bezár
 

irodalom

2011. 04. 18.
Sürgés-forgás a Gyerek(b)irodalomban
Játékos ismerkedés a könyvekkel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A könyv egy gyerek számára sosem csak olvasnivaló: sokkal inkább használati tárgy. Kapocs a szülőhöz, segítség egyes dolgok megfejtéséhez, kézreálló fegyver vagy épp minta az alkotáshoz. A Könyvfesztivál Gyereksarkában egész nap folytak a könyvekhez kapcsolódó kézműves foglalkozások, és nem volt olyan időpont, mikor ne vágott-rajzolt-színezett-bábozott volna ott egy jópár gyerek.
Akik fesztiválszervezéssel foglalkoznak, régóta tudják, hogy egy könyvvásár nem számít a legcsábítóbb programok közé kisgyerekes családok körében.  A stand asztalai a gyerekeknek túl magasan vannak, óriási a tömeg, és a legtöbb gyereknek türelme sincs kivárni, míg a szülő hosszan böngészi a könyveket, belbecs és külcsín, ár és érték arányokat mérlegelve. Ha egy gyerekkönyves vásáron nincsen műsor (kézműves, éneklős, mozgós, bábozós, buborékfújós - akármilyen), akkor nincs gyerek.

Ennek megfelelően a Fogadó épületében helyet kapott Gyereksarokban reggeltől estig, pontosabban nyitástól zárásig (azaz 10-19 óráig) tartottak a foglalkozások és előadások, hol szinkronban és több helyszínen, hol pedig egymást váltva. A szervezést és a közös célt felismerő kiadókat dícséri, hogy javarészt gördülékenyen zajlottak a váltások, mindenki tiszteletben tartotta a másik rendezvényét. A kissé nyomasztó tér, a Gyereksaroknak kijelölt, némiképp sötét és barátságtalan rész a programoknak, és persze legfőképp a gyerekeknek köszönhetően megtelt élettel.  

Szombat délelőtt például négy kézműves-foglalkozás, egy énekes-zenés előadás, csiri-biri (baba)torna és egy bábozással egybekötött könyvbemutató zajlott le - potom 2 óra leforgása alatt.

A meseutca.hu sarkában aznap ismét egy kiváló illusztrátorral, Kőszeghy Csillával alkothattak együtt a gyerekek, felhasználva a Csilla által készített Bumburi könyvből és animációból ismert elemeket. A végeredmény nem csak egy-egy izgalmas kép lett, hanem a gyerekek fejében (és kezében) körvonalazódó tudás: mi is az a kollázs. (A programot  a Naphegy kiadó szervezte, a Bumburi a Pagonynál jelent meg.)

 

 

Aki elfáradt a rajzolásban, vágásban, ragasztásban, átpillanthatott a szomszádos padsorra, az óvodás Borihoz. Itt a Barátnőm, Bori sorozat új könyvével ismerkedhettek meg a legkisebbek. (Manó könyvek sorozat)

 

 

Kissé távolabb a Bilimbó Játszóház kötötte le a könyvlapozgatásban elfáradt gyerekeket, pár méterrel arrébb pedig Bartos Erika dedikálására és személyre szabott rajzaira, kedvességére várakozó gyerekekbe lehetett botlani. 

 

 

Hangzavar és tolongás, röpködő papírfoszlányok, ragasztócsíkok és kitört hegyű színes ceruzák mindenütt - mégis minden úgy volt jó, ahogy volt, mert a gyerekekről és a gyerekkönyvekről szólt. Igazi gyerek(b)irodalom.

Fotó: Zoltán Csaba
nyomtat

Szerzők

-- Balázs Eszter Anna --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés