bezár
 

irodalom

2012. 03. 29.
Április 19-én kezdődik a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját tartotta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Millenáris Csodák Palotájának Osztovits termében 2012. március 29-én délelőtt. A prae.hu idén is folyamatosan tudósít az eseményekről.
Juhász Anna, a Könyvfesztivál programmenedzsere nyitotta meg a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy tavaly Magyarország az Európai Unió 26 tagországát látta vendégül, s idén sem egy állam, hanem egy kulturális régió mutatkozik be díszvendégként: a skandináv országok, Dánia, Izland, Norvégia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozó Finnország Északi Országok csoportnéven. A kultúrdiplomáciai gesztus ebben az évben Dániának az Unióbeli soros elnöksége. Hanne Tornøe, a Dán Kulturális Intézet igazgatója felvezette az Északi Országok díszvendégségét. Az országok közötti együttműködés az északi kultúra bemutatásra irányul. Az Északi Tanács minden évben díjakat adományoz 47.000 euró értékben – először 1962-ben –, melynek célja az irodalom, film, zene iránti érdeklődés felkeltése. A díjazottak kimagasló kezdeményezőkészséget mutattak a területükön, így az irodalomban is ez a legnagyobb elismerés – olyan művek részesülhetnek benne, melyeket eredetileg valamelyik északi ország nyelvén írtak. A nemzeti kulturális alapok segítségével vált lehetővé, hogy standot tudjanak állítani Magyarországon, ahol a vendég írók között is sokan vannak díjazottak. Érdekességként a Karen Blixennel, Henrik Ibsennel foglalkozó kiállítást, August Strindberg Petőfi Irodalmi Múzeumbéli jelenlétét említette, és, hogy a Titanic Filmfesztivál és a magyar Lettre International is az északi országokra koncentrál. Grönlandi kórus lép fel majd a Néprajzi Múzeumban, ahol a Dán Uniós elnökség részeként Jégtörés címmel nyílik kiállítás.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára rendszeresen idéz Claudio Magris könyvéből, a Duna című regényből. Elmondta, hogy a jövő évi díszvendég országot legnagyobb észak-déli kiterjedésével, ezért sokszínűségével tudja jellemzi: Olaszország lesz jelen a következő évben kiemelt szerepben. A döntés külügyi-irodalmi jelentősége az, miszerint a közép-európai kezdeményezés elnöki pozícióját tölti be Magyarország 2013-ban, ezáltal regionális dimenziót is kap a fesztivál.

Barna Imre szerint Közép-Európa diskurzusról lesz majd szó, amit Magris indított el, aki idén az északi díszvendégség mellett déli díszvendége lesz a fesztiválnak. A trieszti olasz író nem először érkezik Magyarországra, tíz évvel ezelőtt hasonlóan fontos szereplőként vett részt a rendezvényen. Nálunk eddig öt műve jelent meg, a Duna című kötetéhez pedig most, annak új megjelenése alkalmából új előszót írt. Az Európa Könyvkiadó és a Libri Könyvkiadó Magrisnak, aki több kitüntetés birtokosa, és akit hosszabb ideje Nobel-díj várományosként emlegetnek, új köteteivel jelentkezik.

Zentai Péter László igazgató a nyitónapról beszélt. A fesztivált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, dr. Réthelyi Miklós miniszter nyitja meg Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő és Katarina Mazetti svéd írónő társaságában a Könyv és Szerzői Jog Világnapjának jegyében április 19-én, mely napon a hölgyvendégek egy szál vörös rózsát kapnak. Szintén ezen a napon lép pódiumra a díszvendég, Claudio Magris, aki Esterházy Péter társaságában mutatkozik be, majd Tarlós István a Budapest Nagydíjat adja át Grecsó Krisztián laudációját követően. A fesztivál nemzetközi jellegét érzékelteti, hogy több mint húsz neves alkotó érkezik Budapestre, mindegyikőjüket legalább egy friss magyar nyelvű kötete várja. Tavaly 61.000 látogató vett részt. Ezen belül kerül sor az Elsőkönyvesek Fesztiváljára, melyen eddig több, mint 160 fiatal alkotó mutatkozott be, és ahol hazánkat idén Gerőcs Péter képviseli.

Utóbbi esemény háziasszonya Karádi Éva, a magyar Lettre Internationale főszerkesztője aki elmondta, hogy a budapesti kultúrintézetek, nagykövetségek összefogása eredményeképp működik az Elsőkönyvesek Fesztiválja. Csuhai István szerkeszti a vonatkozó mellékletet, melyből a fiatal kortárs európai szerzőkről lehet tájékozódni. Az első években a nyugati országokból elsősorban regényekkel, más országokból kisprózakötetekkel érkeztek szerzők, mára ez, miként a férfiak-nők aránya is megváltozott: kiegyensúlyozódott a tematikához – történelmi, társadalmi, kollektív emlékezet és belső, személyes történések – hasonlóan.

Zentai Péter László felhívta a figyelmet arra, hogy a Fesztivál a magyar szerzők bemutatkozásának színtere, többek között épp tíz éve a laudáló Grecsó Krisztián is elsőkötetesként volt jelen. Rendkívül sokrétű programkínálatból lehet majd választani, a több, mint 350 esemény között pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, íróportrék, koncertek, filmbemutatók éppúgy megtalálhatók, mint tárlatok vagy színházi premier. Az egyik legnagyobb szabású kiállítás a német könyvszakma alapította Béke-díj történetét mutatja be Ellenvetések címmel, melyet a korábbi díjazottak, Konrád György, Esterházy Péter és Claudio Magris közösen nyitnak meg. Fontos lesz a magyar szerzők szereplése, hiszen a magyar anyanyelvű könyvkultúra képviseletében minden jelentős alkotónk megtiszteli jelenlétével a kiállítást dedikálások, megjelenések, beszélgetések alkalmával. A fesztivál belépődíja 500 forint, mely a magyar standokon névértékben lesz levásárolható. A határon túli magyar könyvkiadói műhelyek régiónként kapnak térítésmentes standot, valamint idén is lesz Gyermek(b)irodalom, mely a könyvfesztivál leginkább lüktető, élő helye. Utolsó nap kerül majd sor az Év Kiadója, az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvesboltjaelismerések átadására, a Fesztivál a Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul.

A sajtótájékoztató végén Juhász Anna az informálódási lehetőségekről tett említést: a 
www.bookfestival.hu honlap a mai naptól működik, a Népszabadság, a Heti Válasz, az Élet és Irodalom, valamint a Lettre International különszámmal jelentkezik,az Új Könyvpiac az újdonságok katalógusát adja közre, a Magyar Rádió, a litera.hu és a prae.hu irodalmi és kulturális honlapok pedig folyamatosan tudósítanak a fesztivál eseményeiről.


Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés