bezár
 

gyerek

2023. 06. 12.
Kemény Gabi és Jeney Zoltán az év gyerekkönyv írói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kemény Gabi és Jeney Zoltán az év gyerekkönyv írói Kemény Gabi és Jeney Zoltán megosztva nyerte el az év gyerekkönyv írója díjat 12 év alatti kategóriában - tájékoztatta a Móra Kiadó a nemzetközi gyerekkönyves szervezet (IBBY) magyarországi tagozata, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum - szakmai zsűrijének döntéséről vasárnap az MTI-t.

Kemény Gabi A konkrét hiúz, Jeney Zoltán, a Balatoni kacsavész című könyvvel érdemelte ki az elismerést, amelyet szombaton hirdettek ki az Ünnepi Könyvhéten.

A díjakat nyolcadik éve osztja ki a HUBBY, független szakmai zsűri, illetve gyerekzsűri döntései alapján. A 2022-ben megjelent könyvek közül a gyerekkönyv írói 0-6, valamint 6-12 éves korig, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, illetve innovációs és ismeretterjesztő könyv kategóriákban érkeztek nevezések - írták a közleményben.

A konkrét hiúz - amely a Móra Kiadó gondozásában jelent meg - a Magyar Írószövetség és az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság Regényes természet című pályázatára készült. A pályázat célja olyan ifjúsági regények megírása volt, amelyek a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témáját dolgozzák fel. A kötet ezen a pályázaton is díjazott lett. A díjátadón részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár is.

Kemény Gabi első regénye 9 éven felülieknek szól, főhőse a tizenkét éves Marci, aki okos, de kissé szétszórt fiú, pót- majd beugró tagja iskolájuk természetismereti és természetvédelmi versenyre készülő kis csapatának. A társaság a Márianosztrán megrendezett országos döntőig jut. A fordulatos regény humorral és szeretettel kalauzol végig az izgalmas események során - tudatta a Móra Kiadó.

Jeney Zoltán legújabb mesekönyve a Lampion kiadó gondozásában látott napvilágot. A kiadó könyvhétre megjelent ismertetője szerint a könyv fókuszában a környezetvédelem, természeti kincseink védelmének fontossága és kérdésköre áll. A Balatoni kacsavész Baranyai B. András rajzaival a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös projektjének keretében született.

A Balatoni kacsavész főhőse Hany Istók, a lápi ember, aki a történet szerint a magyarországi vizek fő védelmezője évszázadok óta. A könyv egy nagyon is aktuális történeten át kalauzolja olvasóit, pontos ismereteket adva a Balaton élővilágáról, ökológiai értékeiről.

A kép forrása: https://www.facebook.com/events/1683536608743545

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés