bezár
 

zene

2021. 02. 21.
Kurtág Márta és György életéből
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kurtág Márta és György életéből Üzenetek, Játékok Jelenetek Kurtág Márta és György életéből – ezzel a címmel február 20-án a BMC a Kurtág györgy 95. születésnapjára rendezett fesztivál harmadik napján mutatott be vetítéses koncertet.

A mindössze egy órás est Kurtág Judit – a házaspár videóművész unokája – munkái köré épült. A tizenöt rövidfilmben Kurtág Márta és Kurtág György a hétköznapi magánéletük jellegzetes mozzanatait örökíti meg. A filmek között élő stream előadásban Kurtág György közvetlen munkatársainak előadásában Fazekas Gergely érzékeny szerkesztéssel állított össze koncertet Kurtág miniatúráiból. A koncertet két pályatárs komponista Kurtág Márta emlékére írt műve keretezte.

Így elsőként Jeney Zoltán Kurtág Márta vízjele című művét Kemenes András szólaltatta meg zongorán.

Majd következtek a Kurtág-művek, sorrendben a Pilinszky János: Gérard de Nervalt ezúttal fagotton szólaltatta meg az elmaradhatatlan fejkendőben Lakatos György, aztán a Játékok hetedik füzetéből következett a Hommage à Berényi Ferenc 70 (Mikes Kelemen mondja) Csalog Gábor zongoraművész előadásában. Szalai András cimbalmon a Szálkák ciklus IV. Mesto darabját játszotta. Utána megint Kemenes András zongorázott, ezúttal a Játékok harmadik füzetének 25. darabját, a Kurtág egyik mesterének emléket állító Hommage à Farkas Ferenc 2. (Foszlányok egy kolinda emlékképből) darabot. Klenyán Csaba klarinéton a Hommage à Elliott Cartert szólalta meg, őt követte a Játékok első füzetének hetedik darabja, az Unottan, Bori Sándor előadásában elektromos gitárral. Ugyancsak a Játékok ciklusból mutatott be két darabot – a Könyököst és a Hempergőst Váray Domokos, aki annyira fiatal, hogy le se ér a lába a zongorapedálig. Szerintem az est csúcspontja volt Zétényi Tamás és Rajk Judit összeszokott kamarakettőse, ők a Három dal Tandori Dezső verseire, az …elszunnyadni – semmi több… (op. 50) majd a Két dal Tandori Dezső verseire dalciklusokat mutatták be. Aztán Lukács Miklós következett, aki nagyon koncentrált és fegyelmezett interpretációban a cimbalmot kézzel pengetve adta elő Kurtág feleségének írt, Márta ligatúrája című művét.

Az est záródarabjaként az újvidéki (volt Jugoszlávia) születésű, Franciaországban élő magyar nemzetiségű Kurtág-tanítvány, Stevan Kovács Tickmayer In memoria aeterna (Gyászzene Kurtág Márta emlékére) fájdalmasan szép háromtételes kompozíciója hangzott el az UMZE Kamarazenekar előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

nyomtat

Szerzők

-- Weber Kristóf --

Zeneszerző és muzikográfus vagyok. Különféle szöveges műfajokban írok, emellett a PTE Művészeti Karán oktatok. Hobbim az idiómák gyűjtése. Zeneműveim kottái a Petrucci online kottatárban elérhetők. Szoktam fotózni is.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés