zongorázott, ezúttal a Játékok harmadik füzetének 25. darabját, a Kurtág egyik mesterének emléket állító Hommage à Farkas Ferenc 2. (Foszlányok egy kolinda emlékképből) darabot. Klenyán Csaba klarinéton a Hommage à Elliott Cartert szólalta meg, őt követte a Játékok első füzetének hetedik darabja, az Unottan, Bori Sándor előadásában elektromos gitárral. Ugyancsak a Játékok ciklusból mutatott be két darabot – a Könyököst és a Hempergőst Váray Domokos, aki annyira fiatal, hogy le se ér a lába a zongorapedálig. Szerintem az est csúcspontja volt Zétényi Tamás és Rajk Judit összeszokott kamarakettőse, ők a Három dal Tandori Dezső verseire, az …elszunnyadni – semmi több… (op. 50) majd a Két dal Tandori Dezső verseire dalciklusokat mutatták be. Aztán Lukács Miklós következett, aki nagyon koncentrált és fegyelmezett interpretációban a cimbalmot kézzel pengetve adta elő Kurtág feleségének írt, Márta ligatúrája című művét.

Az est záródarabjaként az újvidéki (volt Jugoszlávia) születésű, Franciaországban élő magyar nemzetiségű Kurtág-tanítvány, Stevan Kovács Tickmayer In memoria aeterna (Gyászzene Kurtág Márta emlékére) fájdalmasan szép háromtételes kompozíciója hangzott el az UMZE Kamarazenekar előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Weber Kristóf --

Pécsett születtem 1959-ben. Voltam kántor, kocsma-, és utcazenész, underground művész, zenei szakíró, és színházi komponista. Jelenleg szabadfoglalkozású zeneszerzőként dolgozom, emellett a PTE Művészeti Karán oktatok. Szoktam fotózni is.


További írások a rovatból

lemezismertető
Ranaldo-Jarmusch-Urselli-Pándi: S/T, 2019; Churning of the Ocean, 2021 – Trost Records
Our New Orleans: A Benefit Album for the Gulf Coast

Más művészeti ágakról

art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
irodalom

A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában
Mészöly és a háború, Kisoroszi, 2021. július 3.
Rómeó-misszió avagy Rómeó és Júlia a Kaposvári Egyetem harmadéves színész osztálya előadásában Gyulán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés