bezár
 

gyerek

2021. 11. 17.
#Budapestnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
#Budapestnapja A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a BTM Vármúzeum. A korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon vehetnek részt a látogatók, valamint megismerkedhetnek a múzeum olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép. 

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda és Óbuda egyesítésének idején? - Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel történő alkotás, a kisebbeknek színezés.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? - Korabeli gyerekábrázolások felhasználása, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Beszélgetés a vásárlási szokásokról, tárgykereső.

Új város születik - Papírvirág-koszorú (fejdísz) készítése Budapest 1873-as címerében előforduló színek felhasználásával. A feladattal a legkisebbek is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? - Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcakép készítése.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a Dunán 1873-ban? - Egy korabeli fotóba kell beleilleszteni vágással, ragasztással az időközben felépült hidat, és ebből a képből készülhet a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum Archívumából származnak.

Muzsika a palotában - Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élő zene a kápolnában.

A #BUDAPESTNAPJA teljes programja a BTM Vármúzeum honlapján található.

A négyzetes kép forrása: www.btm.hu


 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés