bezár
 

220VOLT

2012. 07. 05.
1957 – Bölcsőbeszéd
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
1957 – Bölcsőbeszéd Nézni jó. Mamit látni jó, Mamit hallani jó. Félni jó, a legszebb könyvtől, rossz az ajtótól, amikor Mami elmegy. Apa pokróca jó, szúrós, barna homok, nagy hosszú utak, itt egyenes, itt kanyar, és Apa. Reggel a legjobb, ott az ágyban, jobbra Apa, balra Mami, ahol Babának nem szabad lenni, de van. 
Mami bohócot csinál a kezével, a tűvel, valamire teszi, rongyra, lukak vannak rajta. Mami keze fel, bohóc jön, nevet, Mami keze le, tű itt, tű ott, Baba néz, rácsok vannak, nem látom! Piros sapka van a bohócnak, Mami csinálja, és sárga gombócok, a sapkára. Nagy hosszú orra van a bohócnak, Baba mutatja, ilyen hosszú, Mami nevet, és vidám széles piros szája van, ekkorára tátja, Baba nevet, és a szeme nagy, a bohócnak, a füle nagy, így integet vele, Apa nevet, Andika nevet. Vannak a rácsok, Andika nevet, a haja jön a rácshoz, jössz Babához, jössz, sima haja, jó fogni, ez jó. Fáj a haja? Ne sírj, Andika, simi-simi, áj, báj, kecskeháj, holnap délre nem is fáj.
    
Csak Babának mondja Mami! Bohóc Béni hosszú orra irdatlan nagy könyvbe dugva, csak Babának, a legszebb könyvből, nincs fényes a könyvben, sima, sötét, esik az eső, fekete és kék sötét van, itt is, és itt. Nene! Nem tépem. Ezt olvasd, Mami, A tehén is felöltözött, ő a legszebb mindjük között, Mami, nézd! A tehén elvette a gyöngyöt, Mamié! A gyöngy Mamié! Rajta van, a tehénen, nagy fehér gyöngyök, nem fényesek, Mamin fényesek, a tehénen esőcsepp, csipp, csepp, öt csepp, táncolnak a tehén nyakán, így ballag a bálba, gólyabálba, gólyalába, jön a tehén a sima könyvből, a kék sötétből, esőből. 


Eső gyöngyök (Buda, 1957)

A legszebb könyvben csak Bohóc Béninek színes a háza, a ruhája, a haja, csak neki, senkinek se, tehénnek se, kutyusnak se, a mások sötét kék esőben vannak. Bohóc Béni a színes könyvben színes könyvből néz, csak egy szeme van, nagy szem fehérrel, fekete gombjával, ez nem jó, nem jó Bohóc Béni mögött a cirkusz, sárga és narancs csíkok, és valami forog-forog-forog....
 

Forog, forog, forog
 
Baba felébredt! Valami vizes, ez Baba keze, ujja, szája, ujja a szájában, alvós párnuska, itt a víz, ez víz, itt vannak a rácsok, ez Baba ujja, Mami a rácsokban, ez Mami szeme, szája, haja, szép, kérem, kérem! Add, Mami add! De Mami a bohócot csinálja, tű le, tű fel, feje, karja, lába, a bohóc fekszik, vidám, kalimpál a lába, gólyalába. Először nincs színe, rongy, kemény. A bohóc beteg? Lázas? Adok neki kanalasat. Mami tesz rá színeket, a színeket Mami csinálja rá a kezével, a tűvel. Tű fel, tű le, a bohóc zöldön hasal, a hasánál vége, a bohóc hasánál eltörött a zöld, fekszik a bohóc lába a zöld mellett. Mellet, Mami mellét, Baba kéri, Mami hasal, a rácsra, hasaló, van egy titok, egy hasolló, nagyon rossz. Maminak vannak nagy tűk, a barna mellényt csinálta fel-le, ami hasolló, mutatta Dinanéni és bökött a Dinanéni hasára, mellére, ez hasolló, mondta, és mutatott a Mami barna mellényére, és Baba félt, nagy tűk, nagy has, nagy olló, nagyon rossz, Baba fél, a hasolló, azzal vágják fel Mami hasát, nem akarom, Mami, ne, barna mellény nem jó, vedd le, nem kell hasolló, Mami, Mami, fel, fel! 
 

Hasolló
 
Dinanéni elmegy, az ajtó csitt-csatt, nincs hasolló, ajtó jó. Mami kiveszi Babát, a rácsok lenn maradnak, ülsz-ülsz, ölbe, a cipője fekete, a bohóc cipője, Mami csak az egyiket teszi rá a kezével. A kis tűvel. Másik lábát a bohócnak elvitte a cica. Eltörött. Mami elmegy, a bohóc nadrágja kék, az egyik lába. Másik lába sápadt, rongy, eltörött. Beteg. A bohócnak piros kabátja van, az egész piros, tű fel, Mami ujja piros, jujj, mondja Mami, ujja a szájában, Mami elmegy. Mami elmegy, nem jó. Baba sír, Mami arcára, Mami nevet, kiteszi Babát a szép fényes padlóra, ez jó, Baba kezébe gyűri a bohócot, kis rongy Babának, csücske Baba szájába, hamm! Por van, nap van, ez jó, jó minden. Süt a nap, Babára, bohócra, most nagy a szeme, a szája, nagy a szája, ez rossz, Baba fél, fel, fel! Mami felveszi Babát, jön az ablak, ablakban a kór-ház-kert, a nagy fa, Mami leül, ujját szopja.
 

Kór, ház, kert

Jön a legszebb könyv, a félős képek, ez jó, az esős fekete és kék, a legszebb könyvből. Ezt, ezt, Mami, Künn a réten tál van, túró van a tálban, a madarak letelepültek, felcsipegették, el is repültek, már itt vannak, a madarak, jön a félős nagy madár, nagyon közel repül, be ide, már települ, ráül Baba kezére, Mami, Mami, ez jó, félek, ez jó! Mami ujja piros, nagy madár ül, félős, fekete, nevet a csőre, és még sok-sok-sok madár jön, a túrós tálhoz, fehér túró, hó, cukor, hab, nem felcsipegették, ott van az egész, hozzá se nyúltak, szépen repülnek és ülnek, Baba fél, ez jó!  
 

Nevet a csőre
 
Nézni jó. Mamit látni jó, Mamit hallani jó. Félni jó, a legszebb könyvtől, rossz az ajtótól, amikor Mami elmegy. Apa pokróca jó, szúrós, barna homok, nagy hosszú utak, itt egyenes, itt kanyar, és Apa. Reggel a legjobb, ott az ágyban, jobbra Apa, balra Mami, ahol Babának nem szabad lenni, de van. Baba éjjel akar ott lenni, akkor sír, pssszt! Andika felébred!, és Baba fel, fel, és ott van, Apa szeret, Mami szeret, Andika kiságyban másik szobában, Mami Babáé, Apa Babáé, ez jó, ne vissza a rácsba! Apa viszi, ez jó, jön a kis fény, jön a zsipp-zsupp, kenderzsupp, ha megázik, kidobjuk, és itt jön a zsupsz!, és az alvós párnuska. Apa murmog, Apa durmog, Apa énekel Babának, Apa jóéjt, Mami jóéjt, Baba jóéjt, aludni.
 

Apa altat
 
Jó? Jó! JÓJÓJÓ! A nagy víz a nagyon jó!!! A vonat jó, za-ka-tol-a, tidup-tidupp, mondja a vonat, Baba elalszik. Tidup-tidupp, megy Mami, Andika, Apa. Baba is, megyek, szép ruhám, szandálom, ka-lap-ka! Kiskosaram. Saram, saram. Sarazok, nagyon jó. Piros-cukrosat iszok, jó. Kutyus jó. Nagykutya rossz, Babát felveszi Mami! Az úszógumi jó, a szaga jó, milyen? Úszógumit Apa tolja, Mami ül, messze, a nap vele van. A nagy víz vége messze, az este messze. Baba megy, nagyon-nagyon-nagyon sokat játszani, aludni nem! Pancsi, Andika! Andika jössz! Andika játszik Babával, Andika kék lapátja, sárga kisvödör, benne Baba lapátja. Kislánynak oda kell adni a lapátot. A vödröt is. Add oda! Andika, add oda! A piros Babáé! Nem azt add oda!  
 

Az este messze
 
Apa, fel, fel! Baba nem megy. Egy kis dombra lecsücsülünk, ülsz-ülsz! A nap a vízben van, leesik a fűbe. A fű vág vagy simogat, a nagy víz csak simogat. Napocska, vizecske, Mami hasa, Mami melle, aludni a fűbe. Mami lába, Apa keze, Apa nagyon vizes, fogja Babát és a vízbe zsipp-zsupp! Még, még! Még egyszer? Nnenenenemmméééég! Haza, haza!


Baba alszik
 
Vizes Baba az ágyon, szappan jószagú, csíp! Csíp! Csóka, vakvarjúcska, az, a nevetős csőrű, aki a túrót csipegette, most színes, nézni is tud, elrepül, Baba vele, hess-hess-hess-hess! Baba nevet, Mami nevet, Mami keze száraz, pelus száraz, krém, meleg, Mami meleg, krémes. Andikának is krém, Andika, jössz! Puszi. Cu-mi-mat. Teje-tejet. Még tejet? Nem. Elég. Párnuska. Apa adja? Neeeem, Mami adja.
 

 
ITEM MCMLVII
 
egyévesen – nem sokat tudhatsz ésszel
sem erről sem magadról akkor ott
de be ne érd már azzal a kevéssel
mit a törzsi legenda meghagyott!
hogy pufók voltál s lassan kezdtél járni
de a beszéded hamar tiszta lett
meg hogy korán tanultál kiabálni
meglátszani a többiek felett – 
merülj alá inkább mint benned a Baba:
hagyd csak hadd csírázzon a magad sztorija
 
nyomtat

Szerzők

-- Falcsik Mari --


További írások a rovatból

220VOLT

(életrajzi töredékek)
Életrajzi töredék
220VOLT

Röhögés > A hatujjú ember (életrajzi töredékek)

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés