bezár
 

zene

2008. 06. 19.
„Hallomások egy távoli világból…”
Vági Orsolya és Kubota Sayaka kamaraestje az Óbudai Társaskörben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Hallomások egy távoli világból…” Május utolsó napján különleges koncertnek adott otthont az Óbudai Társaskör. A MusiciansWho komolyzenei portál és az Art Management Consulting szakmai közreműködésével Vági Orsolya gordonka- és Kubota Sayaka zongoraművész japán és magyar szerzők, valamint Peter Seabourne On the Blue Shore of Silence című művének megszólaltatásával debütált a közönség előtt.

A koncertet Vihar Judit, a Magyar–Japán Baráti Társaság elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a magyar és japán kulturális kapcsolatok évszázados hagyományait, és a komolyzene közvetítő szerepének fontosságát a két nemzet között.

Az est során a tűz és a víz motívumait fedezhette fel a közönség, melyeket az előadók hol erőteljes, szenvedélyes, hol lágy és érzékeny játéka is erősített. A két fiatal muzsikus 2007 óta zenél együtt, közös játékukat a kifinomult kamarazenélés jellemzi.

A hangversenyen az előadóművészek elsőként Kodály Zoltán Szonatinaját játszották, majd a program második részében japán dalok hangzottak el. Az est fénypontjaként Magyarországon először hallhatta a közönség Peter Seabourne On the Blue Shore of Silence című művét, melynek előadására a szerző személyesen kérte fel a két fiatal muzsikust. A darabot Seabourne eredetileg a 2007 augusztusában megrendezett brazíliai Riói Cselló Fesztiválra írta. A négy ciklusból álló mű a tenger keltette érzelmek kapcsolatát, különböző állapotait jeleníti meg. A sikeres bemutatót követően a szerző – aki személyes jelenlétével tisztelte meg az előadókat – elmondta: nagyon különleges élmény volt számára átélni a darab újbóli megszületését a két tehetséges fiatal zenész lenyűgöző előadásában.

Az est befejezéseként Vági Orsolya és Kubota Sayaka Rózsa Miklós Duó gordonkára és zongorára op. 8 című művét játszotta el. A filmzeneszerzőként is világhírű alkotó darabja jellegzetes magyar motívumvilágával méltó megkoronázása volt a sikeres koncertnek. 

Az est létrejöttében közreműködő Kertész András, a MusiciansWho komolyzenei portál és az Art Management Consulting vezetője a koncertet követően elmondta: Örülök, hogy ismét segíthettünk két tehetséges fiatal muzsikusnak, hogy bemutathassák tudásukat, bízunk benne, hogy hamarosan újból találkozhatunk velük a hazai és nemzetközi koncertszínpadokon.

Az első sikeres közös fellépést követően a két muzsikus további közös koncerteket tervez, valamint különböző nemzetközi versenyeken is szeretnének együtt indulni.
Kubota Sayaka és Vági Orsolya az Óbudai Társaskörben
Vági Orsolya zenei tanulmányait hatéves korában a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában kezdte, ahol a rendszeres éneklés mellett fuvolázni, majd gordonkázni tanult. A csellista pálya iránti fokozott érdeklődésére tanárai már gyermekkorában felfigyeltek, így 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, Lengyel Endre gordonkaművész növendékeként folytatta tanulmányait, és számos országos verseny különdíját hozta el.  Szóló és kamara hangversenyein a régi mesterek műveinek előadása mellett különös súlyt fektet a kortárs kompozíciók bemutatására. Rendszeresen koncertezik a Zeneakadémián, az Óbudai Társaskörben, a Régi Zeneakadémia dísztermében, a Művészetek Palotájában, valamint a Nádor teremben. 2006 szeptemberétől 2007 júniusáig Japánban, Hokkaido szigetén hangversenyezett a Pannónia Duó tagjaként, majd 2007 szeptemberében kezdődött közös munkájuk a többszörös versenygyőztes japán zongoraművésznővel, Kubota Sayakával, akivel megalakították kamaraegyüttesüket.

Kubota Sayaka és Vági Orsolya az Óbudai Társaskörben
Kubota Sayaka egészen fiatalon, mindössze négyévesen kezdett zongorázni. Szólista, zongoraművész diplomáját Japán legnevesebb zeneművészeti egyetemén, a tokiói Shobi intézetben szerezte meg, Atsushi Sako, Toyoaki Matsuura, Yasuko Nakayama és Jorg Demus professzorok növendékeként. Ez idő alatt rendszeresen részt vett olyan híres külföldi zongoraművészek mesterkurzusain, mint Sergio Perticaroli, Piotor Paleczny, Simon László és Falvai Sándor. Később, négy éven keresztül Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián, Kemenes András és Szokolay Balázs zongoraművész professzorokkal folytatta tanulmányait, majd 2000-ben kitüntetéses diplomát szerzett. Számos jelentős országos és nemzetközi zenei versenyen vívta már ki a zsűri és közönség elismerését. 

Legnevesebb versenyhelyezései:
1991:  Fiatal Japán Művészek Országos Zongoraversenye,  II. Díj
1999: “Japán legjobb előadóművésze” Országos Verseny, Különdíj
2000: “The Great Wall of China Cup” Nemzetközi Zongoraverseny, II. Díj
2005: “Dianae Nemus” Nemzetközi Zongoraverseny (az I. Díj kiadása nélkül), II. Díj
2005: “Citta di Padova” Nemzetközi Zongoraverseny, III. Díj

Kubota Sayaka és Vági Orsolya az Óbudai Társaskörben

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés