bezár
 

art&design

2012. 09. 30.
50 év kimaradt és kiadatlan klasszikusai
A Magyarországon megjelent klasszikus Pókember-történetekről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Itthon 1989-ben jelent meg először Pókember-képregény, pedig a karakter már '62 óta szövi a hálót, tehát épp idén lett 50 éves. Nagy a lemaradás, de kicsi hazánkban az aktuális történetek mellett mindig is volt igény a régebbi, klasszikussá vénült sztorik közlésére, még ha csak egy szűk körben is. Elsősorban számukra jelenik meg idén augusztustól a Peter Parker Pókember, mely gyűjtői kiadásban, tehát csak korlátozott példányszámban érhető el, kereskedelmi forgalomba pedig nem kerül. Aki nem fizet rá elő, az képregénybörzéken találhat rá, amíg a készlet tart.
A Csodálatos Pókember második száma a The Amazing Spider-Man 210. számától indult (az első füzetben a 181. és a 182. szám olvasható, de előbbi csak egy összefoglaló flashback-történet, míg a második hiába végződik rögtön egy eljegyzéssel, nem folytatódott), ami eredetileg 1980-ban jelent meg. Innen a magyar kiadás nagyjából végig az Amazing Spider-Man-ből válogatott (kivéve a 83–99. számokat, amikor inkább a Web Of Spider-Man-ből), egészen a 120. számig, mivel ekkor átugortuk a '90-es évek közepén megjelent történeteket (beleértve a legendás "klónsztorikat" is), hogy rögtön rátérjünk az épp aktuális Pókember-sorozatokra (itthon nyolc szám után meg is szűnt a lap).

Mivel a Csodálatos Pókember nagyrészt 36 oldalas volt – azaz 24 oldallal számolva "másfél" számos – a Semic kiadó a 28. számtól igyekezett régebben publikált történeteket is közölni. Eleinte még más Marvel hősök vendégeskedtek a Pókember lapjain (Köpeny és Kard, az első itthon megjelent X-Men történet, Kitty Pryde és Rozsomák, A Megtorló), majd a 65. számtól a hálószövőé lett a főszerep: nálunk is megjelent A Zöld Manó visszatérése (Amazing 96–98; 1971), a Gwen Stacy halála (Amazing 121–122; 1973), az Oki Doki és May néni házassága (Amazing 130–131; 1974), Az első klónsztori (Amazing 144–151; 1975), a Ned Leeds és Betty Brant házassága a Mirázs!-ban (Amazing 156; 1976), A betörő visszatér! (Amazing 200; 1980), a Pókember és a Megtorló (Amazing 201–202; 1980), vagy az utólag beszúrt Titkos Háború (Secret War 1–12; 1984), Kraven utolsó vadászata (Amazing 293–294, Spectacular 131–132, Web Of 31–32; 1987), továbbá Superman és Pókember két közös kalandja (Superman vs The Amazing Spider-Man – 1976, Superman and Spider-Man – 1981).
A Csodálatos Pókember első sorozata (1989-1999)Ide kell sorolnunk a Marvel Team Up-beli kalandokat is, melyekben Pókember más hősökkel osztoszkodott a képkockákon. A Karmában a Fantasztikus Négyessel (Team-Up 100; 1980), a Gyermekjátékokban (Team-Up 135; 1982) és a Boldog születésnapot!-ban (Team-Up 150, 1985) az X-Mennel, a Vad és a Vadászokban pedig az Új Mutánsokkal (Team Up Annual 6, 1983), míg a Be akarok állni az Angyalok közé!-re keresztelt kétrészesben a Bosszú Angyalaival (Avengers 236–237; 1983) – bár ez utóbbi ugye már az Angyalok saját sorozatából való.

Időközben persze megesett, hogy a kiadás a rendes kronológiát követve is elérkezett klasszikussá magasztosult történetekhez, mint például Peter második eljegyzése Mary Jane-nel A Nagy kérdésben (Amazing 290–292; 1987), Az esküvő (Amazing Annual 21; 1986), Venom színrelépése (Amazing 300; 1988), vagy a Spectacular Spider-Man J.M. DeMatteis által írt érája – ebből Az Osborn-örökséget (Spectacular 189; 1992) és A Zöld Manó halálát (Spectacular 199–200; 1993) is olvashatták a magyar sorozat követői. De amíg az előbbieket inkább csak mérföldkőnek tekinthető mivoltuk miatt szokás klasszikusként emlegetni, addig az utóbbi kettő már önmagában véve az.

Mindenre azonban még a Semicnek sem lehetett kapacitása, a levelező rovatban mindenki azt kérdezgette, hogy megjelenik-e valaha a Torment (Spider-Man 1–5; 1990) a The Child Within (Spectacular 178–184; 1991), vagy éppen a Maximum Carnage – Totális vérontás (Amazing 378–380, Spectacular 201–203, Web of 101–103. Unlimited 1–2; 1993) – melyek közül az előbbinek és az utóbbinak csak a híre nagy. De említhetnénk még a klónsztorihoz kapcsolódó May néni halálát (Amazing 400; 1995) is, amihez a hazai kiadás már nem jutott el. A 120. számtól megnövekedett terjedelmű Csodálatos Pókemberben már csak összefoglalókat olvashattunk néhány olyan kimaradt történetről,  mint – sok más mellett – a Vermin halála (Spectacular 194–196; 1992), Venom – A fegyverletétel (Amazing 373–375; 1993), vagy a Kraven fia – A zord vadász (Spider-Man 50; 1994).
Peter Parker Pókember: Az első két számhoz készült alternatív borítóA most útjára indított Peter Parker Pókember többek között azzal a céllal jelenik meg, hogy a régi Csodálatos Pókemberből kimaradt történeteket pótolja, így aztán elképzelhető, hogy pár év múlva – ha a sors is úgy akarja –, akár a fentebb taglalt történeteket is kézbe vehetjük. Az első szám például az Amazing 226–227. számait tartalmazza (A Fekete Macska visszatér!; eredeti megjelenés: 1982), amelyek a magyar kiadásban a 12. és 13. szám között foglaltak volna helyet. Minden kimaradt részre azonban nincs garancia, egyfelől mert talán nem véletlenül maradtak ki (a 9. és a 10. szám közé is lett volna mit beszúrni), másfelől mert a Marvel valójában nem engedi a nagy ugrásokat, inkább a hosszabb időszakok kiadásának kedvez.

Kimaradt részeknek számítanak azonban az Amazinggel párhuzamosan futó címek is, mint a Spectacular, az Unlimited vagy a Web Of Spider-Man, amiket a magyar kiadás jobbára érintetlenül hagyott, miközben az Amazingnek kedvezett. A Peter Parker Pókember második száma máris fejest ugrik a Spectacular sorozatba, amit a 74. számtól kezd el ('83), hogy mi még alaposabban megismerjük Pókember és a Fekete Macska kezdeti ismeretségét. Ha ez annak idején még a Csodálatos Pókemberben jelent volna meg, akkor a 16. szám környékén lett volna a helye (ez persze csak azoknak mond valamit, akik már akkor is követték Peter Parker kalandjait). Itthon azonban nem ez a limitált képregénysorozat az első próbálkozás a klasszikus, vagy korábban kimaradt, de ettől még nagyon is színvonalas történetek közlésére.
"Marvel hősök a DC Comics ellen"2004-ben sokak nagy örömére megjelent a Pókember és Batman 96 oldalas különszáma, melyben a címszereplők két közös kalandja kapott helyet (ez a szám azóta sem nőtt), melyeket egyaránt J.M. DeMatteis írt még '95-ben és '97-ben. A különszámot azért övezte örömteli ujjongás, mert ez idő tájt az újságárusoknál csak Ultimate Pókembert lehetett kapni, és a régi Csodálatos Pókember kedvelőinek nagy részét nem kötötték le a modernizált, tinédzserkorú Peter kalandjai. Nem ez volt ugye az első, hogy a hálószövő DC-s szuperhőssel került volna egy oldalra, Supermannel közös szerepléseik nálunk is megjelentek a régi Csodálatos Pókember 65–66. és a Superman & Batman 14–17. számaiban.*

A következő évben a Semic már két különszámmal is kedveskedett a régi Pókember kedvelőinek, előbb a 76 oldalas Pókember: A sors hálójábannal, majd a 100 oldalas Sikoly és a Csodálatos Pókemberrel. Előbbi Lee Weeks 2000-ben megjelent, háromrészes történetét tartalmazta, mely egy régi klasszikust mesélt újra, nevezetesen George Stacy halálát, ami eredetileg még '70-ben jelent meg az Amazing Spider-Man 90. számában. Ez a különszám rengeteg dokumentációt is tartalmazott, s talán ez volt az első, amikor magam is jobban elmélyedtem Pókember világában. A Sikoly azonban teljesen bekebelezett, a füzet az Amazing Spider-Man 390–393. számait tartalmazta ('94), melyek a Csodálatos Pókembe116. számának közvetlen folytatásai. A magyar kiadás azonban sajnálatos módon kénytelen volt átugrani ezt a remek történetet (helyette az utána következő Erő és Felelősség jelent meg, enyhén megvágva), amit a Batman féle crossoverhez hasonlóan ugyancsak J.M. DeMatteis írt, és Mark Bagley rajzolt. Ez a füzet tulajdonképpen a "Klónsztori" egyik első és legjobb története, közvetlen előzménye, bár a hős még nem tud saját klónjáról, elméje egyre nehezebben viseli az utóbbi idők hánykódtatásait, és az író minden addiginál mélyebbre taszítja őt.
Pókember: A Sors Hálójában / Sikoly és a Csodálatos Pókember2006-ban már nem kellett panaszkodniuk a klasszikus Pókember rajongóinak, mivel elkezdődött a Panini-féle Hihetetlen Pókember (ezzel egy időben pedig az új Csodálatos Pókember is havi megjelenésre váltott a korábbi kéthaviról). A Semic azonban ebben az évben is előrukkolt két különszámmal, ekkor tűnt fel először a Kingpin mint társkiadó. A két füzet nem csak a 2000-es évek egyik legjobb Pókember-minijét, a Kevin Smith által írt Pókember és a Fekete Macskát tartalmazták, hanem helyet szorítottak a '84-ben megjelent Amazing Spider-Man 248. számának is, aminek régebben a Csodálatos Pókember 19. és 20. száma közt lett volna a helye. A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert az egyik leghíresebb és legmegrázóbb, ám annál rövidebb Pókember-történet. A különszám második részébe Harza Tamás írt is egy oldalt a sztori hátteréről, és arról, hogy a régi Csodálatos Pókemberben bizony gyakran előfordult, hogy remek történeteket kellett kihagyjanak, a Sikoly, illetve A Vadász lelke mellett ilyen volt ez is.

A következő években hiába vártunk klasszikus, nálunk mindezidáig kiadatlan történeteket, be kellett érnünk a legújabbakkal (az újságárusoknál egyszerre két Pókember-füzet is megjelent havi rendszerességgel, aminek a legvégére már a Kingpin is könyvkiadásba kezdett. Nagyon ínséges időszak volt, mondhatom).
Pókember és a Fekete Macska különszámok, benne "A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert"2009 tavaszán aztán a Kingpin előrukkolt az első klasszikus kötetével, az ismét csak J.M. DeMatties által írt Pókember: A Vadász lelke című képregénnyel. Az eredetileg 1990-ben kiadott one-shot egyenes folytatása a nálunk is megjelent Kraven utolsó vadászatának, mely az olvasói visszajelzések alapján az egyik legkedveltebb Pókember sztori volt itthon, megérdemelten. Azt azonban kevesen gondolták volna, hogy a folytatás képes überelni elődjét. Szerintem megtette. A Vadász Lelkére valójában úgy is tekinthetünk (én úgy teszek), mint az idén útjára induló Peter Parker Pókember sorozat 0. számára, mert bár ragasztott gerince van, sokkal inkább egy füzet hatását kelti a maga 50 oldalával. 2010-ben a majd 130 oldalas Új Marvel Extra képregényantológiában (Pókember mellett szerepelt benne Hulk és Deadpool füzet is) már egy jóval régebbi Pókember történet, a sokat hiányolt Lee-Romita korszakból való A Vadász markában! (Amazing 47, 1967) is helyet kapott.

2012 pedig már a Kingpin éve, pont mikor "a közkedvelt és barátságos Pókember" is félévszázados lett. Miközben az újságárusoknál egymást váltva havi rendszerességgel jelenik meg az új Hihetetlen Pókember és a Marvel+ (utóbbi most szintén klasszikus történetekkel van elfoglalva, méghozzá a Hulk-kal), idén augusztus óta már megjelenik a Peter Parker Pókember is. Októberben pedig – miután a friss történetek közlése már a kéthavi Hihetetlen Pókember vállát nyomja – jön a kiadó első klasszikus kötete: Jean DeWolff halála eredetileg a Spectacular Spider-Man 107–110. számaiban jelent meg '85 és '86 derekán. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy ez a kötet is lesz annyira sikeres, hogy ebben a formátumban még számos klasszikus történet megjelenjen, miközben  a Peter Parker Pókembert eltartja majd a szűkre szabott bázisa, ami – ha a számok is azt mutatják – akár még ki is tágulhat (előfizetni a marvelplusz@gmail.com címen lehet).
A Kingpin kiadó eddig megjelent klasszikus Pók-történeteiHogy mi számít pontosan klasszikus történetnek/korszaknak az persze relatív, a régi olvasók közül például ma már biztos sokan sorolnák ide a főként Rogern Stern és Tom DeFalco álatl írt Vészmanós részeket, vagy akár az egész '80-as éveket, hiszen az ő generációjuknak ma ezt jelenti a klasszikus (ahogy az a közönségszavazásokból is kitűnik). A Semic kiadó megboldogult Pókember-lapjaiban azonban a szó egyszerűen csak olyan régi történeteket takart, amiket a szerkesztők érdemesnek találtak a közlésre, és nincs ez most másként a Peter Parker Pókemberrel sem – persze ha a klasszikus szót most is csak e szerint értelmeznénk, a 2000-es évekig bezáróan mindenre rásüthetnénk ezt a méltató jelzőt. Azt azért bizton állíthatjuk, hogy a legtöbb Pókemberes összefoglalóba (mint amilyen például a Csodálatos Pókember 100., 104., 107., 109. és 110. számaiban található Pókember rövid pályaképe címen) azok a történetek kerülnek bele, melyek vagy puszta nagyszerűségük okán érdemlik ki a megtisztelő titulust, vagy a hős életének olyan meghatározó (barát vagy ellenség színrelépése/halála, eljegyzés, házasság, stb.), illetve különleges momentumait mesélik el, melyek egyszerűen megkerülhetetlenek. 

Jelenleg ott tartunk, hogy a 90-es években megjelent történetek is kivívhatják a kultstátuszt, de kétségünk se férjen hozzá, hogy 10-20 év múlva már a jelenkor történései közül sem csak a koruk, vagy mérföldkőnek számító mivoltuk (pl. a most futó Polgárháború) miatt magasztosul majd klasszikussá egy-két darab, hanem mert tényleg jól megírt, felejthetetlen történetekről van szó. A következő 50 év pedig nyilván tartogat még pár időtálló képregény füzetet a piros-kék kezeslábasban ugrabugráló Peter Parkerről.


A cikkben szereplő klasszikus történetek olvasási sorrendben:

- Új Marvel Extra 2010: A Vadász markában!
- Csodálatos Pókember különszám 2005/1: George Stacy halála (parafrázis**)
- Csodálatos Pókember vol.1 #89–91: A Zöld Manó visszatérése
- Csodálatos Pókember vol.1 #92–95: Gwen Stacy halála / A Zöld Manó végzete
- Csodálatos Pókember vol.1 #101–104: Oki Doki és May néni házassága
- Csodálatos Pókember vol.1 #109-112: Az első klónsztori
- Csodálatos Pókember vol.1 #96–97: Ned Leeds és Betty Brant házassága
- Csodálatos Pókember vol.1 #98–100:
A betörő visszatér!
- Csodálatos Pókember vol.1 #77–80: Pókember és a Megtorló
- Csodálatos Pókember vol.1 #71–73: Pókember és a Fantasztikus Négyes
- Csodálatos Pókember különszám 2006/2: A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert
- Peter Parker Pókember #1: A Fekete Macska visszatér!
- Csodálatos Pókember vol.1 #74–76: Pókember és Kitty Pride
- Marvel Extra #1: Be akarok állni az Angyalok közé!
- Csodálatos Pókember vol.1 #85–88: Pókember és az Új Mutánsok
- Csodálatos Pókember vol.1 #57, #59: Titkos Háború (bővebben itt)
- Csodálatos Pókember vol.1#81–84: Pókember és az X-Men
- Klasszikus Pókember kötet 2012: Jeann DeWolff halála
- Csodálatos Pókember vol.1 #59–61: A második eljegyzés
- Csodálatos Pókember vol.1 #62:
Az esküvő
- Csodálatos Pókember vol.1 #91–93: Kraven utolsó vadászata
- Klasszikus Pókember füzet 2009: A Vadász lelke
- Csodálatos Pókember vol.1 #69–70: Venom színrelépése
- Csodálatos Pókember vol.1 #99: "The Child Within" (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember vol.1 #100: Az Osborn-örökség
- Csodálatos Pókember vol.1 #125: Vermin halála (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember vol.1 #121: Venom A fegyverletétel (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember vol.1 #114–115: A Zöld Manó halála
- Csodálatos Pókember vol.1 #123: Totális vérontás (csak összefoglaló)
- Csodálatos Pókember különszám 2005/2: Totális vérontás (újabb összefoglaló)
- Csodálatos Pókember különszám 2005/2: Sikoly
- Csodálatos Pókember vol.1 #117–119: Erő és Felelősség (A klónsztori eleje***)

* A Marvel/DC crossoverei nem részei az időrendnek.
** További prafrázisokat tartogat még a '94-es Marvels című festett képregénymini, amiből a magyar kiadás csak néhány oldalt és képkockát közölt a Csodálatos Pókember 94., 124. és 125. számaiban.
*** A hosszúra nyúlt "klónsztori" cselekményéről a A Sikoly és a Csodálatos Pókember különszámban olvashatunk részletesebben, annak vegyeses fogadtatásáról pedig a Csodálatos Pókember 117. számának belső borítóján.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Dani Áron --


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés