bezár
 

gyerek

2009. 04. 19.
Egy lépés a boldogulás felé
V. Gyermekszínházi Szemle, 2009 május
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy lépés a boldogulás felé Május 6. és 12. között rendezik meg a Marczibányi Téri Művelődési Központban az V. Gyermekszínházi Szemlét. Huszonkét előadás került a műsorba, amelyeket a fesztivál szűk hete alatt meg lehet nézni, valamint mindennap részt lehet venni az egyes előadásokról szóló szakmai beszélgetéseken. A Szemle programja változatosnak ígérkezik.
Gyerek (most még) nem akad, de a felnőtt érdeklődők lelkesen fogadják Pilári Gábor, a MárkusZínház alapítójának mesés előadását Marczibányi Téri Művelődési Központban tartott sajtótájékoztatón. Pilári a vásári képmutogatók stílusát idézi, amikor elmondja nekünk a Káposzta Sári és a gyermekszínházi zsűri igaz története című mesét. A hangulat megalapozott, és idővel mindenkinek sikerül megjegyezni az előadás egyik – nem zsűritag – szereplőjének, Hucul Vendelnek nevét. Közben bemutatják a Szemle szakmai zsűrijének tagjait, akiknek hosszabb-rövidebb üdvözlő szövegét Pilári szellemesen beépíti előadásába. A négyfős zsűri tagjai a következők: Julia Skuratova báb- és látványtervező Litvániából, Bollók Csaba filmrendező, Háy János író és költő, valamint Sándor L. István színházi szakíró.

Pilári Gábor és Káposzta Sári története

2001-ben merült fel először komolyan a Gyermekszínházi Szemle gondolata, amely hamarosan testvérre talált a Kaposváron megrendezésre kerülő Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléján. Azóta minden évben felváltva ad otthont a Marczibányi tér és Kaposvár a gyerekszínházakat központba állító fesztiválnak. Így kerül sor idén az V. Gyermekszínházi Szemlére, melynek fővédnöke Takács Katalin színművész, házigazdái Mezei Réka és Mátyás Zoltán bábszínészek. A huszonkét előadás meghívása Tóth Miklós válogatásának eredménye:ő közel száz előadást nézett végig, hogy végül eldöntse, melyek érdemesek a megszemlélésre. A Szemle végén minden egyes előadás megkapja a Gyermekszínházi Szemle diplomáját, valamint az Üveghegy-díjat és a Gyermekszínházi Portál díját. Az előadásokról minden nap tizenkettő és tizennégy óra között lehet beszélgetni a szakmai találkozókon részt vevő Vekerdy Tamás klinikai gyermekpszichológussal, Szakall Judit népművelő-drámatanárral és Gáspár Máté kulturális szervezővel.

Németh Katalin, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója számára a Szemle fő célja az, hogy támogassák a közművelődést és részt vegyenek a színházi szakma életében. Reményeik szerint maga a tény, hogy az előadásokat kiválasztották a Szemle programjába, presztízst adhat mind az egyes előadásoknak, mind a társulatoknak. Vekerdy Tamás a kulturális nevelés fontosságára hívja fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Egy kilencvenes évekbeli vizsgálatra hivatkozik, amely szerint a gyermekek későbbi boldogulását tanulmányaik, iskolájuk csupán 18%-ban határozza meg. A maradék 82% az érzelmi intelligenciának köszönhető, amelynek az egyik legjobb fejlesztési módja kultúra fogyasztása, élvezete – és így a színházi élmények is különösen jelentősek.

A Szemle előadásai

A kiválasztott előadások között egyaránt megtalálhatók budapesti és vidéki színházak, társulatok előadásai, de még egy színészképzést folytató szakközépiskola előadása is bekerült a huszonkét kiválasztott közé. A részletes program megtekinthető a Szemle honlapján. Az előadások jegyára hétköznaponként 600 illetve 800, hétvégén 800 illetve 1000 forint, a szakmai beszélgetések mindenki számára nyitottak.
nyomtat

Szerzők

-- Róbert Katalin --


További írások a rovatból

gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés