bezár
 

film

2021. 09. 01.
Egy nyár az élet
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Shannon Murphy bemutatkozó mozija melankolikus himnusz a fiatalsághoz. Meglepő magától értetődőséggel keveredik benne tragikus a humorossal, öröm a bánattal, felszabadultság a letargiával.

A halálos betegséggel diagnosztizált Milla története fájdalmasan félbeszakadó felnövekedésfilm, ami sorjás éleivel könnyen felsebezheti a nézőt magát is. Nem csupán a jómódú családból származó, pedáns éltanuló Milla és a nála hat évvel idősebb, kisiklott életű drogfüggű Moses között tátongó társadalmi szakadék állítja különös fénytörésbe az első szerelem örök meséjét, hanem a halál súlyos árnyéka is, amely rávetül a romantika világában bájos ügyetlenséggel tapogatózó fiatal lány minden mozdulatára.

Amíg tart a nyár - jelenet a filmből

Egyszerre érint mindannyiunk számára mégoly ismerős, univerzális témákat a film, és építkezik váratlan és egészen szokatlan motívumokból – ettől pedig a hitelesség és az újszerűség különös, kevert hangulata uralkodik el. A sokszor esetlegesnek tűnő, kézikamerás felvételek ellenállhatatlan erővel húzzák be a nézőt a jelenetek belsejébe, és kényszerítenek, hogy mi magunk is közvetlen közelről, egészen bevonódva kövessük végig ifjú hőseink útját.

Amíg tart a nyár - jelenet a filmből

Így válik nem csupán azonosulásra alkalmassá, de a legsikerültebb pontokon egészen szuggesztívvá a különböző traumákkal, mentális és fizikai betegségekkel terhelt családi közegben, a társadalom peremén, félig-meddig önkéntes száműzetésben lézengő Moses figurája a maga kiszámíthatatlanságával és veszélyességével. A fiú egy korty friss levegőt jelent Milla túlszabályozott és remény nélküli jövőtől örökké rettegő életében.

Amíg tart a nyár - jelenet a filmből

A puritán ábrázolásmód, a feszes dramaturgia és az életszagú párbeszédek nagyon valószerűvé, szinte naturalistává tennék a film fogalmazásmódját, ha olykor a színek és a fények nem vennék át teljesen az irányírást egyes jelenetek fölött. Ezekben a kitüntetett pillanatokban viszont az ifjúság kíváncsi és szertelen delíriumába merülünk, épp úgy, ahogyan Milla is, amikor hagyja, hogy a dolgok időnként olyan irányban haladjanak, ahogyan ő és a világon minden tinédzser – szegény vagy gazdag, beteg vagy egészséges – a leginkább szeretné: minden porcikájában megélve és átérezve, hogy még tart a nyár.

Amíg tart a nyár – színes, ausztrál film, 118 perc, 2019. Rendezte: Shannon Murphy. Forgatókönyv: Rita Kalnejais. Fényképezte: Andrew Commis. Producer: Alex White. Vágó: Steve Evans. Zene: Amanda Brown. Főszereplők: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Emily Barclay, Eugene Gilfedder, Essie Davis, Ben Mendelsohn. Eredeti cím: Babyteeth. Gyártó: Screen Australia, Whitefalk Films. Országos bemutató: 2021. augusztus 26. Magyarországon forgalmazza a Mozinet. Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

 

Képek forrása: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés