bezár
 

gyerek

2021. 11. 17.
#Budapestnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
#Budapestnapja A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a BTM Vármúzeum. A korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon vehetnek részt a látogatók, valamint megismerkedhetnek a múzeum olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép. 

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda és Óbuda egyesítésének idején? - Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel történő alkotás, a kisebbeknek színezés.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? - Korabeli gyerekábrázolások felhasználása, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Beszélgetés a vásárlási szokásokról, tárgykereső.

Új város születik - Papírvirág-koszorú (fejdísz) készítése Budapest 1873-as címerében előforduló színek felhasználásával. A feladattal a legkisebbek is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? - Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcakép készítése.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a Dunán 1873-ban? - Egy korabeli fotóba kell beleilleszteni vágással, ragasztással az időközben felépült hidat, és ebből a képből készülhet a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum Archívumából származnak.

Muzsika a palotában - Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élő zene a kápolnában.

A #BUDAPESTNAPJA teljes programja a BTM Vármúzeum honlapján található.

A négyzetes kép forrása: www.btm.hu


 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig
Vibók Ildi: Állati dumák – avagy hogyan kommunikálnak az állatok?, Pagony, 2021
gyerek

A törpeszarvas az új unikornis A törpeszarvas az új unikornis
Online könyvbemutató

Más művészeti ágakról

irodalom

Határokon innen és túl Határokon innen és túl
Horváth Márk, Lovász Ádám: A határsértés technológiái: Alkalmazott filozófiai tanulmányok a poszthumán állapotról, Kijárat Kiadó / I.T.E.M. Alapítvány, Budapest, 2020.
irodalom

A csengésből a fülkagylódban A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés