bezár
 

irodalom

2012. 11. 29.
Kaput nyitni a világra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaput nyitni a világra A Stuttgarti Literaturhaus, az Akademie Schloss Solitude és a József Attila Kör nemzetközi irodalomi fesztivált rendez Budapesten, Haza-Home-Heimat címmel az A38 hajón. A fesztivál november 29-én délelőtt 10 órakor megtartott sajtótájékoztatójával nyitotta meg kapuit a közönség előtt.
Lóránd Zsófia, a Solitude ösztöndíjprogram magyarországi projektvezetője köszöntötte a jelenlévő vendégeket: Dubravka Ugrešićet, Šejla Šehabovićot, Kaiwan Mehtát, Lina Mounzert, Schein Gábort, Tóth Krisztinát és Nagy Ildikó Noémit. Lóránd Zsófia elmondta, hogy a  Solitude ösztöndíjprogram 2005 óta működik. Ez idő alatt számos alkotót láttak vendégül Stuttgartban, illetve a JAK-kal közösen Budapesten. A ma induló fesztivál vendéglistáján is nagy számban szerepelnek korábbi ösztöndíjasok.

Az Akademie Schloss Solitude alapító-igazgatója, Jean-Baptiste Joly a korábbiakat kiegészítve elmondta, hogy a kezdeti ötletet a fesztiválon is jelenlévő Florian Höllererrel, a Literaturhaus igazgatójával közösen dolgozták ki, és Lóránd Zsófiával, illetve Gaborják Ádámmal közösen véglegesítették Budapesten. A meghívottak között ott van az első ösztöndíjas, Kányádi Sándor és a kortárs irodalom legfiatalabb nemzedéke is, de nemcsak a különböző generációknak, hanem a nemzetközi ismertségnek örvendő meghívottaknak köszönhetően is egyedülállóan izgalmas program jött létre.

Gaborják Ádám, a JAK elnöke a témaválasztásról beszélt. A Haza- Home-Heimat címmel a romantikus hazafogalomra kérdeznek rá, a Himnuszból parafrazeált "leljük-e honunk a hazában?" kérdésre keresik az irodalmi, nyelvi, építészeti, kulturális tapasztalatok és hagyományok segítségével megfogalmazható válaszokat.

Az otthonlét mellett ugyanennyire fontos az útonlevés állapota is. Az utazás, melynek során távol kerülünk az ismerős világtól, -s újradefiniálhatjuk fogalmainkat, identitásunkat. A meghívottak az utazás fogalma mentén is kapcsolódnak egymáshoz: Dubravka Ugresic Horvátország és Hollandia, Lina Mounzer Libanon, Kanada és Magyarország, Kaiwan Mehta India és Németország között igyekeznek otthonra lelni és otthont teremteni.

Gaborják azt is fontosnak tartja, hogy a fesztivál a párbeszédet helyezi középpontjába, vagyis a hazáról alkotott történelmi fogalmunkat újítja meg, teret adva a kérdéseknek és az újabb értelmezési lehetőségeknek. A fesztivál üzenete, hogy a művészet feladata az, kaput nyisson a világra, az A38 hajó programjaival pedig nemzetközi vizekre utaztassa a látogatókat.

A fesztivál honlapja: http://www.hhhfestival.eu


nyomtat

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Kun Árpád: a takarító férfi, Magvető kiadó, Budapest, 2022.
Vaktérkép
Kritika a Jövőbemutató antológiáról

Más művészeti ágakról

Scruton zenei írásainak magyar fordításáról
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
gyerek

A téma: Képek és könyvek
The Black Rider az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés