bezár
 

gyerek

2011. 12. 16.
A lényeg, hogy legyen pár merész kiadó
Szekeres Nikoletta válaszai a prae.hu gyerekirodalommal kapcsolatos körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A lényeg, hogy legyen pár merész kiadó Szekeres Nikoletta gyerekkönyvek szakértője, a Meseutca újdonság rovatának vezetője. Szívügye az ifjúsági irodalom.
PRAE.HU: Az idei gyerek- és ifjúsági könyvtermésből melyik kötetnek adnád az év könyve díjat, és mivel indokolod ezt a döntésed?

Azt hiszem, én is kérdeztem hasonlót már másoktól interjúkban, és bele sem gondoltam, mennyire hasbaszúrós kérdés ez valójában... Hmm, vagy élveztem, ahogy szenved a kedves interjúalany?

Egy darab könyvet egy egész éves termésből nagyon-nagyon nehéz kiválasztani. De nem fogok megfutamodni, legyen mondjuk a Válasz és kérdés Patrick Nesstől. Egyrészt az irodában itt van az asztalomon azóta, amióta írtam róla, valahogy ideragadt, úgyhogy most pont eszembe jutott. Másrészt vártam e könyvet nagyon, hiszen a Kés a zajban (a sorozat első része) nagyszerű könyv. A második rész is tökéletes lett, a fojtogató atmoszféra, a sodró lendületű sztori maradt, de a szereplők változtak. A narrációs technika is variálódott, így idomulva a történet és a szereplők belső változásaihoz. Úgy vélem, ilyen minőségben kellene kamaszoknak írni, mind tartalmilag, mind nyelvileg. Emellett ifjúsági irodalom, a legjobb fajtából, ami nekem szívügyem.

(És akkor hadd kapjon még díjat David Almondtól a Csókás nyár, meg Kövecses Pannitól az Erik és csipesz nyomoz, a Két egértől a Fekete-fehér, és Ionescu különös könyve, a Mesék 1234, no meg a többiek).

PRAE.HU: Volt-e olyan gyerekkönyv idén, amelyiknek citrom-díjat adnál? Ha igen, miért?

Jó kérdés, biztos ezt is tudnám sorolni, mondjuk legyen a Szerelmesekönyv. Mégpedig azért, mert az egyik kedvenc kiadóm a Csimota, és az egyik kedvenc témám a szerelem, de valahogy ebben a könyvben nem úgy jelenik meg, ahogy az nekem tetszik. És a harmadik szerelmem a gyerekkönyveknél az illusztráció, ami itt szintén nem jött be. A többi Csimota-könyvhöz mérve nem is tartom elég színvonalasnak.

PRAE.HU: Mit gondolsz, hogy sikerült a Mesebeszéd című gyerekirodalmi szimpózium?

Szerintem nagyon jól, mert persze voltak bénázások, meg összeszólalkozások, egymás mellett elbeszélések, indulatok, és így tovább, de a lényeges az, hogy a párbeszéd megindult, amit csak folytatni kell, és akkor minden rendben lesz.

PRAE.HU: Közeledik az év vége, az összegzések ideje, hogyan értékelnéd 2011-et gyerekirodalmi szempontból?

Bizonyos szempontból elégedett vagyok, mert sok jó ifjúsági regény jön ki, merészebbek a kiadók a külföldi könyvek kiadásának terén, és nem kérdés, hogy sok kiadó az igényes gyerekkönyvek kiadásáért küzd. Én nem haragszom, hogy ha mások közben profitért beállnak a sorba, szerintem minden kiadónak magának kell eldöntenie, mit tart fontosnak, mit tart elsősorban szem előtt.

A lényeg, hogy legyen pár merész kiadó, és azok ne adják fel. Amit szerzők, illusztrátorok terén tudok mondani, annyi, hogy jó lenne egy-két új arc. Jó lenne, ha neves szerzők, akik mondjuk populárisak már annyira, hogy keresik őket a boltokban, nem tömegtermelnének, mert az hosszú távon visszaüt, plusz nagyon látszik a könyv minőségén, az olvasót sem lehet mindig becsapni, a kritikust meg - elviekben - végképp nem.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
gyerek

2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál
Augusztus 30-ig lehet jelentkezni
Jean-Claude Mourlevat: Földlakó, fordította Burján Mónika, Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2013

Más művészeti ágakról

színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, órásokról és marionettről
irodalom

Csak az irodalom segíthet Csak az irodalom segíthet
Bemutatták A ránk bízott kert. Ökoköltészet – világirodalmi antológiát, Prae Kiadó, 2021
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés