bezár
 

zene

2011. 11. 17.
Exkluzív interjú Vince Clarke-kal, a budapesti Erasure koncert előestéjén
2011. november 18. Hajógyári sziget, STUDIO
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Exkluzív interjú Vince Clarke-kal, a budapesti Erasure koncert előestéjén 30 év a popbizniszben, ebből 25 az Erasure kötelékében, Andy Bell partnereként. Olyan slágerlistákat megjárt szinti-pop gyöngyszemek a ‘80-as és ‘90-es évekből, mint az Oh L’Amour, a Sometimes, a Chains Of Love, az A Little Respect, a Stop!, a Blue Savannah, a Chorus, a Love To Hate You és az Always, vagy a Breathe, valamint az I Could Fall In Love With You és a When I Start To (Break It All Down) a 2000-es évek terméséből. Számos világkörüli turné, több tucatnyi remix, és különféle kollaborációk, produceri munkák.
Hogy kinek az életművét is próbáltam pár sorban összefoglalni? Ő nem más, mint Vince Clarke - született Vincent John Martin -, aki november 18-án, pénteken a Hajógyári szigeten lép színpadra, az Erasure utazó cirkuszával.

A már fél éve úton lévő popduó alapítója szánt egy kis időt magyar rajongóira is, és a turnéőrület kellős közepén megválaszolta néhány kérdésünket a budapesti fellépés előtti véghajrában.

PRAE.HU: Októberben jelent meg a Tomorrow’s World címet viselő új albumotok. Véleményem szerint már maga az albumcím rendkívül optimista hangzású, mintha a régi punk-szlogen, a “No Future” ellentéte lenne. Hiszel egy szebb holnapban?

Vincent: Igen, hiszek egy szebb jövőben. Főleg, amióta megvan a kisfiam. (Ő Oscar, Vince Tracy Hurley-től született fia /a szerk./.)

PRAE.HU: Az új albumotok borítója egy kicsit absztraktra sikerült, miközben tele van pozitív rezgésekkel, és egyfajta melegséget sugároz. Kinek a nevéhez fűződik a kivitelezés?

Vincent: Paul Taylor volt az, aki “megrendezte” az egészet, a Mute házi borítótervezője.
Tomorrow's World coverPRAE.HU: Amikor először hallgattam meg az új lemezeteket, rögtön feltűnt, hogy ezúttal több tipikus diszkószámot kreáltatok. Gondolok itt olyan dalokra, mint (az) A Whole Lot Love Run Riot, az I Lose Myself, vagy a Then I Go Twisting. Ezekben a számokban van valami felemelő, erős ütemekre épülnek, kemény basszusfutamokkal megfűszerezve, és számos elektronikus effektet csempésztetek beléjük. Rendkívül érzékiek és csábítóak. Szándékosan írtatok ilyen magávalragadó dance-slágereket? Esetleg az újabb generációs diszkókölyköket akartátok megismertetni az Erasure zenéjével?

Vincent: Ezeket a számokat is rendkívül tradicionális módon, gitárral és zongorakísérettel írtuk. Az album “klubos” hangulata Frankmusiknak, a producernek köszönhető.

PRAE.HU: A diszkós stílus mellett nekem kicsit a ‘94-es I Say I Say I Say albumotok zenei világa is visszaköszön. Említhetném példaként a nyitó-számot, a Be With You-t, vagy a Fill Us With Fire-t és a What Will I Say When You’re Gone-t. Muzeális szintetizátorhangok keverednek Andy gyönyörű énekével - számomra ez az Erasure esszenciája. Te, aki már 30 éve vagy benne ebben az egészben, miben látod az Erasure tipikus stílusát?

Vincent: Alapjában véve dalszerzők vagyunk, akik történetesen szintetizátorokat használnak.

PRAE.HU: Már túl vagytok egy sikeres turnén az USA-ban, aztán az Egyesült Királyságban koncerteztetek, majd most Európában. Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb buli?

Vincent: Az “erdei” show-k az Egyesült Királyságban nagyon különlegesek voltak. (Júniusban különböző erdei színpadokon lépett fel az Erasure, ahol Sophie Ellis-Bextor volt az “előzenekaruk”. /a szerk./)
Erasure @ SherwoodPRAE.HU: A londoni Roundhouse-ban adott koncertetek CD-felvétele már megrendelhető ITT. DVD is készül erről a turnéról?

Vincent: Nem.

PRAE.HU: A Depeche Mode legutóbbi remix-válogatása egy Vince Clarke-féle Behind The Wheel átiratot is tartalmaz, valamint egy Martin Gore-ral közös EP is készülőben van. Milyen érzés volt egy ex-csapattaggal dolgozni ennyi évvel a Depeche Mode-ból való kiválásod után? Mik a legfrissebb infók erről a lemezről?

Vincent: Nagyon izgalmas volt ismét Martinnal dolgozni, egymás újra-megismerését is jelentette ez a munka. Az album amúgy 2012 márciusában jelenik majd meg.

PRAE.HU: Bő 14 év után először adtok koncertet Budapesten. Vannak még emlékeid Magyarországról? Mire számíthatnak tőletek a magyar rajongók a mostani turnén?

Vincent: Jól emlékszem Budapest szépségére és a közönség meleg fogadtatására. A mostani show-nk régi és új dalokat egyaránt felvonultat majd, ami futurisztikus/gótikus díszlettel párosul.
Erasure @ Brighton
A minden bizonnyal fergeteges hangulatú bulira november 18-án kerül sor, a Hajógyári sziget mega-klubjában, a STUDIO-ban.
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés