bezár
 

színház

2022. 12. 19.
A Kályha marad
Szálinger Balázs Kályha Katija a Radnótiban
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Decemberben mutatták be Rusznyák Gábor rendezésében Szálinger Balázs az első világháború végi Erdélyben játszódó Kályha Kati című darabját a Radnóti Színházban. A főszereplő nagybányai kocsmárosnét, Kályha Katit Kováts Adél játssza.

Az előadás középpontjában egy nagybányai kocsma, a Kályha és tulajdonosainak, vendégeinek élete áll. A kocsmárosné, Kati (Kováts Adél), gyermekei, Inci (Berényi Nóra Blanka) és Tomi (Nagy Márk), illetve vendégei, a félig már családtaggá váló zsebtolvaj, Spori (Pál András), a vak, hajléktalan Bácsi (Nagypál Gábor), a gyermeke elvesztésén bánkódó utcalány, Cafka (Mészáros Blanka) hiába olvassák az egy héttel korábbi újságot, a történelem hullámai nem kerülhetik el őket. A fertőző spanyolnátha, a köztársaság kikiáltása, az alkoholtilalom, majd a román megszállás felforgatja a kocsma vendégeinek életét, de a folyamatos változások és hatalomváltások hátterében a szereplők mindennapjai mégis látszólagos rendben folynak tovább.

Szkéné színház

A kocsma tere, bár folyamatosan szűkül, a Kályha élete látszólag alig változik. A szerepek egymásba fordulva váltják egymást, az eltűnő emberek helyébe újak lépnek, kiknek cselekedeteit a szerepüket vesztett halottak tekintete kíséri figyelemmel.

Az előadás világában a hatalom képviselői is csak látszólag változnak. A zászlólengetés ellenére a szabadság angyala csak nem akar megérkezni a nagybányai kocsma életébe. Gyakran nemcsak a szerepek, de az azt betöltő emberek is állandóak maradnak. Kályha Kati hiába próbál alkalmazkodni, az események felülírják a számításait.

Ebben a világban az embereket csak látszólag éri utol a sorsuk, a bűn és bűntelenség következményei alig képesek magyarázni az eseményeket. A boldogulás egyetlen lehetséges útja a valódi értéksemlegesség. Ahogy a darab egyik szereplője, Stoll Zoltán, a festő (Porogi Ádám) mondogatja az előadásban, marad a „csak festeni akarok" örök, a körülmények ismeretében azonban mégis hamis magatartása.

Szálinger Balázs: Kályha Kati
Bemutató: 2022. 12. 18., Radnóti Színház
Kályha Kati: Kováts Adél
Tamás: Nagy Márk
Inci: Berényi Nóra Blanka
Doma Mihály: Schneider Zoltán
Doma Sándor: Baki Dániel
Czár Ferenc: László Zsolt
Rákóczi: Rusznák András
Közrendőr: Sas Zoltán e.h.
Festő: Porogi Ádám
Cafka: Mészáros Blanka
Irén: Berkó Boglárka e.h.
Rendőrkapitány: Gazsó György
Spori: Pál András
Bácsi: Nagypál Gábor
Román tiszt: Polák Ferenc e.h., Juhász Vince e.h.
Román közlegény: Tóth Dominik e.h., Juhász Vince e.h.
Rendező: Rusznyák Gábor
Fotó: Dömölky Dániel

nyomtat

Szerzők

-- Sándor Anna Viola --


További írások a rovatból

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés