bezár
 

gyerek

2011. 11. 15.
Népszerű tyúkok és sokkoló Hófehérke
Mit ajánlanak idén az osztrák iskolásoknak és könyvtárosoknak?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A grazi Pedagógiai Főiskolán másodszor rendezték meg azt az egész napos könyvbemutatót, ahol a tanárok, könyvtárosok, és hallgatók részletes tájékoztatást kaphattak az év folyamán német nyelven megjelent gyermek- és ifjúsági könyvekről.
Az előadás egy programsorozat része, amit szinte minden tartományban megtartanak. A rendezvénnyel egybekötött könyvkiállításon az érdeklődők megtekinthették a szóban forgó könyveket, és akár meg is vásárolhatták azokat.

Franz Lettner és Klaus Novak, a bécsi Institut für Jugendliteratur (Gyermekkönyv Intézet) kiadványának, az 1000 und ein Buchnak a főszerkesztői hat órán keresztül mutatták be az idei év gyermekkönyv-termését.

Tizenkét oldalas ajánlólistájukról az osztrák gyermek- és ifjúsági könyveket, valamint néhány olyan német nyelvű kiadványt választottam ki, amelyek a filmbejátszásokkal, felolvasásokkal színesített maratoni előadás során valamiért különlegesnek, érdekesnek mutatkoztak.

Az intézet által szeptemberben a hónap könyvének választott Pippilothek??? című kötet is ilyen volt. A szüzsé szerint a könyvtár egerét a róka kiszemeli vacsorára, mire az egér olvasással vonja el a figyelmét, méghozzá Sven Nordqvist Tűzijáték a rókának című kötetével. Másnap a róka egy tyúkkal tér vissza, és a történet végül a földgolyón ülő, együtt olvasó róka és tyúkok képében csúcsosodik ki.

A bécsi székhelyű Jungbrunnen Verlagnál jelent meg Brigitte Jünger Käfersommer (Bogárnyár) című regénye. Főszereplője két negyedikes, Edda és Jo. Utóbbi apja munkanélküli rovarkutató, aki felesége és állása elvesztése után az alkoholba menekült. A fiú iskolát kerül, hogy gondoskodhasson apjáról,  és közben egy, az utcán felszedett bogár lesz az új barátja, egészen addig, míg egy osztályba nem kerül Eddával. A regény érdekessége a különböző tipográfiájú, kettős perspetívájú, váltakozó narratíva. Edda szemszögéből a múltban történteket láttatja az írónő, míg Jo perspektívájából a jelen történéseit. A célkorosztályt a váltakozó idejű történetszövés miatt nehezebb eltalálni, 11 éves kortól ajánlják.

Ugyancsak ennél a kiadónál jelent meg Helga Bansch Hexelein (Boszorkányka/Boszorkánytanonc) című kötete. Bransch osztrák illusztrátor, nagyon tehetséges, sokoldalú művész. Ezúttal a boszorkányok által kiválasztott kislány Hexomanienben zajló tanulmányait járja körül, a tőle megszokott meglepő perspektívákból láttatva az eseményeket.

Az idén tízéves jubileumát ünneplő Nilpferd in Rezidenz Verlag nagyszerű kötetekkel ünnepel. Az óvodáskorúak Heinz Janisch és Walter Schmögner Ein verrücktes Huhn (Egy lökött tyúk) című képeskönyvén szórakozhatnak remekül. A nevezett szárnyas ugyanis nem hajlandó tojás tojni, inkább almán, villanykörtén kotlik, végül persze a gazda kiokoskodja a megoldást, és nem teszi levesbe a baromfit, bár megfordul a fejében.Jens Rassmus Rosa und Bleistift című szintén óvodásokat megcélzó kötetéről a Könyvmutatványosok portál már beszámolt.

Renate Welsch Dr. Chickensoup (Tyúkhúsleves doktor) című alkotása a nagyvárosi szegénységet járja körül a főhős, az anyja és a nagymama, vagyis a család három generációja szemszögéből. A hónapról hónapra élő család mellett megjelenik még Leyla, az új barátnő, súlyos titokkal. A kötet annyira friss, hogy nincs még róla írásos recenzió.

Egy egészen különleges, Magyarországon valószínűleg kiadhatatlan kötet a kiadótól a Willy Puchners Welt der Farben című album. Willy Puchner osztrák fotográfus, polihisztor. A világot bejárva számos történetet, képet hozott haza, ennek az apropóján született meg ez a gyönyörű könyv. A belső dupla oldalakat kitölti egy-egy táj, ország, természeti képződmény jellegzetességeit kiemelő kép. A képek hangsúlytalan, homogén részein idézetek, érdekességek, illetve kis négyzetekben palettaként a használt, jellemző színárnyalatok. A Frankfurter Allgemeine Zeitung képgalériájában belepillanthatunk a könyvbe. Festőknek, illusztrátoroknak, művészettörténészeknek, egyáltalán a képzőművészettel bármilyen kapcsolatban lévők számára kihagyhatatlan csemege. Mindez nagy formátumú, keménytáblás, hibátlan tipográfiájú gyerekkönyvként! Páratlan kötet.

Az utolsó kiszemelt osztrák kötet Michael Roher új könyve. A 6,7,8 Gute Nacht! -ban Roher különleges képi világa ezúttal kollázstechnikával jelenik meg. A szöveg altatórigmusokból áll, leginkább Varró Dani Akinek a… köteteiben szereplő verseihez hasonlítható. Az utolsó képek egyikén maga a nemrégiben apává vált Roher is megjelenik, gyermekét a karjában tartva.

A német - de nem osztrák - kiadványokból íme még három, ami különlegesnek számít.

A nagyobb ovisoknak szól Martin Schmitz-Kuhl és Anke Kuhl: Alle Kinder, Ein ABC der Schadenfreude (Minden gyerek…, A káröröm ábécéje) című képeskönyve. Egy ismert mondóka kezdetére játszik rá a kötet, az ábécé minden betűjéhez kétsoros rigmust rendelve, mellé pedig a versikék abszurditását a maga meghökkentő realitásában, mégis gyermekkönyvbe illő illusztrációval ábrázoló képek. Aki szereti Paulovkin Boglárka illusztrációit, annak nagy kedvence lehet a kötet, leginkább az általa képviselt vizualitáshoz állnak közel a benne látható illusztrációk.

John-Henry Eagle neve ellenére német szerző, 1971-ben született egy a lüneburgi pusztán állomásozó angol katonatiszt és egy német származású anya fiaként. Jelenleg Berlin közelében él, számos pszeudonim forgatókönyv, rémregény és Grafic Novel szcenárió szerzője. Der Eiserne König (A vaskirály) az első nem álnéven publikált regénye. Igazi fantasy, annak minden kötelező elemével: gonosz király, szemben vele a nehéz gyerekkorból épp csak kinőtt Hans, Pinafor földjét természetesen csak ő mentheti meg a zöldszemű, mézhajú, szeplős lány megtalálásával, akinek a hátára tetovált labirintus a rejtélyek megoldásának kulcsa. A könyv története elég sablonosnak ígérkezik, ami miatt mégis különleges, az a humora, iróniája és nyelvezete.

Utolsóként pedig a berlini Bloomsbury Verlag két szerzőjének, Finn-Ole Heinrich és Rán Flygenring kötetét választottam, melynek címe: Frerk, du Zwerg (Frerk, te törpe!). Minden írásos ismertetőnél többet mond a könyv filmes ajánlója.

 Az előtérben felállított könyvesstand körül sokszor élénk vita zajlott, érdekes volt látni, hogy a gyerekekkel napi kapcsolatban lévő szakemberek melyik könyveket forgatják sokat. Talán egyetlen könyv volt, amelyet mindannyian némi borzadállyal vegyes megrökönyödéssel lapozgattak. Ez a Benjamin Lacombe által illusztrált Hófehérke volt.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


Más művészeti ágakról

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés