bezár
 

színház

2022. 03. 26.
Óriási dilemmák egy kis nappaliban
Nálatok is esik? a KB35 Színházi Nevelési Társulat és a Trainingspot Társulat részvételi előadása
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Két színész, Petya és Luca éppen Macbethet próbál a srác nappalijában. Az elképesztő fizikai és akrobatikai elemekkel is gazdagított próba arról a jelenetről szól, amikor Lady Macbeth királygyilkolásra próbálja rábeszélni az ettől éppen meghátrálni készülő férjét, kétségbe vonható férfiasságára utalva. A szöveg összemondása és a lejátszott jelenet után nem sokkal aztán kiderül, mekkora jelentősége is van a „színházi jelenet a lakásszínházi előadásban” rendezési elvnek. Mert a KB35 Inárcs és a TrainingSpot Társulat közös, felnőtt részvételi színházi előadásában szó esik férfiakról és nőkről, barátságról és az emberi kapcsolatok bonyolultságáról, és az élet és a halál kérdéséről.

A helyzet a következő: Luca családalapítás előtt áll párjával, Orsival, és mivel a homoszexuális pároknak egyre nehezebb és macerásabb az örökbefogadás, Luca nagyon régi barátját, egyben kollégáját, Petit kéri fel a bérapaságra. Luca lenne az anya, mert ő nagyon vágyik arra, hogy megtapasztalja az anyaságot, a várandóságot. Bár közben fél, mi lesz színészi, és lassan beinduló filmes karrierjével. Ehhez jönnek Peti érzelmei is, aki nagyon régóta szerelmes a lányba, bár ő már egyetemi éveik alatt is mondta, hogy a másik nem nála az esélyesebb. Most boldogan is él Orsival, már csak a gyerek hiányzik, ahhoz meg kellene a bérapa. Pontosabban a spermája. De vajon tényleg erre vágyik Luca? És Petinek ez beleférne a barátság égisze alatt?

Szkéné színház

A Petyát megformáló és a darabot is jegyző Boda Tibor, valamint a kissé kiszámíthatatlan Lucát alakító Barna Lilla kettőse a Nálatok is esik? esszenciáját adja. Jó ritmusú összjátékuk megfelelő tempóban fut ki a darab (időközben nagyon is aktuálissá vált) fordulópontjára. A megfelelő ívnek köszönhetően a néző kellően felkészül erre a csúcspontra, ugyanakkor a színészpáros húzd meg ereszd meg jellegű dinamikája meglepetést is okoz, és el is gondolkodtatja a közönséget.

A sorban felmerülő, kimondott és ki nem mondott dilemmák a két színész arcán és mozdulatain is tükröződnek. Szinte hallom a nyolcadik kerületi lakás nappalijában a gondolataikat, agyuk zakatolását. A lakásbelső csak még intimebbé teszi a nagyon is életszerű történetet. A néző zavarban van, hogy ennyire belelát két ember magánszférájába, ugyanakkor a bizalomért való hála és a helyzet megoldása, feloldása iránti vágy is megjelenik benne. Talán nem is véletlen, hogy egy ilyen témát a részvételiség és színházi nevelés eszközeivel dolgoznak fel az alkotók: a nézőnek nem csupán passzív szereplőként nézi végig a jeleneteket, hanem aktívan részt vehet az előadás folytatásának alakításában, megoszthatja gondolatait és érzéseit a figurákkal kapcsolatban Vagyis alkotók és nézők közös csapattá, színházcsinálókká válnak.

Nappali

A darab egy kardinális pontján a moderátor, Kovács Zoltán megállítja az előadást, és beszélget a nézőkkel. A moderátoron keresztül az előadás szabad folyást enged a felgyülemlett nézői gondolatoknak. Az otthoni környezet, a kanapék, fotelek és egyéb, színházi szempontból szokatlan ülőhelyek is növelik a bensőségesség érzését – olyan, mintha a közönség tagjai ettől nyílnának meg könnyebben egymásnak és Zoltánnak a vezetett beszélgetés során.

Bár úgy tűnik, az előadás második, a jelenetsort lezáró része előre megrendezett, a folytatásban Boda Tibor és Barna Lilla játékán mégis érződik, hogy történetesen ezen az estén éppen milyen gondolatokkal egészítették ki a nézők Peti és Luca karakterét és a kialakult helyzetet. Ez pedig figyelemreméltó színészi teljesítmény, mindkét alkotó részéről.

Nincsen konkrét lezárása Luca és Peti történetének. Nincs előre meghatározott vég, csak olyan, amilyent minden egyes néző gondol magának. Életszerű ez is, mint minden részvételi és színházi nevelési előadás. Hiszen az életben sem tudjuk semminek meghatározni a végét igazán pontosan. Azonban gondolkodnunk, beszélgetnünk és az élethelyzeteket megtapasztalnunk sosem árt. Egy nappaliban is akár, színházi keretek között vagy bárhol máshol a mindennapok során. A lényeg, hogy minden ilyen beszélgetés közelebb hozzon minket egymáshoz, így remélhetőleg önmagunkhoz is.

A Nálatok is esik? a témáján túl a jobbító, nevelő és a megértést segítő szándéka miatt is fontos előadás. Színházszakmai, alternatív, emberi – minden szempontból.

Nálatok is esik?

Nálatok is esik?
KB35 Színházi Nevelési Társulat és a Trainingspot Társulat részvételi előadása
Színészek: Boda Tibor és Barna Lilla
Moderátorok: Manyasz Erika, Kovács Zoltán
Bemutató: 2021. június 12.
TeátRoom Lakásszínház
Fotó: Mészáros Zoltán

nyomtat

Szerzők

-- Németh Fruzsina Lilla --


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés