bezár
 

építészet

2012. 11. 30.
Ez is Magyarország: borászat, Somló-hegy
Szent Ilona Borászat és Kreinbacher Pezsgőpincészet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ekler Dezső építész és csapata legfrissebb munkája Somló-hegyen: a Szent Ilona Borászat és Kreinbacher Pezsgőpincészet.
.







Egy nagyobb fejlesztés első ütemeként fejeződik be mostanában egy borászat és egy pezsgőpincészet kivitelezése, amit Ekler Dezső tervei alapján építenek. A Szent Ilona Borászat és a Kreinbacher Pezsgőpincészet új létesítményei az egyik legfrekventáltabb magyar borvidék centrumában, a Somló hegy lábánál fekszik. Az épületegyüttes részeként jelenleg pezsgőérlelő és szálloda épül még. Az egyes épületek tervei nem egy időben születtek, ebből eredően karakterük is eltérő vonásokat hordoz majd.









A borászat épületét a vulkanikus hegy domborzatához illeszkedő mesterséges domb rejti a 8-as főútról érkezők szeme elől. Hátul az épület belső terei a hegyre és a szőlőkre nyílnak. A pezsgőpincészet tömege viszont úgy hat, mintha éppen kiemelkedne a körülötte lévő terepből. A zöldtetővel borított monolit vasbeton szerkezetű csarnokok a geológiai erők formáit idézik, alaprajzukban a lávafolyások alakja, metszeteikben a tektonikus mozgások és a lávaalagutak formái jelennek meg.












Az épületek földszintje részben felülről van megvilágítva, itt zajlik a feldolgozás, a laborálás és az adminisztratív munka. A pincékbe csak közvetett módon jut természetes fény, ott az érlelés, a tárolás, a palackozás és a csomagolás történik. Hangsúlyos eleme lesz az épületegyüttesnek/komplexumnak a vendéglátás. A látogatók kóstoltatásának a borászati épület domb-tömegéből kinyúló konzolos "pinceház" ad teret és panorámát.




alaprajz



metszet

építtető: Kreinbacher Pezsgőpincészet Kft., Szent Ilona Borászat Kft.
építész: Ekler Dezső, Ekler Építész Kft.
közreműködők: Koncz Árpád, Berta Gyöngyi, Győri Balázs, Gatter János, Katona Veronika, Kiss Dalma, Berki Bálint
statika: E&H Kft.
épületgépészet: PHQ Kft.
elektromos: Libella Kft.
belsőépítészet: Ekler Építész Kft., BIVA Kft.
környezettervezés: Bojza Bt.
kivitelező: Pannon Épszer Kft.
fotó: Bujnovszky Tamás




nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés