bezár
 

art&design

2021. 10. 21.
Önfenntartó grafikai stúdió, egyetemi projektek és élő textilfesték
A Dutch Design Week 2021-ről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Dutch Design Week minden évben Európa egyik legjelentősebb dizájn-eseménye. Az Eindhovenben bemutatott elképesztő mennyiségű munkát az esemény teljes ideje alatt is szinte lehetetlen végig nézni, nekem pedig csak másfél nap állt rendelkezésemre. Ezért beszámolóm erősen szubjektív, és semmiképp sem teljes reprezentációja az eseménynek – inkább csak egy ajánló.

Két éve voltam először a DDW-n, azóta rengeteg dolog változott, de azért sok hasonlósággal is találkoztam. A 2019-es év jobban a projektek hátterére, a stúdiók ajtaja mögött lezajló kutatásokra fókuszált, míg idén sokkal inkább kész, kiforrott koncepciókkal és alkotásokkal találkozhattunk. A fenntarthatóság még mindig meghatározó téma, ám idén a covid miatt felmerült problémák és az ezekre reflektáló munkák is bemutatásra kerülnek. Találkozhatunk az izoláció és home office problémakörét feldolgozó alkotásokkal, számos stúdió pedig a lezárások miatt a közvetlen környezetére és az ott található alapanyagokra fókuszált.

Novo Typo – egy teljesen önfenntartó stúdió ötlete

Talán hallottuk már, hogy mindenkinek csupán egy-két kivételesen jó ötlete van élete során. A többit érdemes addig gyúrni, fejleszteni, amíg nagyrészt elégedettek nem vagyunk vele – gyakorlatilag újrahasznosítani – de mi lenne, ha ezt szó szerint vennénk? A grafikai munkák nyomtatása rengeteg hulladékot termel, Mark van Wageningen, a Novo Typo stúdió alapítója pedig egy egészen egyedülálló megoldás talált a problémára. Saját próbanyomatait, félresikerült alkotásait és nyomdai hulladékát felhasználva, kézzel készít merített papírt, amit a design weeken akár meg is vásárolhatunk. Munkájához maga készít festéket, papírt, sőt, még szappant is fejlesztett a maradék anyagok felhasználásával. Kiadványaiban ír ezenkívül az alapszínek használatáról a tipográfiában, illetve saját, önfenntartó stúdiónk kialakításáról is.

Novo Typo

A grafikussal személyesen is volt szerencsém beszélni; úgy látja, hogy a fenntarthatóság felé vezető egyetlen út az összefogás, egyik legfőbb célja pedig saját tapasztalatainak átadása – limitált példányszámban elérhető – könyveiben.

Myco Colour – élő textilfesték

A számtalan természetes festékekkel foglalkozó projekt közül ebben az évben a Myco Colour-t emelném ki. A projekt egy kék festéket kibocsátó gombán alapul, ám legnagyobb különlegessége, hogy a pigmentet nem kivonják belőle, hanem a fejlődéshez megfelelő környezetbe helyezik az textilt. A gomba növekedés közben termel festéket, ezzel csak félig szabályozható, a gomba által meghatározott minták és formák jönnek létre az anyagon.

Myco Colour

Scriptorium – közösségi betűtervezés egy templomban

A Scriptorium egy interaktív grafikai projekt, melynek során a vállalkozószellemű látgatók saját kézírásukkal írják le az abc-t, amit majd a projekt szervezői digitalizálnak, és az összegyűjtött betűk alapján egy új fontot hoznak létre. Saját, digitális formában is elérhető betűkészletünkhöz pedig a DDW után pár nappal egy egyedi kóddal férhetünk hozzá.

Scriptorium

Linolab (WDKA x Forbo) – ígéretes fiatal formatervezők

A Dutch Design Week egyik fontos eleme, hogy minden évben reprezentálják magukat a nevesebb holland egyetemek diákjai is. Idén többek szerint a WDKA harmadéves formatervezői állították össze az egyik legszínvonalasabb minikiállítást; a Forbo-val kollaborálva a linóleum felhasználásának különböző területeit vizsgálták. Minden diák saját ötleteit kidolgozva, kézzel vagy az egyetem adta gépeket és lehetőségeket kihasználva manipulálta az anyagot, ezzel több tucat innovatív felhasználási lehetőséget teremtve, néhány projekt például a már korábban előállított linóleum újrafelhasználását tematizálta.

Linolab

Linolab

Egyéb érdekességek

Egy eldugottabb épületben kedvenc holland kerámiastúdióm, az Atelier NL termékeit is megtaláltam, sőt az érdeklődők meg is vásárolhatnak néhány darabot. Az itt bemutatott projekt különlegessége, hogy a tárgyakhoz felhasznált anyagot a dizájnerek maguk gyűjtik Hollandia különböző területein, így minden darab az adott helyre jellemző színekkel és textúrával rendelkezik, szervesen kapcsolódva a tájhoz és kultúrához. Egy másik teremben a részben magyar narrációjú Chaos Theory című rövidfilm is megtekinthető volt – ide sajnos későn érkeztem.

Műbőr gombából? A Fungkee standjánál kombutchából készült, fenntartható és vegán bőralternatívákat és az ezek létrehozásához kapcsolódó kutatást vizsgálhatjuk meg. Itthon egész hasonló dolgokkal foglalkozik a Manera Studio – érdemes belenézni az ő munkájukba is.

Fungkee

A tökéletlenség szépségét bemutató The Whispering Wood installáció a Studio Sho Ota munkája. A dizájner a fa természetes tulajdonságait kihasználva alkot különleges felületeket, bútorokat és egyéb tárgyakat. A projekt a „hibák” eltüntetése helyett ezek kiemelésére, és akár funkcionális felhasználására fókuszál.

The Whispering Wood

Sajnos az időmbe a kiállítások felének meglátogatása sem fért bele. A DDW Európa egyik legmeghatározóbb designeseménye manapság, általában az elkövetkező években ezeknek a hullámai görögnek végig a világon, és előbb-utóbb Magyarországon is megjelennek.

A Dutch design Week október 24-ig tekinthető meg Eindhovenben.

A szerző fotóival

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés