bezár
 

film

2008. 09. 19.
CineFest – versenyben A nyomozó
5. Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja - Miskolc - 2008. szeptember 14-21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
CineFest – versenyben A nyomozó Szerdán este a miskolci Kossuth Art Mozi patinás épületének nagytermében bemutatták Gigor Attila első nagyjátékfilmjét, A nyomozót.

A film október 2-án kerül a mozikba, a miskolci, „premier előtti” vetítés oka az volt, hogy A nyomozó szerepel az 5. Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljának hivatalos versenyprogramjában. A nemzetközi verseny nagyjátékfilmes szekciójában részt vevő tíz nagyjátékfilm között Igor és Ivan Buharov Lassú tükör című alkotása mellett Gigor Attila filmje képviseli Magyarországot.
A nyomozó
A nyomozót nem most láthatta először a hazai közönség, a film idén februárban debütált a 39. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes versenyprogramjában, és akkor hangos szakmai és közönség sikert aratott. A központi karaktert, Malkáv Tibort, a rezzenéstelen arcú, a sors kegyetlen játéka folytán féltestvérgyilkossá váló kórboncnokot játszó Anger Zsolt a legjobb férfi alakításnak járó díjat kapta a fesztiválzsűritől, a vágó, Kovács Zoltán munkáját Arany Olló-díjjal értékelték, a film rendezője és forgatókönyvírója, az „elsőfilmes” Gigor Attila pedig elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Ezek mellett A nyomozó kapta a Filmszelme Moziverzum díját és az Országos Diákzsűri Zöld Holló-díját. A film vetítését nem csak a Szemlén, de Karlovy Vary-ban, és itt, Miskolcon is vastaps követte.

Az még nyitott kérdés, hogy a CineFest versenyprogramjában hogyan szerepel Gigor mozija, de az biztos, hogy a vetítést nagy várakozás előzte meg; különösen azoknak a körében, akik látták már a Szemlén, és több mint fél évig hajtogatták szűkebb-tágabb körökben, hogy rég nem szórakoztak ilyen jót, és bármikor kaphatóak volnának a duplázásra. Gigor filmje egyfelől míves szerzői szemléletű zsánerdarab, ami a krimi, a thriller, a vígjáték és a sorsdráma műfaji elemeit egyesíti, az ilyesmi pedig hiányzik a hazai mozgóképes kínálatból, másfelől magának a krimi-thriller műfajnak a parodisztikus kiforgatása.
Gigor Attila és Anger Zsolt
A vetítést követő közönségtalálkozón a film sikerének okaként Anger Zsolt a rendező és színész közötti együttműködést, a közös gondolkodást emelte ki, Gigor Attila pedig a végsőkig pontosan kidolgozott, atombiztos forgatókönyv szerepét hangsúlyozta.

Bármi legyen is a háttérben, reméljük, hogy A nyomozó hamarosan valódi kultfilm lesz, hosszú idő után az első magyar kultusz darab, aminek egyes mondatai idézni való szállóigékké válnak. Mindenkinek őszintén ajánljuk a film megtekintését – október elejétől tehát a mozikban!

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Portré a lángoló fiatal lányról
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem
Magyar rövidfilmek a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

lemezismertető
Három koncert a Veszprémi Régizenei Napokról
irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés