bezár
 

art&design

2021. 03. 03.
"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk" A francia impresszionista festő 200 ritkán látott munkáját a Cézanne Drawing című tárlaton láthatja a New York-i közönség június 5. és szeptember 25. között a  Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)

Paul Cézanne ritkán látott akvarelljeiből és rajzaiból nyílik kiállítás New Yorkban 

A francia festő, a 19. századi festészeti irányzatokat radikálisan átalakító, a modernizmust megelőlegező posztimpresszionizmus jeles alakja. Az "aix-i remeteként" emlegetett művész modern látásmódját tükröző legeredetibb munkáit papírra készítette el, ceruzával vagy vízfestékkel. Gyakran rajzolt olyan modelleket, amelyek kéznél voltak, beleértve a konyhaasztalán található tárgyakat, valamint az otthonát díszítő órákat és lámpákat; de feleségét és fiát is lerajzolta. Kirándulásait is megörökítette, és saját képzeletével egészítette ki.  Papíron dolgozta ki azokat a jellegzetes motívumokat, amelyek festészetében is megjelentek, az élő csendéletekben, tájképekben.

A művész hitt abban, hogy a rendszeres rajzolás révén tanulta meg "jól látni" a dolgokat. "A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"- vallotta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés