bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szabados Attila --

felhasználói adatlapja

Szabados Attila által feltöltött cikkek:

Barátságos kibelezés
Barátságos kibelezés
Összefoglaló a 2023-as FISZ Junior felolvasóestjéről
A vasárnapi záróprogram három szekcióban zajlott, a szereplők röviden bemutatkoztak, majd felolvasták szövegeiket, végül Csenge és Soma egyet-egyet kérdezett mindenkitől. Ki kell emelnem, nagyon jót tett az estnek, hogy mindenki csak egy verset vagy egy rövid prózarészletet olvasott fel – ennyiből is meg lehetett érezni, kit milyen témák érdekelnek, valamint azt, hogy ezek már megdolgozott, a FISZ Junior ideje alatt szerkesztett szövegek.
Gyógyulni jöttünk
Gyógyulni jöttünk
Újabb tárca a 2023-as FISZ-táborról
Összeülünk. Válságtanács verseknek. Van, aki nem tudja, hogy az, de hát mi más lenne? Az irodalomba nem menekülni kell, mondaná valaki, akivel tegeződünk. HC és Madame Chauchat közé szorulva melyik karakter vagyok? Gyorsan ki kellene találni, mindjárt én jövök, be kell mutatkoznom. – Szabados Attila második tárcája az idei FISZ-táborról.
Fejünk felett a tűlevél
Fejünk felett a tűlevél
Tárca a 2023-as FISZ-táborról
Nem érdekel, mennyit fejlődtem egy év alatt, és az legkevésbé, mindez hogyan mutatkozik meg az írásaimon. Biztos vagyok benne, hogy épp az irodalom kerül zárójelbe, jelentéktelenné válik, és még így is sokkal fontosabb bármi másnál. Nem ismerjük a jelent – mondja Bánki Éva. Persze, hogy nem ismerjük, és ezt az evidenciát (most már az) tegyük a vizsgálat elméleti alapjává! – Szabados Attila az idei FISZ-tábor kapcsán írt tárcát.
Vibráló ötletek, kibillenő bástyák
Vibráló ötletek, kibillenő bástyák
Gyurász Marianna: Már nem a mi völgyünk, Kalligram kiadó, 2022.
Gyurász Marianna első kötete, a Már nem a mi völgyünk nem tartozik a szigorú értelemben vett konceptkötetek sorába: számos témát érint a gyerekkortól a magánéleti nehézségeken és traumákon át a gyászig, melyeket a poétikai és szerkezeti megoldások kapcsolnak össze, s e tekintetben üde színfolt az elsőkötetek sorában – Gyurász Marianna verseskötetéről Szabados Attila írt kritikát.
Generációkon át
Generációkon át
Bemutatták a 93. Ünnepi Könyvhétre megjelent három Apokrif-kötetet
Az ELTE Műhely Egyetem Caféban mutatták be az Apokrif-könyvek sorozatának három új darabját: Stolcz Ádám Transz, Taródi Luca Egyszer végre fiatalok leszünk, és Tarcsay Zoltán A befejezhetetlen című műveit. A szerkesztők és a szerzők közösen, felolvasásokkal egybekötve beszélgettek a kötetekről.  
A mellékszálakra koncentráltam
A mellékszálakra koncentráltam
Interjú Nagy Márta Júliával
Nagy Márta Júlia második verseskötete, az Elígért lány 2021-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál. A szerzővel a kötet alakulásáról, versekről és jövőbeli tervekről Szabados Attila beszélgetett. 
A prózaírásra meg kell érni
A prózaírásra meg kell érni
Margetin István volt a Kötetlenül sorozat márciusi vendége
Március 24-én zajlott a Kötetlenül sorozat 11. estje, melynek meghívott vendége Margetin István volt. A szerzővel pályakezdésről, alkotói műhelyekről, szerkesztési eljárásokról beszélgetett Horváth Florencia, az est állandó moderátora.
Komfortzónák határain
Komfortzónák határain
Recenzió Borsik Miklós Átoknaptár című verseskötetéről
A versek a lírai én azonnali benyomásait rögzítik, jellemző, hogy ezek az utazásból vagy például városi, kerti sétákból merítenek. A klasszikus tájlírához kapcsolt elvárások dekonstrukciója jól érezhető például a számos perspektívaváltás révén: Borsik egyik versmondatról a másikra fordítja figyelmét a mikro szintű világról a makro környezet felé.  - Borsik Miklós Átoknaptár című verseskötetéről Szabados Attila írt kritikát.
Ha az ember ír, kötelessége csodát tenni
Ha az ember ír, kötelessége csodát tenni
Székely Zoárd volt a 10. Kötetlenül est vendége
A Kötetlenül sorozat 10. estjén Székely Zoárd mesélt készülő regényéről, amely a Nem akárkinek munkacímet viseli. Szó volt az irodalmi kánonról, a slam poetry és az a szépirodalmi indulás fontosságáról, ösztöndíjakról, családról, regényírásról. Az estet Horváth Florencia, a Kötetlenül állandó moderátora vezette.
Lidércek és csomagolt szobrok
Lidércek és csomagolt szobrok
Kazsimér Soma volt a Kötetlenül sorozat vendége
Lidércek, szobrok, QR-kódok – a Kötetlenül sorozat kilencedik estjén Kazsimér Soma a versek mellet többek között színházról, performanszokról és hazai hiedelemvilágról is beszélgetett az est állandó moderátorával, Horváth Florenciával.
Nyelvet adni a kimondhatatlannak
Nyelvet adni a kimondhatatlannak
Ferentz Anna-Kata Nyúlcipő című verseskötetének bemutatója
Január 27-én mutatták be az Írók Boltjában Ferentz Anna-Kata első verseskötetét, a Nyúlcipőt. A szerzővel Német Gábor Dávid beszélgetetett, a versírás és befogadás élményét pedig egy különleges, néhány perces produkcióval jelenítették meg az Üveggyöngy Játék Playback Színház színészei.
Hogy érvényes maradjon
Hogy érvényes maradjon
Tóth Réka Ágnes volt a Kötetlenül sorozat nyolcadik vendége
Tóth Réka Ágnes dramaturg, költő első verseskötete Ultraibolya címmel fog megjelenni idén a Prae Kiadó gondozásában – a készülő könyvről, színházi munkáról, alkotásról Horváth Florenciával, az est állandó moderátorával beszélgettek.
Hétköznapi diskurzusok
Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
2022-ben először, a beszélgetéssorozat indulásától számítva hetedik alkalommal tartották meg a Kis Présházban a Kötetlenül új estjét, melynek idei első meghívottjai Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak. A Kovács ikrekkel az est állandó moderátora, Horváth Florencia beszélgetett.
Mi igenis teszünk
Mi igenis teszünk
A Kötetlenül sorozat ötödik meghívottja Élő Csenge Enikő volt
A Kötetlenül sorozat vendége december 2-án Élő Csenge Enikő volt, verseit gitáron Molnár Boldizsár kísérte. Az esten az Apám országa munkacímű kötettervből hangzott el néhány szöveg, de szó volt vallástörténelemről, filozófiáról és jövőbeli tervekről is.
A csengésből a fülkagylódban
A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége
A Kötetlenül sorozat vendége november 25-én Weeber Luca Borbála volt, akivel azt est állandó moderátora, Horváth Florencia beszélgetett a versek születéséről, pályakezdésről, valamint lehetséges jövőbeli tematikákról.
Egy sakkjátszma kimeneteléről
Egy sakkjátszma kimeneteléről
Celler Kiss Tamás A mérgezett gyalog című kötetének bemutatójáról
November 3-án mutatták be Celler Kiss Tamás második verseskötetét, A mérgezett gyalogot. Az esten többek között az új kötet lehetséges olvasatai, a szerző vajdasági származása és a családi tematika kerültek fókuszba. A szerzőt Simon Bettina kérdezte, aki egyben a kötet fülszövegét is írta.
Reflexió- és beszédkényszer
Reflexió- és beszédkényszer
Locker Dávid felolvasóestje a Kötetlenül sorozat keretein belül
Október 21-én került sor a Kis Présházban a Kötetlenül sorozat második estjére, melynek vendége Locker Dávid volt, akivel az esemény állandó moderátora, Horváth Florencia beszélgetett. A Kötetlenül estjein olyan fiatal szerzők mutatkozhatnak be, akik készülő kötetükön dolgoznak, vagy pályakezdőként most léptek be az irodalmi közegbe.
Lefektetett mintázatok
Lefektetett mintázatok
Horváth Györgyi a Változatok irodalomkritikára sorozat keretében
A Változatok irodalomkritikára elnevezésű sorozat második vendége Horváth Györgyi kritikus, irodalom-, média- és genderkutató tartott előadást a Kis Présházban. A rövid elméleti ráhangolódást történeti és gyakorlati példák, majd közös beszélgetés követte.
Elforduló objektívek
Elforduló objektívek
Tóth Krisztina Bálnadal című kötetének bemutatója
A 2021-es Margó Fesztivál első napján, október 14-én Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című verseskötetét is bemutatták. A szerzőt Szilágyi Zsófia kérdezte, a beszélgetés alatt pedig Márfi Márk színművész olvasott fel a kötet verseiből.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés