bezár
 

film

2009. 07. 11.
Kamaszkorom utolsó nyara
Greg Mottola: Adventureland - Kalandpark
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kamaszkorom utolsó nyara Hol vannak már azok a '70-es évek! A Majdnem híres turné rég elfeledett legenda csupán. Múzsák sincsenek már, csak jegyárusító fruskák. A lelke mélyén rock strar zenész vidámparki gondnokként tengeti napjait, s az újságíró aranyifjú alja nyári munkából próbálja meg összekaparni a tandíjra valót. A dátum 1987.
Az Adventureland – Kalandpark alapfelállása némileg hasonló Cameron Crowe 2001-es remekművéhez, a Majdnem híreséhez, azonban a rock muzsika lüktetése helyett a főhősünk szorongása válik hangulati főmotívummá. Az álmok már szertefoszlottak. A dalok már csak a rádióból szólnak, koncertek helyett diszkóba járnak a tinik. A fű már nem szabadít föl, inkább csak vígasztal.
Adventurelan - Kalandpark
James (Jesse Eisenberg) nagy reményekkel indul el az életbe. Irány New York! Irány a Columbia Egyetem! Ám a sikeres vizsgák okozta katartikus öröm elmarad, mivel a szülői szponzoráció elapad. Hősünk, hogy valóra válthassa álmát, és újságíró lehessen, kénytelen a nyári szünetben szolid órabérért a gülü szemű banánokért s rózsaszín plüssfigurákért harcba szálló kölkök versenyeit levezényelni a helyi vidámparkban. Kaland a javából.

Greg Mottola rendező a felnőtté válás, a fiatalkori szexualitás és az igaz szerelem megtalálásának nem éppen eredeti témáját dolgozta föl az Amerikában manapság már-már stílussá váló függetlenfilmes formában, valahol a Család kicsi kincse életszeretete és a Tintahal és bálna kilátástalan depresszivitása között meglelve a középutat.
Bár lélektani realizmussal azért nem „vádolnám” a filmet, de a mű hangulata jó érzékkel mutatja főhősének érzéseit, a világot a fiatalkor enyhén fanyar, kissé cinikus látásmódjának szűrőjén át ábrázolva, a giccset csak a megemelt lélekállapot érzékeltetéseként használva.
Adventureland - Kalandpark
Földközeli figurák hétköznapi meséje ez esetlen, sérülékeny hősökkel, ahol azonban a szerelem van oly erős, mint bármely túlcsorduló romantikus alkotásban. A vágy tárgya a hétköznapi, de mégis ellenállhatatlan lány szerepkörére ideális Kristen Stewart, aki egyfajta Panny Lane-ként (a Kate Hudson által játszott karakter a Majdnem híresben) robban be James életébe. Ugyan hippik már nincsenek, s a szabadság a hullámvasút mellett strázsálva múltbeli ideának tűnik csupán, de két hősünk törekszik levetni bilincset, s önállóan meghozni életük nagy döntéseit. Nekik talán még van esélyük, de a hajdan volt „falu bikája” - kiről az hírlik, még Lou Reed-el is együtt zenélt - a vidámpark gondnoka olyan gúsba kötötte magát, melytől már nem szabadul. A boldogság ízét a Kristen Stewart által játszott karakter csókjában keresi, de egykori, talán nagyratörő zenei pályafutására már csak a hazudott emlékek utalnak. Ezen három karakter szerelmi háromszögéből bontakozik ki a film mértéktartó konfliktusa.  

Az Adevntureland az Amerikai pite-ösvénnyel és a német tinivígjátékokkal ellentétben a szüzesség elvesztésének motívumát nem degradálja ízléstelen és groteszk poénok halmazává. A film szolid humorához illeszkedve ez a vonal is kellően diszkrét marad.

Azonban a mű gyenge pontja is pont abból fakad, amiből erényt kovácsol. Főhősünk kalandparkos nyarának, a teljesen hétköznapi történéseknek a földközelibe helyezett bemutatása néhol kissé lassúvá vagy sótlanná teszi a filmet. Nem a kihagyhatatlan kategória, de kellemes és mindenképpen szerethető nosztalgikus és személyes alkotás az Adventureland - Kalandpark.

Adventureland - Kalandpark
Színes, feliratos amerikai vígjáték
Rendező: Greg Mottola
Szereplők: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Ryan Reynolds
Bemutató: 2009. július 16.
Forgalmazó: Fórum Hungary

nyomtat

Szerzők

-- Sági Róbert --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés