bezár
 

film

2023. 03. 05.
Vigyázz, medve!
Elizabeth Banks: Kokainmedve
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Elizabeth Banks harmadik rendezése, a Kokainmedve már a címével elárulja, hogy mire számíthat a néző; a horror és a fekete komédia találkozik a kokain hatása alatt véres ámokfutásba kezdő fekete medve történetében, amelybe Banks némi feminista üzenetet is elrejtett.

A Kokainmedve ötlete még a pandémia közepette született meg, és az írországi forgatás is szigorú előírások betartásával zajlott. Talán ennél a filmnél keresve sem találunk alkalmasabb művet arra, hogy érzékeltessük a világjárvány és az otthonmaradás művészi megnyilvánulását. Persze, nem kell ahhoz halálos vírus és bezártság, hogy a kreatív elmék őrült ötleteket vigyenek a nagyvászonra, mégis beszédes, hogy Elizabeth Banks és a forgatókönyvíró, Jimmy Warden filmterve mögé nemcsak a Universal Pictures állt be, hanem olyan kiváló színészek, mint Keri Russell, Alden Ehrenreich, Margo Martindale, Jesse Tyler Ferguson és a megboldogult Ray Liotta, akinek ez lett az utolsó befejezett filmje. Rövid cameo erejéig Keri Russell párja, Matthew Rhys is feltűnik, így velük és Margo Martindale-lel kapunk egy mini Foglalkozásuk: amerikai-találkozót, ráadásul a cselekmény a ’80-as években játszódik, tehát tényleg minden adott, hogy eszünkbe jusson az FX csatorna remek hidegháborús kémsorozata.

Keri Russell, Jesse Tyler Ferguson, Margo Martindale

A megtörtént eseményeket feldolgozó horrorvígjáték azt az 1985-ös esetet eleveníti fel, mikor Andrew C. Thornton drogcsempész több kilónyi kokaint dobott le az észak-georgiai Chattahoochee–Oconee Nemzeti Erdőbe, amelyet aztán megtalált egy medve, aki a drogtól elpusztult. Banksék a valóságot jócskán kiszínezik, filmjükben a medvére például egészen más hatással lesz a fehér por, és ezzel kezdetét veszi a bevadult maci vérengzése.

Az ejtőernyőugrásban Thornton (Matthew Rhys) életét veszti, és repülőbalesete azonnal bekerül a helyi hírekbe, így tudja meg a drogmaffia főnöke, Syd (Ray Liotta), hogy az értékes szállítmány, melyet minél hamarabb meg kell találni, valahol az erdőben lett szétszórva. A feladatra a fiát, Eddie-t (Alden Ehrenreich) és Eddie barátját, Daveedet (O’Shea Jackson Jr.) jelöli ki. Közben egy rendőr, Bob (Isiah Whitlock Jr.) is elindul a tett helyszínére. Ekkor két szerencsétlenül járt turistán kívül még senki sem tudja, hogy a parkban egy kokaintól bepöccent medve szedi áldozatait. A film további szereplői a közelben lakó ápolónő, Sari (Keri Russell) és lánya, Dee Dee (Brooklynn Prince), valamint annak legjobb barátja Henry (Christian Convery), akik a szülői tiltás ellenére meglógnak a suliból, hogy felkeressék az erdő titkos vízesését. Továbbá találkozunk még a vadőr Lizzel (Margo Martindale) és az állatvédő Peterrel (Jesse Tyler Ferguson), illetve három fiatal huligánnal, akik megtalálják az egyik kokaincsomagot.

Ray Liotta, Alden Ehrenreich, O’Shea Jackson Jr.

A karakterek eltérő célokból bolyonganak az erdőben, amikor szembe kerülnek a megvadult állattal, aki nem akar mást, mint még több kábítószerhez jutni. Az abszurd helyzet erőszakos jeleneteket szül, melyek éppen abszurditásuk miatt válnak humorossá, legyen az egy rosszul elsütött fegyver és szétloccsant agyvelő vagy a mentő után szaladó, berepülő, marcangoló medve látványa. Elizabeth Banks próbálkozik a horror zsánerére jellemző borzasztó pillanatok (például néhány jump scare bedobása) megteremtésével is, de hamar egyértelművé válik, hogy elsősorban a nevettetés a cél. A járulékos veszteségeken hamar túltesszük magunkat, mert már az elejétől sejthető, hogy kik lesznek azok a hősök, akik életben maradnak, így miattuk nem kell igazán aggódnunk.

A Kokainmedvét szükségtelen túlságosan komolyan venni, mégis érdemes megemlíteni, hogy Elizabeth Banks változatában a medvéről félidőben kiderül, hogy nőstény, akire a vízesés mögötti barlangjában a bocsai várnak, és a film fináléjában őket akarja megvédeni a gengszterektől. Keri Russell karaktere – aki a gyerekek megmentésére siet –  szimpátiát érez az anyamedve iránt, viszont sem a CGI maci, sem a karakterek nem kapnak elég időt és háttérsztorit, hogy érdekeljen bennünket a sorsuk. A végső leszámolás arra fut ki, hogy az állatokat talán a legjobb békén hagyni természetes közegükben, és inkább ne akarjuk elvenni tőlük azt, ami az övék. Ezúttal a milliókat érő kokaint. 

Keri Russell, Brooklynn Prince, Christian Convery

A ’80-as évek B kategóriás slasher horrorfilmjeit idéző Kokainmedve akkor működik igazán, amikor bátran eltúlozza a műfaji jegyeket és átcsap eszement ötletkavalkádba: szól a Depeche Mode-tól a Just Can't Get Enough, nem a bálna repül, hanem a medve, és teljes a káosz. Ezt az intenzitást Banks azonban nem tudja végig fenntartani, a több szálon futó történetet nem képes egybetartani, a cselekmény leül és ismétlődő lesz. Az egy-két korabeli slágeren és Keri Russell csodás rózsaszín kezeslábasán kívül a ’80-as évek felidézése alig érthető tetten, pedig ez az időszak remek lehetőséget adott volna arra, hogy a rendező szabadjára engedje a fantáziáját és feltekerje az extravaganciát. 

A végeredmény az ígéretes és őrült koncepció ellenére kicsit vérszegény lett, de még így is remek szórakozást nyújt azoknak, akik azt várják a filmtől, amit a címe ígér. Emellett örvendetes, hogy mindezt női rendezőtől kapjuk, hiszen, bár vannak női horrorfilmek, a zsáner nem kifejezetten az ő területük. A színésznőből rendezővé avanzsált Banks a könnyed Tökéletes hang 2 és a vegyes fogadtatásban részesülő Charlie angyalai-remake után ismét bebizonyítja, hogy bátran kísérletezik a hollywoodi műfajokkal és jól használja ki a felkínálkozó lehetőségeket, ráadásul mindig számíthat színészbarátaira, akik örömmel hagyják, hogy akár egy kokaintól begőzölt medve szétcincálja őket.

Kokainmedve (Cocaine Bear) – színes, szinkronizált amerikai thriller-vígjáték, 96 perc, 2023. Rendező: Elizabeth Banks. Forgatókönyvíró: Jimmy Warden. Producerek: Phil Lord, Chris Miller, Aditya Sood. Szereplők: Keri Russell, Alden Ehrenreich, Margo Martindale, Jesse Tyler Ferguson, Ray Liotta. Operatőr: John Guleserian. 18 éven aluliak számára nem ajánlott. Forgalmazó: UIP Duna. Országos bemutató: 2023. február 23.

Képek: UPI Media

nyomtat

Szerzők

-- Kiss Dalma --

Az ELTE BTK-n tanult filmelmélet és filmtörténet szakirányon, szakdolgozatában a kortárs ír filmművészettel foglalkozott. Elsősorban az európai és amerikai független (indie) filmeket kedveli. 2020 óta jelennek meg kritikái.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés