bezár
 

gyerek

2011. 12. 16.
A lényeg, hogy legyen pár merész kiadó
Szekeres Nikoletta válaszai a prae.hu gyerekirodalommal kapcsolatos körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szekeres Nikoletta gyerekkönyvek szakértője, a Meseutca újdonság rovatának vezetője. Szívügye az ifjúsági irodalom.
PRAE.HU: Az idei gyerek- és ifjúsági könyvtermésből melyik kötetnek adnád az év könyve díjat, és mivel indokolod ezt a döntésed?

Azt hiszem, én is kérdeztem hasonlót már másoktól interjúkban, és bele sem gondoltam, mennyire hasbaszúrós kérdés ez valójában... Hmm, vagy élveztem, ahogy szenved a kedves interjúalany?

Egy darab könyvet egy egész éves termésből nagyon-nagyon nehéz kiválasztani. De nem fogok megfutamodni, legyen mondjuk a Válasz és kérdés Patrick Nesstől. Egyrészt az irodában itt van az asztalomon azóta, amióta írtam róla, valahogy ideragadt, úgyhogy most pont eszembe jutott. Másrészt vártam e könyvet nagyon, hiszen a Kés a zajban (a sorozat első része) nagyszerű könyv. A második rész is tökéletes lett, a fojtogató atmoszféra, a sodró lendületű sztori maradt, de a szereplők változtak. A narrációs technika is variálódott, így idomulva a történet és a szereplők belső változásaihoz. Úgy vélem, ilyen minőségben kellene kamaszoknak írni, mind tartalmilag, mind nyelvileg. Emellett ifjúsági irodalom, a legjobb fajtából, ami nekem szívügyem.

(És akkor hadd kapjon még díjat David Almondtól a Csókás nyár, meg Kövecses Pannitól az Erik és csipesz nyomoz, a Két egértől a Fekete-fehér, és Ionescu különös könyve, a Mesék 1234, no meg a többiek).

PRAE.HU: Volt-e olyan gyerekkönyv idén, amelyiknek citrom-díjat adnál? Ha igen, miért?

Jó kérdés, biztos ezt is tudnám sorolni, mondjuk legyen a Szerelmesekönyv. Mégpedig azért, mert az egyik kedvenc kiadóm a Csimota, és az egyik kedvenc témám a szerelem, de valahogy ebben a könyvben nem úgy jelenik meg, ahogy az nekem tetszik. És a harmadik szerelmem a gyerekkönyveknél az illusztráció, ami itt szintén nem jött be. A többi Csimota-könyvhöz mérve nem is tartom elég színvonalasnak.

PRAE.HU: Mit gondolsz, hogy sikerült a Mesebeszéd című gyerekirodalmi szimpózium?

Szerintem nagyon jól, mert persze voltak bénázások, meg összeszólalkozások, egymás mellett elbeszélések, indulatok, és így tovább, de a lényeges az, hogy a párbeszéd megindult, amit csak folytatni kell, és akkor minden rendben lesz.

PRAE.HU: Közeledik az év vége, az összegzések ideje, hogyan értékelnéd 2011-et gyerekirodalmi szempontból?

Bizonyos szempontból elégedett vagyok, mert sok jó ifjúsági regény jön ki, merészebbek a kiadók a külföldi könyvek kiadásának terén, és nem kérdés, hogy sok kiadó az igényes gyerekkönyvek kiadásáért küzd. Én nem haragszom, hogy ha mások közben profitért beállnak a sorba, szerintem minden kiadónak magának kell eldöntenie, mit tart fontosnak, mit tart elsősorban szem előtt.

A lényeg, hogy legyen pár merész kiadó, és azok ne adják fel. Amit szerzők, illusztrátorok terén tudok mondani, annyi, hogy jó lenne egy-két új arc. Jó lenne, ha neves szerzők, akik mondjuk populárisak már annyira, hogy keresik őket a boltokban, nem tömegtermelnének, mert az hosszú távon visszaüt, plusz nagyon látszik a könyv minőségén, az olvasót sem lehet mindig becsapni, a kritikust meg - elviekben - végképp nem.
nyomtat

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés