bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Róbert Katalin --

felhasználói adatlapja

Róbert Katalin által feltöltött cikkek:

Egy ufónak az első szerelem az Igazi
D. J. Caruso: A negyedik
A negyedik előzetese akcióval teli, kissé misztikus, izgalmas fantasyt ígér. Aztán az ember beül a moziba, és döbbenten szembesül azzal, hogy egy tizenkettő-egytucat tinifantasyt kap, amelyben a szép és titokzatos fiú vért éppen nem szív, de fényt lövell a kezéből, megállít mindent a levegőben és megtalálja élete szerelmét az igazgatói irodában. Legalább ezúttal nem a lány szemszögéből látjuk az ismerős történetet.
Harry Potter és az altató-bűbáj
David Yates: Harry Potter és a Halál Ereklyéi, 1. rész
A Harry Potter és a Halál Ereklyéi nem a legizgalmasabb és nem is a leghosszabb része a szeptológiának. Igen sajnálatos, hogy mégis éppen ez az a rész, amelyet a lehető legpontosabban akartak a vásznon visszaadni. Így, míg a korábbi, vastagabb kötetekből elnagyolt, rövidebb filmek készültek, ezt a könyvet két részben filmesítik meg. A kötet kétharmadát magában foglaló első rész olyan, mint a könyv: hosszúra nyúló és vonatott, néhány felvillanó jó pillanattal fűszerezve.
Még több férfi, aki gyűlöli a nőket
Daniel Alfredson: A lány, aki a tűzzel játszik
Stieg Larsson interpretációjában Svédország nem az a hely, ahová az ember lánya szívesen menne: itt a legtöbb férfi hatalommániás, erőszakos, durva és nőgyűlölő. Aki pedig mégsem ilyen, az jóindulatúan ostoba, balek, esetleg a történet első tíz percében meghal. Nem valami szép kilátások.
Shrek, az uncsi: fuss el végre!
Mike Mitchell: Shrek a vége, fuss el véle, 2010
Sikerfilmek esetén manapság jobb, ha felkészülünk, hogy hamarosan jön a folytatás. Nem történhetett ez másképp Shrek, a félelmetes zöld ogre meséjének esetében sem. A második rész még hozta a korábban megismert színvonalat. A Harmadik Shrek érezhetően gyengébb, de azért élvezetes film lett. A záró részt azonban nem kellett volna addig elkészítni, amíg nem sikerül 90 percre elegendő poént és történetmorzsát összegyűjteni.
Halál a nézőkre
Köves Krisztián Károly: Halálkeringő
Sötét, nyomasztó tónusú képekkel machinál Köves Krisztián Károly első filmjében. A művészieskedő vágások, kamerabeállítások, a lefüggönyözött, fénytelen szobák, az elegánsan szétrohadó nagypolgári lakás és a hol filozofikus, hol útszéli stílusban megszólaló szereplők vagy elborzadást, vagy kacagást váltanak ki az emberből.
Mindent beletettek
Claudia Llosa: Fausta éneke, 2009
Kántálásszerű, borzongató, különleges dallal kezdődik a 2009-es Berlinalén fődíjat és FIPRESCI-díjat nyert perui film, a Fausta éneke. A szokatlan ének és annak őszinte, kemény szövege tökéletesen megalapozza mindazt, amit Claudia Llosa filmjétől várhatunk: európai fül számára ismeretlen hangokat, és a szörnyűségeket, félelmet hűen bemutató elbeszélést.
Litván-olasz pizza-maffia
Litván Rómeó és Júlia a gyulai fesztiválon
A Gyulai Várszínház programjának méltán leghíresebb időszaka a Shakespeare Fesztivál – amelyet idén immáron ötödik alkalommal rendeztek meg. A nemzetközi fesztiválra a hazai és külföldi Shakespeare-előadások közül a legrangosabbak, legjobbak, legdicsértebbek kapnak meghívást. Idén az egyik legnagyobb dobásnak a litván Oskaras Korsunovas társulatának díjnyertes Rómeó és Júlia előadása számított – ami páratlan élmény volt.
Szerelmes varázsló-kamaszok
David Yates: Harry Potter és a Félvér Herceg
A Harry Potter-könyvekből készített filmeket mindig nagy várakozás előzi meg – különösen nagy volt az igalom a hatodik könyvből készült film, a Harry Potter és a Félvér Herceg előtt, hiszen a mű már fél évvel ezelőtt szinte teljesen készen volt, s a Warner Brothers csak pénzügyi okokból tolta el a bemutatót.
Aki az exszel szexel...
Hans Canosa: A nő másik arca
Ím, egy 2005-ös film, ami mégis csak most kerül a magyar mozikba. Valószínűleg Helena Bonham Carter és Aaron Eckhart néhány elkötelezett rajongóján kívül mást nem is zavart ez a négyéves lemaradás – A nő másik arca nem több, mint kellemes filmecske, egyszerű történet, amit szokatlan, a néző agyát néha alaposan megdolgoztató képvilág és erős színészi játék színesít.
Önhitt görög vitéz
Stúdió „K” Színház: Rettentő görög vitéz – Gyermekszínházi Szemle, 2009
Bábbal, zenével, énekkel, verssel, fateknőkkel varázsolja elénk a Stúdió „K” Színház Thészeusz történetét. A Marczibányi Téri Művelődési Központ kamaraterme dugig volt gyerekekkel és felnőttekkel szombat délután; mindenki nagyszerűen szórakozott a Rettentő görög vitézen.
Testvér-harc
Kolibri Színház: Gabi az V. Gyermekszínházi Szemlén
Fehér függönyök között, egyetlen bábbal és sok-sok gyerekrajzzal elevenedik meg Gabi története a Kolibri Színház előadásában. Szívszorító történet ez, amelybe mégis sikerült belecsempészni a humort, a testvérekről és a túlzott emlékezésről. Nagyon kedves előadás egy nagyon fontos témáról.
Modern Struwwelpeter?
Neil Gaiman: Coraline
Gaiman mesekönyvéről beszélve gyakran emlegetnek olyasmi közhelyeket, mint hogy „vigyázz, mit kívánsz, mert valóra válik”. Csakugyan arról szólna ez a könyv, hogy a jó kisgyerek nem unatkozik, nem zaklatja unalmában a szüleit, nem elégedetlenkedik a kevéssé érdekes szomszédok miatt, hanem örül a jó dolgának, mert mennyivel rosszabb is lehetne? Nem hinném.
Egy lépés a boldogulás felé
V. Gyermekszínházi Szemle, 2009 május
Május 6. és 12. között rendezik meg a Marczibányi Téri Művelődési Központban az V. Gyermekszínházi Szemlét. Huszonkét előadás került a műsorba, amelyeket a fesztivál szűk hete alatt meg lehet nézni, valamint mindennap részt lehet venni az egyes előadásokról szóló szakmai beszélgetéseken. A Szemle programja változatosnak ígérkezik.
Mániákus hazudozó, és sok pénzt költ - ki az?
P. J. Hogan: Egy boltkóros naplója
Van egy lány, aki szeret – mit szeret, rajongásig imád! – vásárolni. Még akkor is, ha nincs is szüksége arra, amit megvesz, még akkor is, ha nincs rá pénze sem. Ha csupán ennyiről szól a filmünk, vagy végtelenül közhelyes és átlagos vígjátékocskát alkotunk, vagy felhívjuk a figyelmet egy nagyon is létező és komoly problémára. Az pedig, hogy melyik utat választotta P. J. Hogan az Egy boltkóros naplójában, tulajdonképpen csak nézőpont kérdése.
Deszkalázban ég a város
III. DESZKA Fesztivál - 2009, Debrecen, március 1–8.
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg Debrecenben a harmadik DESZKA Fesztivált. Az előadások telt házzal mentek, s ez a szakmán kívül a debrecenieknek is köszönhető. Nem egy produkciót állójeggyel vagy a balkonról néztek végig az érdeklődő középiskolások.
Náci kollaboráns emberközelből?
Bernhard Schlink: A felolvasó és Stephen Daldry: A felolvasó
A felolvasó című film igazi különlegessége, hogy emberi közelségbe hoz egy valaha az SS munkájában önként részt vevő, koncentrációs tábori őrként dolgozó nőt. Nem attól lesz emberi, mert előbb ismerjük meg őt, mint a múltját, hanem attól, amilyen ember. Azonban Bernhard Schlink könyvének karaktere ugyancsak távol áll a filmbeli Hannától.
Clint Eastwood megráz és szorongat
Clint Eastwood: Elcserélt életek
Az Elcserélt életek erős, megrázó film, nem engedi el az ember gondolatait még hosszú órákkal a film befejezése után sem. Azok közé a művek közé tartozik, amelyek megérdemlik a figyelmet, de az egyszeri találkozás után nehezen venné rá magát az ember, hogy újra végigélje az élményt.
Nem csak titkok, bűnözők és halálesetek!
Philip Pullman: Árny északon
Philip Pullman frissen megjelent könyve, az Árny északon újabb rejtélyes, kinyomozásra váró esetekkel látja el a Sally Lockhart sorozat már ismert szereplőit. Titkok, bűnözők és halálesetek az új krimi velejárói, amelyet ismét kiváló nyelvezetben és meséléssel olvashatunk el.
Miről álmodik a lány?
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat
Az Alkonyat (Twilight) nem irodalmi műremek. Nem az a könyv, amelyet tanórákon oktatnánk, amely az alapműveltség része lenne, amelyről illik tudni legalább pár szót. De az Alkonyat annyira pontosan azt adja, amelyre az adott korosztály lányai vágyódnak, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette.
Miért háborúznak a palesztinok és az izraeliek?
Eitan Fox: Buborék, 2006 – Izraeli Filmhét 2008
Tel Aviv, fiatalok, szerelem. Az ajánlóban egyszerűnek beharangozott Buborék több, mint a szórakozó ifjúság bemutatása, s még ha fenntartásaink vannak is a történet egyes szálaival kapcsolatban, el kell ismernünk, hogy fontos kérdéseket boncolgat ez a politikától csöppet sem mentes film, melynek szomorú aktualitását az újra kiéleződő izraeli-palesztin összecsapások adják.
Valami romantikus vígjáték, valódi meglepetés nélkül
Herendi Gábor: Valami Amerika 2
Az eleje szörnyű. A végébe beépített reklámok egyszerűen csak kiábrándítóak. Ezek után csak az a kérdés, hogy a Valami Amerika 2 közbenső részei elég erősek-e ahhoz, hogy a film végén pozitív élménnyel távozzunk a moziból. Legyen a kérdésre egy bizonytalan bólintás a válasz.
Koreai legenda, amerikai technika
Hyung-rae Shim: D-War – Sárkányháború
A dél-korai D-War – Sárkányháború öt mondatban elmesélhető története megkapó. Ám nem annyira, hogy elvigye a filmet, főleg akkor, ha semmi mást nem nyújt, csak ezt az öt mondatot nyújtja el másfél óra hosszan, CGI-parádéval dúsítva.
Vízen járó Moszad-ügynök
Eitan Fox: Vízen járni, 2004 – Izraeli Filmhét 2008
Mi a közös egy Moszad ügynökben, egy Németországban élő fiatalemberben és egy izraeli kibucban lakó német lányban? Mindhárman szembenéztek a múltjukkal, elszámoltak mindazzal, amiről tehetnek (és azzal is, amiről nem), hogy megbánják a bűneiket és új, nyugodt életet kezdjenek Eitan Fox filmjében.
Modern lány a múlt században
Philip Pullman: Rubin és füst
Philip Pullman is azok közé a szerzők közé tartozik, akiknek a megfilmesítés hozta meg (újra) az ismertséget. Bár maga az Arany iránytű nem volt valódi kasszasiker, Az Úr sötét anyagai trilógia mégis a könyvesboltok polcaira került az Alexandra Kiadó jóvoltából, s most a szerző négy kötetes művét, a Sally Lockhart-sorozatot is elkezdték (újra) kiadni.
Hogyan lettek bevándorlókból és megtelepedőkből izraeliek?
Avi Neser: A világ végén balra – Izraeli Filmhét 2008
Azokban az országokban, amelyek lakossága bevándorlókból áll össze, elkerülhetetlenek a konfliktusok, még akkor is, ha mindenkire igaz az olvasztótégely-hatás. Ez különösen jellemző akkor, amikor az ország még éppen csak „alakulgat”, mint Izrael a hatvanas évek végén, amikor alig több, mint húsz éve létezett csak.
A diktatúra után szabadon
Német filmek a diktatúrák pszichológiájáról
Németország élen jár abban, hogy kibeszélje történelmének sötét korszakait. A múlt feldolgozásának ezt a módszerét a történelemoktatás mellett a művészetben is előszeretettel alkalmazzák. A most mozikba kerülő A Hullám című film tekinthető akár egy sorozat részének is.
A gyávák könyve: A Hullám
Todd Strasser: A Hullám, Athaeneum Kiadó, 176 o. 2491 Ft, Fordító: Láng András
Ritka, majdhogynem történelmi pillanatnak lettünk ismét tanúi: megjelent egy könyv és egy film, melyek azonos témából, részben egymásból táplálkoztak, és a könyv nagyságrendekkel rosszabbnak bizonyult, mint a film. A Hullám – a könyv – ugyanis éppen annyira felszínes és egyszerű, amennyire fontos témát vizsgál.
Hol méz, hol áfonya
Emmanuel Mouret: Csak egy csók
<div style="text-align: justify"> Hamisítatlan franciás kommunikáció és hamisítatlan franciás könnyedség: két ember arról beszélget, hogy szeretnék megcsókolni egymást, s közben magázódnak. A <em>Csak egy csók</em> visszafogottságot és frivolságot izgalmasan vegyítő, jellegzetesen francia film.</div>
Boszorkányjáték
A litván Meno Fortas társulat előadása Gyulán
A Meno Fortas társulat előadása alaposan megmozgatta a szakmát. Sokan csak a világhírű társulat és rendező alkotása miatt jöttek le Gyulára – vállalva, hogy az előadás után azonnal hazautaznak. Ilyen helyzetben az elvárások különösen magasak, nem csak a korábbi Nekrošius-rendezések, hanem a befektetett energia miatt is. Nem kellemes hát csalódni, mint ahogy azt sem kellemes megírni, hogy volt ok a csalódásra.
Hebehurgya, véres munka
A zágrábi Ballet Troupe Croatia előadása Gyulán
A zágrábi Ballet Troupe Croatia előadásán a közönség felváltva fogta a fejét, s rejtette tenyere mögé vigyorát. Nem is lenne ezzel baj, ha komédiát láttunk volna, de a társulat azzal próbálkozott, hogy bemutassa nekünk a Hamlet vázlatos történetét. Igaz, még a tánc közel egy órája is soknak tűnt néhol, az előadás ugyanis olyannyira hemzsegett a manírtól és az erőtlen megoldásoktól, hogy ezt még Csajkovszkij kiváló zenéje sem tudta ellensúlyozni.
A szállóigék Hamletje
A Szabadkai Gyermekszínház előadása Gyulán
Szloboda Tibor rendező a Hamlet bábelőadás szórólapjára írt ars poeticájában nagy szavakat használ. A darabválasztás, az előadás érvényességét próbálja magyarázni – jobbhíján, mivel játék közben nem sikerült ráéreznünk a miértekre. És a gyerekeket sem szerencsés csak eszköznek tekinteni, hogy a rendező nyitottságukra apellálva alkothasson.
Horror-mese
Neil Gaiman: Sosehol (Agave Könyvek, 2008. Ford.: Pék Zoltán – 2480 Ft)
Neil Gaiman nagy mesemondó, de csak korhatáros hallgatóságot ajánlott a közelébe engedni – ezt persze már a Csillagpor óta tudjuk, de nem árt néha újra meg újra tudatosítani magunkban. A most kiadott, figyelemfelkeltő és izgalmas című Sosehol olyan, mintha a Harry Potter utódjaként emlegetett – és egyébként szintén az Agavénál megjelent – Az alagutak rejtélyének horrorisztikus felnőtt-változata lenne. Hideglelős, izgalmas, fordulatos. De azért aggódunk picit Mr. Gaiman elméjének épségéért…
Ez a Narnia nem az, amire emlékeztek
Andrew Adamson: Narnia krónikái – Caspian herceg
Mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire szabad számon kérni egy adaptáción az eredeti művet. A negyedik könyvet feldolgozó második Narnia-film alkotói ki is hangsúlyozzák, hogy csupán alapul vették C. S. Lewis könyvét. A történet elejét feszesebbre húzták, később viszont még néhány esemény beleírtak: mindez javára vált a filmnek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés