bezár
 

film

2008. 09. 21.
Hogyan koppintsunk le minél több hollywoodi filmet?
Howard Deutch - A spanom csaja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan koppintsunk le minél több hollywoodi filmet? Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, Randiguru, Ünneprontók ünnepe, és hogy a magyar oldal is képviseltesse magát: S.O.S. szerelem. Szerencse, hogy mondjuk A keresztapát nem állították be a sorba. Lehet, hogy nem látták?

Egyébként nincs nekem semmi bajom az álomgyárban készült filmekkel, sőt. Egészen jól tudok szórakozni rajtuk. Hiába, no, kommersz az ízlésem. Ezért szomorú oly nagyon, hogy még engem sem sikerült elszórakoztatniuk az alkotóknak. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy egyszer sem nevettem a film közben. Dehogynem. Amikor például Kate Hudson karaktere Carrie Bradshow update-et nyújtott. És amikor Jason Biggs ezredszerre is elbénázott egy jó nőt, vagy véletlenül leborotválták a szemöldökét. De legtöbbször épp kínomban nevettem ilyenkor, kellemetlen ugyanis, hogy szinte az összes poént láttam korábban, más filmekben.
A spanom csaja
Az alapgondolat, hogy hősünk, Tank (Dane Cook) azzal keres egy kis mellékest, hogy életük legrosszabb randijára viszi el a nőket, akik ezután sírva rohannak vissza az exükhöz, (aki mellékesen épp ezért bérelte fel a legényt), nem olyan rossz. Kicsit kifordított Randiguru-történet, dehát mi új terem mostanában a nap alatt? Szóval az ötlet nem rossz, de ahhoz kevés, hogy elég legyen egy másfél órás filmhez. És ezzel nem arra akarok célozni, hogy az alkotóknak rövidfilmet kellett volna forgatniuk inkább. Nem. Szerintem még pár évig gondolkozniuk kellett volna, hátha eszükbe jut valami eredetibb.
A spanom csaja
Valószínűleg ezért döntött úgy Jordan Cahan forgatókönyvíró és Howard Deutsch rendező, hogy segítségül hívnak pár jól bevált fordulatot és sablont a néhány évvel korábbi választékból. Például lenyúlták a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? egész alaphangulatát, dramaturgiai fordulatait, főleg az indokolatlanokat, és a stílus számos elemét (jó, tudom, a visszaszámlálgatósdit nem ott találták ki, de ez a visszaszámlálgatósdi épp olyan, mint az a visszaszámlálgatósdi volt), és megspékelték még a hősnővel is. Mert nemcsak Kate Hudson színésznőt vették át, hanem az egész karaktert. Bár, ha jobban belegondolunk, Kate nagyjából minden filmjében ugyanazt az életvidám, kirobbanó és gyönyörű nőt hozza. A Matthew McConaughey-jel alkotott páros alakításokban ez egy párszor bevethető volt, de már kezd nagyon unalmas lenni. Kate tényleg gyönyörű, de tényleg senki nem hiszi el róla, hogy mást is tudna játszani?
A spanom csaja
A készítők talán úgy érezték, még nem teljes a létszám, ezért hozták be Jason Biggset és a tőle megszokott, bénácska, csajtaszító, ám aranyszívű figurát. Ez, ugye, mindig siker (Amerikai Pite, Lúzer, stb). még akkor is, ha mostanában csak mellékszerepekre futja ebből a teljesítményből (Csak a testeden át).

Majdnem az egyetlen, amiért dicséret illeti az alkotókat, az az, hogy Alec Baldwint kérték fel Tank apjának szerepére: egy középkorú, nem enyhén promiszkuitív professzort alakít, aki falja a nőket. És azok is őt. Ám ez estben sem a karakter eredeti, csak a színészt választották ki jól.
Remek alakítást nyújt Dane Cook, aki a Kabalapasival robbant be a köztudatba, és hiába kap azóta szerepeket csak könnyed vígjátékokban, újra és újra bebizonyítja, hogy lesz belőle valaki. Nemcsak férfias sármjával és kockás hasával hat a nézőre: tud eléggé őrült lenni, és képes valódi érzelmeket megjeleníteni a vásznon. Eme jó tulajdonságai az egy héttel korábbi premierben, a Dan és a szerelemben jobban megmutatkoztak, de A spanom csaját is főképp ő viszi el a hátán. Már csak az kell, hogy egy valamivel fantáziadúsabb rendező is felfigyeljen rá. Én neki szurkolok.


A spanom csaja (My Best Friend's Girl)
Színes feliratos amerikai vígjáték, 101 perc, 2008.
16 éven aluliak számára nem ajánlott.
Rendezte: Howard Deutch
Szereplők: Dane Cook, Jason Biggs, Kate Hudson
Bemutató: 2008. szeptember 18.
Forgalmazza: Fórum Hungary



nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés