bezár
 

zene

2021. 02. 21.
Kurtág Márta és György életéből
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kurtág Márta és György életéből Üzenetek, Játékok Jelenetek Kurtág Márta és György életéből – ezzel a címmel február 20-án a BMC a Kurtág györgy 95. születésnapjára rendezett fesztivál harmadik napján mutatott be vetítéses koncertet.

A mindössze egy órás est Kurtág Judit – a házaspár videóművész unokája – munkái köré épült. A tizenöt rövidfilmben Kurtág Márta és Kurtág György a hétköznapi magánéletük jellegzetes mozzanatait örökíti meg. A filmek között élő stream előadásban Kurtág György közvetlen munkatársainak előadásában Fazekas Gergely érzékeny szerkesztéssel állított össze koncertet Kurtág miniatúráiból. A koncertet két pályatárs komponista Kurtág Márta emlékére írt műve keretezte.

Így elsőként Jeney Zoltán Kurtág Márta vízjele című művét Kemenes András szólaltatta meg zongorán.

Majd következtek a Kurtág-művek, sorrendben a Pilinszky János: Gérard de Nervalt ezúttal fagotton szólaltatta meg az elmaradhatatlan fejkendőben Lakatos György, aztán a Játékok hetedik füzetéből következett a Hommage à Berényi Ferenc 70 (Mikes Kelemen mondja) Csalog Gábor zongoraművész előadásában. Szalai András cimbalmon a Szálkák ciklus IV. Mesto darabját játszotta. Utána megint Kemenes András zongorázott, ezúttal a Játékok harmadik füzetének 25. darabját, a Kurtág egyik mesterének emléket állító Hommage à Farkas Ferenc 2. (Foszlányok egy kolinda emlékképből) darabot. Klenyán Csaba klarinéton a Hommage à Elliott Cartert szólalta meg, őt követte a Játékok első füzetének hetedik darabja, az Unottan, Bori Sándor előadásában elektromos gitárral. Ugyancsak a Játékok ciklusból mutatott be két darabot – a Könyököst és a Hempergőst Váray Domokos, aki annyira fiatal, hogy le se ér a lába a zongorapedálig. Szerintem az est csúcspontja volt Zétényi Tamás és Rajk Judit összeszokott kamarakettőse, ők a Három dal Tandori Dezső verseire, az …elszunnyadni – semmi több… (op. 50) majd a Két dal Tandori Dezső verseire dalciklusokat mutatták be. Aztán Lukács Miklós következett, aki nagyon koncentrált és fegyelmezett interpretációban a cimbalmot kézzel pengetve adta elő Kurtág feleségének írt, Márta ligatúrája című művét.

Az est záródarabjaként az újvidéki (volt Jugoszlávia) születésű, Franciaországban élő magyar nemzetiségű Kurtág-tanítvány, Stevan Kovács Tickmayer In memoria aeterna (Gyászzene Kurtág Márta emlékére) fájdalmasan szép háromtételes kompozíciója hangzott el az UMZE Kamarazenekar előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Weber Kristóf --


További írások a rovatból

Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 19-i előadások
A 2021. február 18-i előadások

Más művészeti ágakról

építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
irodalom

Helyzetjel - Örgryte Helyzetjel - Örgryte
Saját történelem
irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
Darius Marder: Sound of Metal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés