bezár
 

gyerek

2021. 07. 12.
Hogyan segítettek a könyvek járvány idején
Gyerekkönyvek a koronavírusról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Most, hogy már csak az egészségügyi és szociális intézményekben kötelező a maszkviselés, az életünk egyre jobban hasonlít a világjárvány előtti mindennapokra, szinte távolinak tűnnek azok a korlátozások, amelyeket az elmúlt több, mint egy évben be kellett tartanunk. A gyerekirodalom gyorsan reagált arra az igényre, hogy könnyebben, a gyerekek számára is érthető módon lehessen beszélni a koronavírus-járványról, a hozzá fűződő intézkedésekről, félelmekről, erről a mindenki számára új élethelyzetről.

Az ismeretterjesztő könyvek mellett megjelentek olyan prózai alkotások, mesék, amelyek komplex történetbe ágyazva jelenítik meg a koronavírus-járványt. Sokszor ezeket a könyveket magyarázó, definiáló mivoltuk miatt didaktikusnak bélyegzik, azonban felmerül a kérdés, hogy lehet-e egy, a tudomány számára is még kutatás alatt lévő jelenségről (vagyis magáról a vírusról, a hozzá fűződő hatásmechanizmusokról, vakcináról stb.) didaxis nélkül beszélni, miközben olyan alapvetéseket kellett az egész világon népszerűsíteni, mint a rendszeres és alapos kézmosás? Íme, a teljesség igénye nélkül néhány, a járvány kapcsán született gyerekkönyv, melyek ugyanazt a témát más-más szempontból, és különböző módon dolgozták fel.

korona és konyv

Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus és Covid - Egy könyv a világjárványról gyerekeknek – Axel Scheffler rajzaival, Pozsonyi Pagony 2021.

Az angliai Nosy Crow kiadónál megjelent ismeretterjesztő kötetet a Pagony tette elérhetővé digitális formában, ingyenesen a magyar közönség számára. A kötet vállalása célzottan a koronavírus mindenki számára érthető bemutatása volt. Milyen előzményei vannak a vírus kialakulásának, hogyan lehet elkapni, mit lehet tenni, ha valaki fertőzötté válik, miként védekezik a test, hogyan működnek az oltóanyagok, és miért kell annyit otthon lenni? Csupa olyan kérdést jár körbe a rövid ismeretterjesztő kötet, amellyel minden gyerek szembesülhetett a korlátozások ideje alatt. A kötet gyerekperspektívából közelíti meg a coviddal kapcsolatos nehézségeket az állandó bezártsággal vagy bizonytalannak tűnő jövővel kapcsolatban. A problémákon és a világjárványhoz fűződő megpróbáltatásokon túl azt is bemutatják a szerzők, hogyan lehet viszonylag épp ésszel túlélni a korlátozásokkal teli időszakot. Ezeket a tanácsokat persze lehet túlságosan idealisztikusnak tekinteni, ugyanakkor valószínűleg nincs olyan háztartás, amelyben ne játszódott volna le az illusztrált jelenetek egyike sem.

Axel Scheffler kedves, humoros figurái valamennyire oldják a téma komolyságát, miközben kiválóan jeleníti meg azokat a szituációkat, amelyeket megéltünk a vírus dandárjában. A kiadó arra is ügyelt, hogy a kötet végén feltüntesse azokat a platformokat, amelyeken hiteles információk, tanácsok és lelki segítség érhetők el felnőttek és gyerekek számára.

 

Együtt a vírus ellen – Koronavírus? Tűnj el! – Kasandra rajzaival, Napraforgó Kiadó 2020.

Szintén külföldi kiadvány fordítását hozta el koronavírus-témában a Napraforgó Kiadó. A kötetet a spanyol Susaeta Ediciones adta ki, amelyhez Kasandra készített látványos, szórakoztató illusztrációkat. A rövid kötet hasonlóképpen, ám nem annyira részletesen dolgozza fel a covid-témát, mint a fenti, angol kiadvány. Arányaiban több vizuális tartalom jelenik meg a könyvben, kevesebb szöveges magyarázó résszel, amelynek oka lehet az is, hogy a célközönség az óvodás korosztály, illetve, hogy alapvetően érzékenyítésre szánták a könyvet. A baktériumok, a kórokozók és maga a koronavírus bemutatásán felül a kötet hangsúlyozza a megelőzés és a védelem fontosságát, illetve köszönetet mond azoknak, akik a korlátozások alatt a legtöbbet tették azért, hogy az élet ne álljon le teljesen, kiemelten azoknak, akik az egészségügyben harcoltak a vírus ellen.

 

Tóth Krisztina: Járványmese – Václáv Kinga és Gyenes Gábor rajzaival, Phoenix Polgári Társulás 2020.

Tóth Krisztina covid-témájú kötetében szintén a gyerekek nézőpontjából közelít a világjárvány irodalmi feldolgozásához. Nemcsak az jelenik meg, hogy gyerekként milyen lehet megélni a pandémiás helyzetet, hanem egy alternatív világ is kirajzolódik, amelyben a vírusok és a bacilusok éppúgy iskolába járnak, mint a gyerekek, csak ők arról tanulnak, hogyan fertőzzék meg az embereket. Az Undi Suli egyik ambiciózus tanulója elhatározza, hogy világuralomra tör, amit rövid úton el is ér, megelőzve az osztálytársait, tanárait. A kis vírus világhódító hadjáratának és az orvosok harcának bemutatása után a történet elbeszélője kiszól az olvasó felé, felhívja a figyelmet arra, miként védekezhetünk a vírus ellen, a mese végén pedig a jövőben remélhetően fölöslegessé váló maszkok újrahasznosításához ad ötleteket.

A Járványmese – ahogy a világjárványt feldolgozó témájú könyvek általában – célzottan azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a szülőknek és a gyerekeknek abban, hogy könnyebb legyen szembenézni azokkal a nehézségekkel, amelyekkel találkoztunk a bezártság hónapjaiban.

 

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába – Remsey Dávid rajzaival, Pozsonyi Pagony 2020.

Berci megszokott életét percek alatt változtatja meg a koronavírus-járvány, amikor kiderül, hogy határozatlan ideig nem kell iskolába mennie. Bendl Vera története a járvány első hulláma után született, amikor mindenki számára új és ijesztő volt a megváltozott élethelyzet. A főhős, Berci alapvetően örül annak, hogy otthon maradhat, ám hamar kiderül, hogy online kell csatlakozni majd ezentúl az órákhoz, és így már kevésbé szórakoztató az otthon töltött idő. A regény egyik különlegessége, hogy a járvány általában passzív résztvevőiként feltüntetett, veszélyeztetett, idős korosztályt, vagyis a nagyikat és a nagypapákat teszi a szerző aktív szereplővé, akik komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél előbb visszaállhasson a világ normális működése. Berci, és néha mogorvának mutatkozó bátyja, valamint a szomszéd lány, akit a karanténnak köszönhetően megismernek, a család négylábú tagjával igyekeznek segíteni a nyugdíjas kutatók, köztük a testvérpár nagymamájának, Mamónak a munkáját, hogy ki tudják fejleszteni a vírus ellenszerét. A gyerekek és a nagyszülők karanténkalandjai során varázslatos, mágikus eszközök is megjelennek, amelyekkel akár net nélkül is lehet online beszélgetni vagy tökéletes védelmet nyújtanak akció közben a kétlábú és négylábú hősöknek egyaránt. Bendl Vera karanténmeséje arra is rávilágít, hogyan lehet humorral beszélni az egész világot felforgató, abszurd helyzetekről, amelyeket a covid okozott a mindennapi életben.

 

Vibók Ildi: A szupercsapat - Mire jó az oltás? – Mayer Tamás rajzaival, Pozsonyi Pagony 2020.

Noha az ismeretterjesztő meseregény nem a koronavírus-járvány témáját dolgozza fel, mégis a covid miatt nagyon aktuális kérdéskört jár körül, mivel az elmúlt időszakban bizonyossá vált, hogy az oltással kapcsolatban rengeteg tévhit és félelem kering a köztudatban. Emma nem szeretné, hogy a soron következő oltását beadja Doki, a gyerekorvos, de ennek ellenére elmegy a rendelőbe, hogy közölje az orvosával, hogy az oltás elmarad. Doki azonban nem egy átlagos orvos, mikroszkópjával és varázslatos könyveivel – amelyekben a sejtek életre kelve mesélnek a szervezetben betöltött szerepükről – segítenek Emmának abban, hogy megértse, hogyan működik a szervezete, milyen feladata van a különböző sejteknek, és miért fontos, hogy időről időre különböző oltásokat kapjon. A sejtek beszélőneveket kaptak a kötetben, így jobban követhető, melyik milyen funkciót tölt be. Emma az immunrendszerét alkotó sejtektől tudja meg, hogy miért van szükség a védőoltásra, Dokitól pedig arról is tanul, hogyan fejlesztették ki az oltásokat. Vibók Ildi szórakoztató stílusban, jól felépítve járja körbe az oltással kapcsolatos komoly kérdéseket, Mayer Tamás humoros illusztrációi pedig szemléletesen és kreatívan mutatják be az egyes biológiai, kémiai folyamatokat.  

nyomtat

Szerzők

-- Sándor Enikő --


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés