bezár
 

irodalom

2021. 10. 26.
Reflexió- és beszédkényszer
Locker Dávid felolvasóestje a Kötetlenül sorozat keretein belül
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Reflexió- és beszédkényszer Október 21-én került sor a Kis Présházban a Kötetlenül sorozat második estjére, melynek vendége Locker Dávid volt, akivel az esemény állandó moderátora, Horváth Florencia beszélgetett. A Kötetlenül estjein olyan fiatal szerzők mutatkozhatnak be, akik készülő kötetükön dolgoznak, vagy pályakezdőként most léptek be az irodalmi közegbe.

Locker Dávid az ELTE BTK mesterszakos hallgatója, Szerb Antal és Kosztolányi Dezső életművének rajongója, költő volt a vendége a Kötetlenül sorozat második estjének. A beszélgetés előtt a Kötetlenül sorozat állandó moderátora, Horváth Florencia megkérte Dávidot, hogy olvasson fel néhány verset a készülő kötetéből. Elhangzottak A könnyen barátkozók, valamint a Tanácsok szégyennel ébredőknek című versek, melyek árulkodtak arról, hogy a szerző mely témákat kedveli legjobban, valamint milyen fontos számára a folyamatos önreflexió.

Dávid elmesélte, hogy a lírával sokkal később találkozott, mint a prózával, kezdetben például a Harry Potter univerzum volt számára jelentős olvasmányélmény. Egy szerelmi csalódás után jutott el Tóth Árpád költészetéig, és a klasszikus „holdvilágos költészetig”. Sokakkal ellentétben Dávid ezután nem az asztalfióknak kezdett írni, szövegeit azonnal szerette volna megmutatni a közönségnek. Saját bevallása szerint az irodalmi közeget, így a publikálás folyamatát és a folyóiratokat írótáborok által ismerte meg, melyek közül különösen fontosnak tartja a Hajdúböszörményi Írótábort.

Locker Dávid felolvasóestje

Mégsem ez a szakma volt számára az elsődleges cél, Dávid korábban hegedűművésznek készült. Az irodalom felé való nyitás a magánéletében is kétségeket okozott, különösen a családja számára volt ismeretlen terület a költészet és az ezzel való mindennapi foglalkozás. A Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerése ezért is volt megnyugtató, mivel szakmai visszajelzést is kapott, valamint a szeretteit is megerősítette abban, hogy az irodalom és a költészet járható út a 21. században is.

Florencia ezt követően arról kérdezte Dávidot, hogy Tóth Árpád mellett – immár költőként, a szakmai élet résztvevőjeként – kik azok az alkotók, akik közel állnak hozzá. Dávid kiemelte Kosztolányi Dezső prózáját, Szabó Lőrinc líráját, valamint Szerb Antal életművét, melyből valószínűleg mesterszakos szakdolgozatát készíti, és később akár egy tervezett doktori disszertációt is megírna. Kiemelte, hogy saját művei kapcsán is fontosnak tartja a líra „földhöz való közeliségét”, ennek kapcsán Petri György versei voltak számára revelatívak, a közérthető, a klasszikus elforduló stílus vonatkozásában.

Szerinte a folyamatos önreflexió azonban kihívás elé állítja a szerzőt, általa épp a közhelyesnek ítélt, mégis őszinte és nyers gondolatok veszhetnek el. „Ami az élményből megszületik” – felelte Dávid arra a kérdésre, hogy milyen témák foglalkoztatják leginkább.

Hozzátette, hogy emiatt nincs előre megtervezett kötetalkotó koncepciója, a verseket olyan sorrendben helyezi el, hogy a kompozíció erős és természetes legyen. Beszédkényszer című kötettervében a versek organikus egységet alkotnak. A jó líra szerinte ugyan nem napló, de engedi magát úgy olvasni, hogy ne sikkadjon el a hitelesség, ennek kapcsán felolvasta A reflexió tőrt ragad című versét.

A beszélgetés utolsó szakaszában szó esett az írás közben előforduló nehézségekről, melynek kapcsán Dávid kiemelte, hogy – mint sok fiatal alkotó számára – az időben folyamatosan változó versnyelv az egyik legnagyobb kihívás számára. Megemlítette, hogy a szövegeken rendszeresen változtat, akár közlés után is, és hogy ezek végleges formáját csak a kötetbe kerüléssel tudja elképzelni.

Végezetül két vers hangzott el, A dolgok, amikről nem beszélünk… kezdetű, valamint az Elsőszülött Újbudán című, melyek kapcsán kiderült, hogy a Locker Dávidot az istenkeresés, valamint a család is mélyen foglalkoztatja.

Kép forrása: facebook.com/praehu

nyomtat

Szerzők

-- Szabados Attila --


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés