bezár
 

gyerek

2022. 09. 29.
Világsakk-fesztivál: idén a lányoké az első lépés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is mindenkit vár a Polgár Judit által szervezett Világsakk-fesztivál október 8-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.

2022-t a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította, így nem volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz.

prae.hu

„Egész életemet végigkíséri az a kérdés, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni egy férfiak által dominált világban. Kutatásokkal igazolt tény, hogy sokkal kevesebb nő tevékenykedik tudományos területen, engem pedig évek óta foglalkoztat, hogy mit tudunk tenni szülőként annak érdekében, hogy ne korlátozzuk a lányokat a szabad gondolkodásban, a tehetségük kibontakoztatásában, ha szeretnének komolyabban sakkozni vagy tudományos pályára lépni. Gyakorlati megoldásokat és inspiráló női történeteket hozunk az anyukáknak és az apukáknak az idei fesztiválra” - mondta Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a fesztivál alapítója.

polgarjudit1

Vajon jobb hely lenne a világ, ha több nő dolgozna a természettudományokban? Mennyire hatásos, ha a lányok külön tanulnak a fiúktól, ami sok angol és kínai iskolában bevett gyakorlat? – teszi fel októberben a kérdéseket Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató és Rita Atkins matematikus, nemzetközi sakkmester. A válaszokat a helyszínen és online is megtudhatjuk.

Bár szellemi képességekben nem különböznek a nők a férfiaktól, a sakkban ma is van női kategória, és kevés nő indul a férfiakkal közös nyílt szekcióban. Ezt a témát járja körbe David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakknagymester, azt boncolgatva, hogyan lehet a nők arányát és eredményességét növelni a játékban.

A szülők segíthetnek gyermekeik pályaválasztásában, de a cégek és a döntéshozók is ösztönözhetik megfelelő kezdeményezésekkel a tudományos pályára készülő fiatalokat. Ennek elősegítésére összefogott a NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley, létrehozta a SMARTIZ programot, amely a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja egy középiskolás lányoknak szóló, egész tanéven átívelő matematikai és programozó foglalkozássorozat révén.

A fesztiválon Balázsy Panna műsorvezető beszélget a programban részt vevő lányokkal és szüleikkel, valamint Dr. Balázsi Katalinnal, az egyesület vezetőjével. Szó esik majd arról, milyen lehetőségei vannak egy lánynak, ha például űrkutató, fizikus vagy mérnök szeretne lenni.

„Bizonyított tény, hogy a sokszínű csapatok jobb döntéseket hoznak az üzleti életben, ezért is eltökélt szándékunk, hogy tovább növeljük a nők arányát a STEM (tudományos-technológiai tudományágak) területeken mind cégünkön belül, mind az egész iparágban. A sakk számos készség fejlesztésében játszik fontos szerepet, beleértve a problémamegoldást, a racionális gondolkodást, a döntéshozatalt, a koncentrációt és a stratégiai tervezést, amelyek mind elengedhetetlenek a STEM-es karrierhez” – mondta el Fogarasi Norbert mesterjelölt sakkozó és a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

jp

Exkluzív miniolimpiával is készülnek az idei világsakk-fesztiválra

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ezt az eseményt idézi meg négy kétfős csapat „hand and brain” meccse. A játék lényege, hogy a párok egyik tagja kiválasztja a bábut, de a másik lép vele. A játékosok között találjuk Polgár Zsófiát és szintén sakkmester férjét, Gaál Zsóka sakkolimpikont és edzőjét, valamint Anish Girit, a világranglista 7. helyezettjét.

A gyermekek jövője a mi kezünkben van

Georgiában 2022 szeptemberétől a sakk kötelező tantárgy az általános iskola első osztályát kezdő tanulók számára. Nem véletlen, hogy a Világsakk-fesztivál idei „Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciájának fővédnöke Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikhail Chkhenkeli, aki mellett több nemzetközi szaktekintély érkezik a világ minden tájáról Budapestre, hogy bemutassák: nem az a kérdés, hogy a sakknak kulcsszerepe van a jövő generációinak oktatásában, hanem az, hogy melyik programot vezessék be az egyes országok intézményeiben.

A Polgár család bebizonyította, a férfiak uralta területeken is lehetséges a lányokat úgy nevelni, hogy megállják a helyüket az élet sakktábláján és sikeresek legyenek. Sorsdöntő, kiben mennyire hisznek, és kinek milyen hátteret biztosítanak a kibontakozásra.

A szervezők az online előadások és beszélgetések mellett interaktív gyermek- és családi programokkal várják a helyszínre látogatókat.

A 2022-es Világsakk-fesztivál részletes programterve IDE kattintva elérhető.

Fotók: Polgár Judit

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés