bezár
 

jövőnéző

2012. 09. 10.
Szöveg vagy játék?
Beszélgetés a digitális, interaktív mesekönyvekről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szöveg vagy játék? Ahogy a felnőttek, úgy a legkisebbek számára is egyre több kiadvány készül digitális hordozóra – számítógépre, e-könyvolvasóra, okostelefonra, tabletre. A Jövőnéző fesztiválon kiadói, szerkesztői, animációs és programozói szemszögből is megvizsgálták, jót tesz-e a gyermekek olvasáskészségének az interakció, és milyen történetek alkalmasak digitalizációra.
Az interaktív, digitális mesekönyv fogalma önmagában összetett, szerteágazó, nehezen meghatározható, magyarázta Bónis Tamás. Programozó szemmel hasonlónak látja a számítógépes játékokhoz, hiszen az elkészítésük módja is hasonló. Az interaktív mesekönyvek szövegközpontúak: céljuk, hogy a felhasználó még jobban azonosulhasson az olvasmányával, amit videókkal, logikai, de akár bonyolultabb stratégiai, kalandjátékok beillesztésével érnek el. A kérdés az, hogy az interaktív tartalmak segítik-e a szöveget, vagy fordítva: a plusz tartalom nem vonja-e el a fiatal olvasók figyelmét a szövegről.

Mata Júlia szerint ez egy olyan rohamosan fejlődő, szétburjánzó új terület, amivel a piacnak nincs ideje eleget foglalkozni. Nem készült még elég tanulmány, a választék azonban egyre terebélyesebb. Nem lehet megmondani, hogy a felhasználó bevonása pozitív, vagy negatív, eltereli-e a figyelmet a "valódi" olvasásról, vagy épp ellenkezőleg. Ott van például a fix narratíva kérdése: egy klasszikus történetbe a felhasználó nem szólhat bele, nem változtathatja meg a cselekményt. Készülnek azonban olyan, kifejezetten e-könyvnek írt mesék és történetek, ahol a user aktív részese és alakítója lehet a történetnek.
Az, hogy milyen interakciókat érdemes alkalmazni, melyik a fejlesztő, melyik a "jó" interakció, leginkább a korcsoporttól függ.

M. Tóth Géza felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományos olvasás, a könyv élménye, tapintása, illata is egyfajta interakció. A digitális és papír alapú könyvek jól működhetnek egymás mellett, kiegészíthetik egymást: a gyerekek könnyebben megszeretik az olvasást az e-könyvek segítségével.

A kisebb gyermekek számára több interaktivitást csempésznek a szöveg mellé, míg a kamaszoknak szánt kiadványokban már csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges a hangulat megteremtéséhez, meséli Bónis Tamás. Győri Hanna szerint azonban önmagában mozgással és formával nem lehet felkelteni a gyermekek figyelmét, csak akkor, ha érzelmileg is bevonódnak. A Pagonyban azok a digitális mesekönyvek a legnépszerűbbek, amiket a gyerekek már megszerettek a papíron: a legkisebbek csak egy újabb játékot látnak a digitális mesekönyvekben, nem kapcsolják össze az olvasás élményével. Sok szülő megveszi, mert újdonság, érdekes, és olcsóbb, mint a papír alapú könyvek.

Bár a különböző telefontípusok, az applikációk különbsége megnehezíti a fejlesztést, egy bizonyos lélektani határ fölé nem lehet árazni az e-könyveket, teszi hozzá Dávid Ádám, a Móra Könyvkiadó szerkesztője. Segít a kedvező ár megtartásában, hogy magas példányszámban el lehet adni őket. A szülők azonban sokszor szívesebben választják a hagyományos könyveket, például ajándéknak. A Móra kiadó most adta ki a Paprika és Rózsa című gyermekkönyvét, amit egy animációs film tervéből formált könyvvé az alkotó, Prakter Mariann. Az interaktív mesekönyveknek tehát nem kell feltétlenül e-könyveknek lenniük, az olvasóknak sem kell lemondaniuk a papír és nyomdaszag varázsáról: a digitális plusz tartalmakban és alkalmazásokban azonban még rengeteg kiaknázatlan, felfedezésre váró lehetőség van.

Fotó: Bach Máté


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Miklya Anna --


További írások a rovatból

jövőnéző

Egyre professzionálisabbá váló forradalmi hangulat Egyre professzionálisabbá váló forradalmi hangulat
Vizualitás a zenében – a zenei klipek szerepe és lehetőségei (Jövőnéző Fesztivál, Örökmozgó Filmmúzeum, 2012. szeptember 9.)

Más művészeti ágakról

8. Budapest International Documentary Festival
Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés