bezár
 

gyerek

2021. 10. 05.
Kifligörbítés, foci és gyerekirodalom
A Navigátor 3. könyvbemutatója
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Szeptember 30-án, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében mutatták be a tavaly megjelent Navigátor 3. – Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyvet. A résztvevő szerzők, illusztrátorok és a gyerekekből álló közönség beszélgetését Lovász Andrea, a kötet szerkesztője moderálta.

Szerzők, illusztrátorok és olvasók rendhagyó és emlékezetes találkozására került sor a Navigátor 3. kötetbemutatóján. A járványhelyzetre való tekintettel az eseményen korlátozott számban tartózkodhattak résztvevők, így a kötetben szereplő számos alkotó közül tízet egy Szentendréről érkezett ötödikes osztály várt. Lovász Andrea, a kötet szerkesztője jó érzékkel a két csoport közötti interakcióra építette a teljes találkozót.

A kötetben szereplők közül megjelent Dóka Péter, Mészöly Ágnes, Miklya Zsolt, Molnár T. Eszter, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt, Pap Kata, Petőcz András, Pifkó Célia, valamint Szőcs Margit, akiknek a kilétére is csak a gyerekek segítségével derülhetett fény. Lovász Andrea az alkotók bemutatása helyett névtáblákat osztott ki a gyerekek között, és arra kérte őket, minden névnek találják meg a birtokosát.

PED3

Ezután a szerzők szintén Lovász Andrea kérésére egy igaz és egy hamis mondattal mutatkoztak be, amit minden alkalommal a gyerekek élénk vitája és a valóság leleplezése követett. Ennek során többek között kiderült, hogy Molnár T. Eszter ugyan sosem volt profi jéghokijátékos, de biológusként az influenzaoltás a kutatási területe, hogy Pap Kata leginkább ételeket szeret rajzolni, hogy Szőcs Margit sajnos nem szerzett rakétavezetői jogosítványt, ellenben a két unokája miatt kezdett el meseírással foglalkozni, és hogy Petőcz András óvodás kora óta költő akart lenni. Dóka Péter azt árulta el magáról, hogy szenvedélyes rock-gitáros, Mészöly Ágnes azt, hogy egy gyerekkori élménye miatt nem késik el ma már szinte sehonnan, Miklya Zsolt azt, hogy a rossz reflexei ellenére kiváló focikapus, Pacskovszky Zsolt pedig, hogy egy sportbaleset miatt hagyta abba a focit. A legnagyobb meglepetést talán az okozta a gyerekek körében, hogy Nyulász Péter dolgozott kifligörbítőként, és hogy Pifkó Célia csak sötétben, lekapcsolt villanynál fürdik.

PED5

A beszélgetést felolvasás-sorozat követte, amely során az alkotók a múzeum munkatársai által készített minikiállítás könyveiből válogatták ki és mutatták be rövid részleteken keresztül egy-egy szövegüket, illetve Pap Kata illusztrátor is elmesélt egy történetet az általa készített képeken keresztül, a gyerekek közreműködésével. Az eseményt beszélgetés zárta, amelyben szó esett az előkészületben lévő munkákról, arról, mennyi idő, mire megszületik egy vers, történet vagy könyv, illetve, hogy miért lesz valaki író, költő. A szerzők a Navigátor 3. egy-egy tiszteletpéldányával, a gyerekek pedig Mészöly Ágnes egy, a Cerkabella Kiadó által felajánlott kötetével térhettek haza.

PED4

A bemutatón is alátámasztást nyert, hogy a kötet minden gyerekirodalom iránt érdeklődőnek, így szerzőknek, kutatóknak, tanároknak, szülőknek és gyerekeknek egyaránt hasznos és élvezetes olvasmány lehet, hiszen a 2015 és 2019 közötti időszak gyerekirodalmából közöl egy alapos válogatást a szerzők bemutatásával együtt. Számba veszi az írók, költők, illusztrátorok munkáit, mesegyűjteményeket, és tankönyvcsaládokat is.

Fotó: Oláh Gergely Máté

nyomtat

Szerzők

-- Bass Judit --


Más művészeti ágakról

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés