bezár
 

gyerek

2024. 05. 10.
Tükrök és ablakok
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új helyszínen és új időpontban adták át idén a legrangosabb hazai gyerekirodalmi díjakat. A HUBBY új elnöksége szakított az eddigi hagyománnyal, és az Ünnepi Könyvhét forgataga helyett május 2-án az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ impozáns épületében hirdették ki a győzteseket. A kiválóan megszervezett esemény az egyik első újítása az október óta tevékenykedő új vezetőségnek, a tarsolyukban számos egyéb terv szerepel.  

A rendezvényt Berg Judit, a HUBBY új elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy elsődleges céljuk egy jól működő, pénzügyileg is stabil lábakon álló gyerekirodalmi szervezetet létrehozása, amely többek között a díjak révén beépül a köztudatba, és így jól látható, hatékony munkát végezhet a gyerekirodalom megismertetése és népszerűsítése terén. Az egyesület új szlogenje is elhangzott: Az új HUBBY pártatlan, mert gyerekpárti.

Berg Judit

Terveik között szerepel a díjnyertes könyvek folyamatos kiemelése könyvesboltokban és online, a kötetek bemutatása a Mesemúzeumban, a legjobb szerzők iskolákba és óvodákba történő eljuttatása, néhány nyertes könyv feldolgozásához pedagógiai segédanyag összeállítása, illetve a díjazott könyvek bemutatása pedagógusoknak tartott előadásokon. Könyvajánló kisfilmek, azaz könyvtrailerek készítését is tervezik, amelyek a diákzsűri részvételével és a Háromcsőrű Kacsa támogatásával valósulhatnak majd meg.

Berg Judit idézte az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa alapítójának gondolatait: Jella Lepman azt vallotta, hogy a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik. 

„A gyerekeknek egyrészt olyan könyvekre van szükségük, amelyek tükröt tartanak elébük, másrészt olyanokra, amelyek ablakot nyitnak a külvilágra. Tükrök azok a könyvek, amelyekben a gyerekek magukat látják: a saját életüket, a tapasztalataikat, a városukat, az utcájukat. Ha a könyvet olvasó gyerek magára ismer a tükörben, akkor eloszlanak oly gyakori önmarcangoló kétségei: lám, érdemes róla is könyvet írni. Másfelől a gyerekeknek ablakot kitáró könyvekre is szükségük van. Olyanokra, amelyek a nagyvilágra nyílnak, amelyek megmutatják, hogyan élnek mások másutt, akikről kiderül, hogy éppen úgy éreznek, éppúgy viselkednek, mint ők maguk. Természetesen ami az egyik gyereknek tükör, az a másiknak ablak, s megfordítva.”

Kiemelkedő fontosságú, hogy a mai gyerekek ilyen, ablakként vagy tükörként működő könyvekhez jussanak, amelyek a megértés hídját építik és kiemelkedő olvasmányélményt nyújtanak. A díj éppen ezekre a művekre hívja fel a figyelmet - mondta Berg Judit.

Az IBBY magyarországi tagozata, a HUBBY is ezt szeretné: hidat építeni a szakma különböző értékrendű, érdekű és világnézetű képviselői között. A megismerés, a megértés hídjait az eltérő családi és iskolai hátterű, különböző világokban élő gyerekek között. 

Berg Judit nyitóbeszéde után Fábián László vette át a szót, aki bemutatta a szakmai zsűrit, amelynek feladata a kiadók vagy a szerzők, alkotó közreműködők által benevezett könyvek véleményezése, és kategóriánként 4-6 címből álló shortlistek kialakítása. A kategóriák nyerteseit a második körben ezekről a listákról választják ki. Idén nemcsak kiadók, hanem szerzők, illusztrátorok, fordítók is pályázhattak 2023-ban megjelent munkáikkal. Idén közel 90 könyv érkezett be a HUBBY-hoz.

Fábián László

A szakmai zsűri tagjai 2024-ben:

Grecsó Krisztián író, tiszteletbeli elnök

Bencsik Orsolya irodalmár, író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, a gyerekirodalom és kisebbségi (vajdasági) irodalom szakértője

Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője

dr. Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanára, HUBBY elnökségi tag

Kárpáti Tibor grafikus, illusztrátor

Nádori Lídia műfordító, író, a Magyar Műfordítók Egyesületének volt elnöke

Mivel fontos, hogy az olvasók, vagyis a gyerekek véleménye is érvényesüljön, pályázat alapján felkért diákzsűrik négy kategóriában, a szakmai zsűri rövidlistájáról választva saját díjazottakat választanak. (A diákzsűrik díjait az Ünnepi Könyvhéten adják át.)

A HUBBY idén 7+3 kategóriában hirdetett nyerteseket, a díjakat Grecsó Krisztián adta át.

Az Év Gyerekkönyve Díj 2024 nyertesei

Elsőkönyves kategória

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája (Pagony, illusztrálta: Agócs Írisz, szerkesztő: Csobod Luca)

 

Illusztráció kategória

Vidák Zsolt:Streets of Budapest – böngésző (Lampion Könyvek, szerkesztő: Balázs Eszter Anna)

 

Ismeretterjesztő kategória

Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig (Pagony, illusztrálta: Szinvai Dániel, szerkesztő: Csobod Luca, Győri Hanna)

Dijnyertes könyvek 1.

 

Műfordítás kategória

J. Hahn Zsuzsanna – Petra Soukopová: Hová tűnt Hópihe? (Csirimojó Kiadó, szerkesztő: Pet’ovska Flóra)

 

Szerzői kategória, 6 év alatti korosztály

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban (Pagony, illusztrálta: Baranyai (b) András, szerkesztő: Rét Viktória)

 

Szerzői kategória, 6-12 éves korosztály

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás (Manó Könyvek, szerkesztő: Csapody Kinga)

 

Szerzői kategória, 12 év feletti korosztály

Pifkó Célia: A Holdfény őrei. A füveskönyv (Cerkabella Kiadó, illusztrálta: Horváth Ildi, szerkesztő: Lovász Andrea)

Díjnyertes könyvek2

HUBBY különdíjak:

Innovációs különdíj

Raskó Gabi: Hoztok nekünk túrórudit? (Zazie Books Kft., illusztrálta: Grela Alexandra, szerkesztő: Szekeres Nikoletta)

 

Szerzői különdíj

Schmal Róza: a Nagy folyók haragja trilógiáért (Kolibri Kiadó és Lampion Könyvek, szerkesztő: Balázs Eszter Anna)

 

Műfordítói különdíj

Rét Viktória: összes eddigi műfordításáért

Díjnyertes könyvek3

Gratulálunk a győzteseknek!

Nyertesek

 

Fotó: Lukáts Levente

nyomtat

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

Könyvbemutató másképp
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés