bezár
 

építészet

2008. 08. 31.
Kőfürdő
Peter Zumthor: Fürdő, Vals
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kőfürdő Több mint tíz éve készült el, de még mindig izgalomba tud hozni. Peter Zumthor termálfürdőjét Richard Copans filmje egészíti ki (megtekintése csak 18 év felett ajánlott).
Az épület a svájci alpokban található, 1200 méter magasan, a Vals völgyében eredő forrás, és egy elég jó déli lejtős sípálya mellett (a pályabérlet a termálfürdő használatára is feljogosít).

A gyógyvízre és a jó adottságokra már 1893-ban épült hotel, ami már rendelkezett fürdővel. Bővítették - bővítették, egészen addig, mígnem végül az itt bemutatott fürdővel egészült ki.
Vals
Az új fürdőépület független a meglévő épületektől, a hoteltől délnyugatra húzódó lejtőre épült. A ház egy mélyen a hegyoldalba szorított nagy, fűvel fedett monolitikus kőtömb benyomását kelti. Az épület egymagában álló, szó szerint és átvitt értelemben is. Fittyet hány a meglévő épített környezethez való simulásra. Másban jeleskedik, és sokkal mélyebb erényt ér el: a hegyek látványával, a vadságával létesít különleges kapcsolatot. Ezzel az impresszív kialakítással sikerül elhitetni velünk, hogy ez a ház öregebb a szomszédjainál: öreg, mint a hegy, mely mindig is itt volt.

Persze nem így van, 1990 és 1996 között épült Peter Zumthor tervei alapján. A tervező koncepciója a hegyben lévő kő misztikus világának kibontása, a sötétség és a fény párbaja, a fény tükröződése a vízen, és a gőzzel teli térben való vergődése. Az üregekben a víz és a kő találkozásának hangjai, a meleg kő és a meztelen bőr, a fürdés rituáléja kapnak teret. Miután ezt jól kifundálta, majd lefektette a terv alapjait, Zumthor ellátogatott Budapestre, Isztambulba és Burszába, hogy megértse a fürdők spirituális forrását és archaikus formáit. A film érzékletesen mutatja be a fürdőt, a terv kialakulását és szerkezeti rendszerét.

1/3
2/3
3/3


nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés