bezár
 

gyerek

2021. 10. 05.
Kifligörbítés, foci és gyerekirodalom
A Navigátor 3. könyvbemutatója
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Szeptember 30-án, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében mutatták be a tavaly megjelent Navigátor 3. – Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyvet. A résztvevő szerzők, illusztrátorok és a gyerekekből álló közönség beszélgetését Lovász Andrea, a kötet szerkesztője moderálta.

Szerzők, illusztrátorok és olvasók rendhagyó és emlékezetes találkozására került sor a Navigátor 3. kötetbemutatóján. A járványhelyzetre való tekintettel az eseményen korlátozott számban tartózkodhattak résztvevők, így a kötetben szereplő számos alkotó közül tízet egy Szentendréről érkezett ötödikes osztály várt. Lovász Andrea, a kötet szerkesztője jó érzékkel a két csoport közötti interakcióra építette a teljes találkozót.

A kötetben szereplők közül megjelent Dóka Péter, Mészöly Ágnes, Miklya Zsolt, Molnár T. Eszter, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt, Pap Kata, Petőcz András, Pifkó Célia, valamint Szőcs Margit, akiknek a kilétére is csak a gyerekek segítségével derülhetett fény. Lovász Andrea az alkotók bemutatása helyett névtáblákat osztott ki a gyerekek között, és arra kérte őket, minden névnek találják meg a birtokosát.

PED3

Ezután a szerzők szintén Lovász Andrea kérésére egy igaz és egy hamis mondattal mutatkoztak be, amit minden alkalommal a gyerekek élénk vitája és a valóság leleplezése követett. Ennek során többek között kiderült, hogy Molnár T. Eszter ugyan sosem volt profi jéghokijátékos, de biológusként az influenzaoltás a kutatási területe, hogy Pap Kata leginkább ételeket szeret rajzolni, hogy Szőcs Margit sajnos nem szerzett rakétavezetői jogosítványt, ellenben a két unokája miatt kezdett el meseírással foglalkozni, és hogy Petőcz András óvodás kora óta költő akart lenni. Dóka Péter azt árulta el magáról, hogy szenvedélyes rock-gitáros, Mészöly Ágnes azt, hogy egy gyerekkori élménye miatt nem késik el ma már szinte sehonnan, Miklya Zsolt azt, hogy a rossz reflexei ellenére kiváló focikapus, Pacskovszky Zsolt pedig, hogy egy sportbaleset miatt hagyta abba a focit. A legnagyobb meglepetést talán az okozta a gyerekek körében, hogy Nyulász Péter dolgozott kifligörbítőként, és hogy Pifkó Célia csak sötétben, lekapcsolt villanynál fürdik.

PED5

A beszélgetést felolvasás-sorozat követte, amely során az alkotók a múzeum munkatársai által készített minikiállítás könyveiből válogatták ki és mutatták be rövid részleteken keresztül egy-egy szövegüket, illetve Pap Kata illusztrátor is elmesélt egy történetet az általa készített képeken keresztül, a gyerekek közreműködésével. Az eseményt beszélgetés zárta, amelyben szó esett az előkészületben lévő munkákról, arról, mennyi idő, mire megszületik egy vers, történet vagy könyv, illetve, hogy miért lesz valaki író, költő. A szerzők a Navigátor 3. egy-egy tiszteletpéldányával, a gyerekek pedig Mészöly Ágnes egy, a Cerkabella Kiadó által felajánlott kötetével térhettek haza.

PED4

A bemutatón is alátámasztást nyert, hogy a kötet minden gyerekirodalom iránt érdeklődőnek, így szerzőknek, kutatóknak, tanároknak, szülőknek és gyerekeknek egyaránt hasznos és élvezetes olvasmány lehet, hiszen a 2015 és 2019 közötti időszak gyerekirodalmából közöl egy alapos válogatást a szerzők bemutatásával együtt. Számba veszi az írók, költők, illusztrátorok munkáit, mesegyűjteményeket, és tankönyvcsaládokat is.

Fotó: Oláh Gergely Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Bass Judit --


További írások a rovatból

gyerek

Áspis, kerekes Áspis, kerekes
Ölbeli játékok, gyerekirodalom és mozgásfejlődés
gyerek

Hercules wins Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
gyerek

Szuperhős ógörög köntösben Szuperhős ógörög köntösben
Tasnádi István: Helló, Héraklész!, Pagony, 2021
gyerek

Kifligörbítés, foci és gyerekirodalom Kifligörbítés, foci és gyerekirodalom
A Navigátor 3. könyvbemutatója

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
irodalom

Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Propolisz Propolisz
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés