bezár
 

gyerek

2008. 11. 14.
Mickey egér játszótere
Mickey trükkje - DVD
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Mickey egér játszótere A Disney stúdió ikonja, Mickey egér már nyolc évtizede fáradhatatlanul pörög és osztja az észt magas, fura hangján. Átment már jó néhány személyiségbeli változáson, most meg - mint egyfajta felsőbb hatalom - egyszerre több alteregóban üzemel. Míg a képregényekben bátran szegül a banditák nyomába, addig a rajzfilmekben kedvesen dobálja a csontot sárga kutyájának, vagy serkenti a piciny gyerkőcök szellemi fejlődését.
Mickey nem csupán viselkedését tekintve járt be nagy utat születése óta, hanem külső megjelenése is sokat változott. Már az előző század első felében eltűnt a farkincája, aztán egy pár fehér műtőskesztyűvel is gazdagodott ingóságainak száma, kellemes kórházi emlékeket ébresztve ezzel a kis kiegészítővel. Azonban a legradikálisabb vizuális támadásig még át kellett élnünk egy számítástechnikai forradalmat, hogy annak melléktermékeként kerekfülű barátunk egy finom kis ugrással átlendüljön a két és három dimenziós dolgokat elválasztó vonalon.
 
Azonban ez a szökkenés  anatómiai sajátosságaiból adódóan nem sikerült teljesen, úgyhogy egér úr most nagyjából a két és háromnegyedik dimenzióban tartózkodik (már most látom, e sorok olvasása közben számos öntudatos matematikus arcára kiül az ellenszenv, pedig továbbolvasva beláthatják, ez az igazság). Mickey egér első főtétele: a két tányérfül ugyanis mindig pontosan szembe helyezkedik el a nézőkkel, bármerre is fordul a kis rágcsáló. Ez tény, bárki egyszerűen utánanézhet, okai pedig barátságosan kézenfekvőek: eléggé bizarul nézne ki például a két kör alakú fül oldalnézetből.Ezt a virtuális térbe helyezésnél észbentartották a készítők, bár ez egy tipikus gödör alja szituáció, nem lehet elegánsan kivergődni belőle. Valljuk be őszintén, ezeket a jószágokat nem térbe tervezték.
 
A térbelépés hátterében az újonnan megjelenő animációs tendenciák állnak, a nagy amerikai stúdiók már jó néhány éve csak számítógéppel animált háromdimenziós filmeket eresztenek a mozikba és mint minden újjal, ezzel is valamit nyertünk, valamit vesztettünk. Azonban a Disney láthatólag nem akarta elveszteni háziállatát, az ikonegeret, és ennek eredménye lett ez az új konstrukció.
A borító
A Mickey Mouse Clubhouse széria néhány kifejezetten gyerekeknek szóló és oktató jellegű darabját tartalmazza a Mickey trükkje című dvd. Elsődleges cél a kombinációs készség fejlesztése, tehát Mickey egér gyakorta kényszerül megadott tárgyakból kiválasztani a szituációhoz illeszkedőt, kellő időt hagyva a kicsiknek, hogy maguk is kitalálhassák, melyik eszköz a megfelelő. Emellet megismerteti a gyerekeket a színekkel, számokkal, sőt még az ismétlődő sorozatokra és az egyszerűbb műveletekre is rávezet. Vannak benne pedagógia bakik ilyen téren, péládul az egyik részben hibás mennyiség szerepel egy szám mellett, amit később  a szereplőknek kell korrigálni. Azonban ha hibás mennyiséget egyidejűleg látunk egy számmal, (raádásul az eltérés kicsi, hiszen egy a szereplők által elkövetett és később javított hiba az apropója), önkéntlenül is összekapcsoljuk emlékezetünkben a kettőt.

Az ezekben a filmekben megjelenő színek szintén próbára teszik egy kicsit az eddig kialakult esztétikai szemléletemet. Lehet hogy egy kisgyerek számára ez nem annyira szembeötlő, de a logikus gondolkodás mellett ezek a tanítófilmek a jóízlés csíráját is elvethetnék a gyermekekben. Zavaróak még az egynemű felületek a filmben: mintha mindent ugyanabba a steril anyagba csomagoltak volna. Nosztalgikusan merengek saját letűnt gyerekkoromon, mikor még hagyományos rajzfilmek szórakoztattak minket a maguk egyszerű (nem túlfokozott), de hatásos módján.

Egyébként történetét és tanító szándékát tekintve félig-meddig élvezhető szellemi táplálék a kis óvodás korosztálynak. Kérdés, hogy akarjuk-e, hogy ezt élvezzék. Bizonyos fogalmakat kedvesen és szükségszerűen szájbarágósan vezet be és mutat meg. Tele van nézőhöz intézett kiszólásokkal, szándékát tekintve jót akar. Ha a gyermeknek nagy igénye van a képernyőbámulásra, inkább nézze ezt, mint kaszabolós animéket.

Nem is azzal van a problémám, hogy egyszerű, mert tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a kisgyerekeknek szükségük van az ilyen jellegű tanításokra, de ehhez nem Mickeyt kellett volna csökkentett üzemmódban üzemeltetni. Csak hát sajnos ez az általános tendencia most a Disney-nél. Én akkor kezdtem el félni, mikor hirtelen a híres, nagy rajzfilmekből második epizód készült, és most már nem kapom fel a vizet túlzottan az ilyesmin. A dvd-n található, gyerekeknek szóló 3D Micimackó-előzetesénél is már csak egy hümmögésre futotta.

Ha nem zavarja Önöket, hogy Mickey egeret kifacsarták önmagából, és a gyerek tudását fel akarják turbózni a képernyő segítségével (és ha hisznek abban, hogy ez egyáltalán lehetséges), csak akkor ajánlom ezt a dvd-t.
 
nyomtat

Szerzők

-- Székely Dávid Attila --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés